06 Ağustos 2015 13:27

Karayılan: Süreci Erdoğan durdurdu, Ceylanpınar merkezi bir eylem değil

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, AKP'nin Kürt halkına karşı topyekun bir savaş başlattığını söyledi. Karayılan, 'Türk devleti gerilla alanlarına yönelik tarihin en büyük hava saldırılarını gerçekleştirdi ama fiyaskoyla sonuçlandı' dedi.

Paylaş

ANF'nin sorularını yanıtlayan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, "“Gerillanın şimdi yaptığı, savunma hakkıdır. Meşru savunma hakkı çerçevesinde misilleme eylemlerini yapmaktadır ama süreç artık başlamıştır ve bu süreç daha da derinleşecek, bizim de topyekûn savaşa karşı topyekûn direniş sürecimiz gündeme girecektir… Madem onlar bizi savaşla yok etmek istiyorlarsa buyursunlar; yapabiliyorlarsa yapsınlar. Onlar gelişmiş istihbarat imkanlarına ve yüksek teknolojilerine güvenerek bizi yok edeceklerini sanıyorlar. Buyursunlar etsinler bakalım…" dedi. 

SÜRECİ ERDOĞAN DURDURDU

'Süreci kimin bozduğu' sorusunu yanıtlayan Karayılan, "Gerçek şu ki Recep Tayyip Erdoğan ve AKP, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümüne samimi yaklaşmadı. Hep seçim ve oy hesabıyla yaklaştılar. 2013 Newrozu’nda Önder Apo’nun yayınladığı deklarasyon çok önemli ve tarihsel bir içeriği taşıyordu. Biz o deklarasyonun çerçevesine bugün de katılıyoruz. O zaman da çok samimi yaklaştık. Gerekenleri yapmak için kararımızı basın toplantılarıyla kamuoyuna açıkladık. Bu temelde geri çekilmeyi pratikleştirme sürecine koyduk ama AKP hükümeti ve devleti üzerine düşeni yapmadı. Şimdi, ‘geri çekilme sözünü yerine getirmediler’ diyorlar ya; bu büyük bir çarpıtmadır. Geri çekilme süreci AKP hükümeti görevini yapmadığı için durdu. Yasal ve anayasal düzeltmelerin yapılması gerekiyordu ama bunlar yapılmadı.

2015 Newrozu yaklaştığında ise; Önderliğimiz çözüm sürecini bütün gücüyle gündemleştirdi. 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı yayınlandı. İzleme Heyeti de belirlendi. Eğer İzleme Heyeti İmralı’ya gitmiş olsaydı, bu süreç tamamlanmış olacaktı ve Önder Apo’nun yapacağı çağrı temelinde biz de kongre toplayıp gerekli kararları alacaktık. Ancak Erdoğan buna da bizzat müdahale etti. Önce 15 Mart’ta, ‘Kürt sorunu diye bir sorun yok’ dedi. Peşi sıra ise, sırasıyla ‘İzleme Heyeti’ne katılmıyorum’, ‘Dolmabahçe’ye de katılmıyorum’, ‘masa falan yok’ dedi. Kısaca bir darbe yapar gibi süreci Erdoğan durdurdu" dedi. 

CEYLANPINAR MERKEZİ PLANLANMIŞ BİR EYLEM DEĞİL 

Çatışmaların tekrardan başlamasının gerekçesi olarak gösterilen Ceylanpınar'daki iki polisin öldürülmesiyle ilgili de konuşan Karayılan şunları söyledi: "Ceylanpınar’daki iki polisin öldürülmesini gerekçe olarak göstermeleri büyük bir sahtekarlıktır. Herkes de biliyor ki, daha 15 gün öncesinden Bülent Arınç, ‘onları zor günler bekliyor; görecekler’ dedi. Yani önceden karar almışlardı, hazırlıklarını yapmışlardı. İki gün içinde  topyekûn bir harekatın başlatılması mümkün mü? Belli ki önceden hem topluma dönük operasyon, hem de Medya Savunma Alanları’ndaki merkezlerimize dönük kapsamlı bir hava saldırısı, karadan da top ve tank atışı saldırısı planlanmış, büyük ve kapsamlı bir harekatın kararı alınmış ve hazırlıkları yapılmış. Yani her şey planlı bir biçimde geliştirilmiş. Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi bizim merkezi bir kararımızla yapılmış bir eylem filan değildir. Hatta resmi bir birimimizin yaptığı bir eylem bile değildir. Kendine ‘Apocu Fedailer’ diyen bir grup tarafından yapılmış bir eylemdir. Biz de zaten bunu böyle açıkladık. Hemen buna sarıldılar. Oysa hükümet tarafından daha önceden karar alınmış, hazırlıkları yapılmış ve bilinçli olarak 24 Temmuz gününde saldırıyı başlatmışlardır." 

