07 Ağustos 2015 13:02

SES: Bakanlık şimdiden işsiz bırakacağı gençleri hesaplıyor

Paylaş

Sağlık Bakanlığının üniversite, meslek tercihinde bulunmayı düşünen öğrenciler için hazırladığı raporda 2023 yılında pek çok alanda sağlık emek gücü arz fazlası olacağına ilişkin tahminlere yer verildi. Rapora tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise Türkiye’de sağlıkçıya ihtiyaç varken, bakanlığın şimdiden işsiz bırakacağı gençlerin hesabını yaptığı açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığının hazırladığı söz konusu rapora göre 2023 yılında 5 bin hekim, 6 bin hemşire, 21 bin 800 anestezi teknisyeni, teknikeri, 12 bin 500 diyetisyen, 9 bin 100 eczacı, 34 bin 400 laboratuar teknisyeni ve teknikeri, 19 bin 200 fizyoterapist, 3 bin acil tıp teknikeri, 9 bin 400 acil tıp teknisyeni, 6 bin 800 diş hekimi ve 11 bin 100 tıbbi görüntüleme teknisyeni ve teknikeri işsiz kalacak. Öğrenciler için hazırlanan rapora tepki gösteren SES ise yazılı bir açıklama yaptı ve Bakanlığın şimdiden işsiz bırakacağı gençlerin hesabını yaptığını ifade etti.

TÜRKİYE’DE DURUM VAHİM
Şu anda aktif biçimde çalışan sağlık emekçisi sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken SES açıklamasında, var olan kötü tabloyu şöyle aktardı: “Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 171, hemşire sayısı 197, diş hekimi 28; AB’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 346, hemşire sayısı 836, diş hekimi sayısı 67; Dünya Sağlık Örgütü-Avrupa Bölgesi’nde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 334, hemşire sayısı 766, diş hekimi sayısı 43.” 

UZUN SAAT ÇALIŞTIRILAN HEKİMLER
Türkiye’de şimdi ve yakın gelecekte sağlık emekçisi fazlalığı olmasının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, “Sağlık sistemi sağlık emekçilerinin uzun saatler özverili bir biçimde çalışması, neredeyse üç kişilik işi yüklenmesi nedeniyle devam etmektedir. Pek çok sağlık emekçisi fazla çalışma, angarya ve yoğun iş yükü nedeniyle oldukça önemli sorunlar deneyimlemektedir” ifadeleri kullanıldı.  

PİYASACI SAĞLIK 
Neoliberal sağlıkta dönüşüm programı hayata geçirildiğinden beri özel sağlık kuruluşlarının sayısında adeta patlama yaşandığı kaydedilen açıklamada, bakanlığın piyasacı anlayışı şu sözlerle eleştirildi: “Bu hızla yaygınlaşan özel sağlık kurumlarında sunulan hizmetin ve verilen eğitimin niteliği anlaşıldığı kadarıyla bakanlığın ilgi alanına girmemektedir. Sağlık emek gücü alanında yakın gelecekte işsizlik ihtimali belirdiğine dair bir tespit bulunuyorsa Bakanlığın acilen bu duruma müdahalede bulunması ve sayı yerine niteliği öne çıkartan bir perspektifi benimsemesi zorunludur.” (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin eski Savunma İstihbarat Dairesi Başkanı: ABD'nin kararı cihatçıların yükselişini sağladı

SONRAKİ HABER

Silopi'de yaralanan yurttaşlar hastanede polis şiddetine maruz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...