07 Ağustos 2015 00:56

Artvin'de esnaf madene direniyor: Maden gelirse kepenk iner

Esnaf dükkanlarına maden karşıtı afiş asarken, evlenenler de pasta ve arabalarına “Evliliğe evet, madene hayır” yazdırıyor.

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Artvin

“Müşterilerimizin dikkatine! Bu işyeri, Cerattepe’ye müdahale edildiği anda kapatılacaktır. Cerattepe geçilmez! Artvin halkı yenilmez.”

Bu yazı Artvin merkezdeki neredeyse her dükkanın giriş kapısında asılmış durumda. 

Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliğine karşı mücadele eden Artvinliler için iki seçenek var: Ya Artvin ya maden. “Altınsız olur, Artvinsiz olmaz” diyen Artvinliler 20 yıldır madene karşı direniyor. Öyle ki; en mutlu günlerinde dahi maden fikri aklından çıkmayan Artvinliler, gelin arabalarına “Evliliğe evet madene hayır” yazdırıyor. Halk arasında “Mecburiyet Caddesi” olarak bilinen şehrin tek caddesinde esnaf ve vatandaşlarla görüştük. 

ARTVİN’İN ÜSTÜ ‘ALTINDAN’ DEĞERLİ

Kırtasiyeci Okan Akın, Artvin’in yer üstü kaynaklarının yer altı kaynaklarından daha zengin olduğuna dikkat çekiyor: “Cerattepe’deki ormanlar dünyanın en önemli 100 ormanından biri. Toprağımız ve suyumuz organik tarıma elverişlidir. Doğal arıcılık için de şartlarımız uygun, ancak desteklenmiyoruz” diyor. Şarküterici Birol Taşkın araya girerek, “Cerattepe’mizde 400’ün üzerinde çiçek var. Bunların 50-60 tanesi ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Madem ki Artvin’e bir şeyler yapılmak isteniyor. O zaman turizm adına adımlar atılsın. Çünkü maden yapılırsa Artvin’imiz yok olacak.” Taşkın ayrıca “A partisi B partisi C partisi diye bir ayırım yok. 7’den 70’e herkes Cerattepe’yi sahiplenmiş durumda” diyerek mücadele ve dayanışma ortamını dile getiriyor.

‘HALK DEVLET POLİTİKASINI YENECEK’

Artvin çarşısı içinde turistik hediye eşya dükkanı olan Süleyman Salih Saraç, maden hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olmasına rağmen, madenin yasadışı uygulamalarla hayata geçirilmek istendiğini söyleyerek, “Haklıyız ve kazanmak istiyoruz” diyor. Berber Erhan İlbey de, “Biz Çernobil’i yaşamışız insanlarız. Doğa konusunda duyarlıyız” diyerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Maden Artvin’i bitirir. Bakın, zaten çalışıyoruz ve bir hafta sonumuz var. Biz de ailemizle, arkadaşlarımızla, komşularımızla gidip piknik yapıyoruz. Ayrıca çocuklarımız büyük şehirlerdeki gibi yapmacık çimlerde koşmuyor doğayla iç içe yaşıyor.” Bir yandan turizm ile uğraşan diğer yandan maraton koşularına katılan atlet Talat Alkan, “Benim düşünceme göre Cerattepe’den maden çıkaramazlar. Çünkü halkın gücü devlet inadının, politikasının önüne geçecek. Bizi jandarmayla karşı karşıya getirmek istiyorlar ama . Şunu bilsinler ki o madeni yaptırtmayacağız” diyerek kararlılıklarını ifade ediyor. 

‘EVLİLİĞE EVET MADENE HAYIR’

Gelin ve damatların kendilerine gelerek düğünlerinde “Madene hayır” demek için Cerattepe’deki direniş kulübesi ile düğün pastalarını süslemek istediklerini anlatan Pastaneci Serpil Özdemir, “Gelin arabalarında ise ‘Evliliğe evet madene hayır’ yazıyor. Bizim en mutlu günümüzde bile maden fikri aklımızdan çıkmıyor. Mutlu olmak bizim hakkımız değil mi?” diye soruyor.

 

 

 

Düğün pastalarının üzerinde Cerattepe’de kurulan direniş kulübesinin maketi yer alıyor.  

ÖNCEKİ HABER

Biz ne zaman kendi toprağımıza ait olacağız?

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: AKP’nin açtığı savaş hepimizi vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...