'HAVA SALDIRILARI FİYASKO'

Hava saldırılarında PKK'ye büyük darbeler vurulduğu iddialarını da cevaplayan Karayılan, hava saldırılarının fiyaskoyla sonuçlandığını söyledi. 

'
13 günlük süre içerisinde hemen her gün hava saldırıları ve karadan tank, top ve obüs atışları yapılmaktadır' diye konuşan Karayılan, "TC tarihinin en büyük hava saldırısı bu dönemde gerçekleştirildi. İlk gün, kesintisiz 16 saat sürdürülen bir hava saldırısı durumu yaşandı. Daha sonraki günlerde de benzer saldırılar gerçekleşti. Tek cümleyle, ‘sonuçları fiyaskodur’ diyebilirim. Geliştirmiş olduğu hava saldırılarının bize verdiği ciddi bir kayıp yoktur. Doğru; Şehit Şervan gibi çok değerli komutan arkadaşlarımızı şehit verdik. Şimdiye kadar 8 arkadaşı hava saldırısıyla, 2 arkadaşı da sınırda Türk ordusunun döşemiş olduğu kara mayınına basmaları sonucu şehit verdik. Toplam 10 şehidimiz var. Zergelê’de de 8 sivil insanımız şehit edilmiştir. Yine gerilla güçlerimizden 15 kadar, sivil halktan da 11 kadar yaralımız vardır. Bunun dışında herhangi bir kaybımız yoktur. Tabi maddi zayiat, ormanların yakılması, vb. verilen tahribatlar vardır fakat can kaybı bakımından sonuç böyledir. Bunun dışında herhangi bir kaybımız söz konusu değildir. Bu açıdan da, bu saldırı dalgası şimdiden boşa çıkartılmıştır; sonuçları TC Devleti açısından gerçek bir fiyaskodur. Bu konuda güçlerimizin tecrübeli olduğu biliniyor. Yine gerillanın yüksek bir disiplin, fedakarlık ve askeri performansla kendini savunma yöntemlerinde oldukça tecrübeli olma gerçeği var. Yürütülen hava ve top saldırılarının tümüyle boşa çıkartılmasının temel nedeni budur" sözlerini kullandı. 

GERİLLA SAVUNMA EYLEMLERİ YAPIYOR

PKK gerillalarının yaptığı eylemlere ilişkin soruya ise Karayılan, "Bu topyekûn saldırıya karşı tabii ki kurbanlık koyun gibi boynumuzu uzatacak değiliz; gerilla olarak biz de savunma hakkımızı kullanmak zorundayız. Şimdiye kadar gerilla henüz kendi taktiksel hamlesini yapmış değildir, kendi planını henüz hayata geçirmiş değildir. Şimdi gelişen saldırılara karşı kısmi bir misilleme faaliyeti söz konusudur. Bu konuda ben daha fazla bir şey belirtmek istemiyorum, yalnız bu topyekûn saldırı karşısında bizim de söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız vardır. Bunu geliştirenler bunun hesabını verecektir. Türk basınına göre bugün itibarıyla Türk güvenlik kuvvetlerinin resmi ilan edilen kaybı 23’müş. Bu, gerçeğin yüzde 10’u bile değildir. Gerçekleri toplumdan gizliyorlar. Kayıplarını vermiyorlar. 10 kayıp vermişlerse, basına 1’ini veriyorlar. Biz burada ‘çok asker ölsün’ demiyoruz fakat savaşın bir faturası vardır. AKP hükümeti ise bu faturayı Türk kamuoyundan gizlemektedir. Gerçekleri halktan gizleyerek hiçbir yere varamazlar.

ORDU ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ DEĞİL

Kısaca gerillanın şimdi yaptığı, savunma hakkıdır. Meşru savunma hakkı çerçevesinde misilleme eylemlerini yapmaktadır ama süreç artık başlamıştır ve bu süreç daha da derinleşecek, bizim de topyekûn savaşa karşı topyekûn direniş sürecimiz gündeme girecektir. Aslında biz tekçi, faşist, sömürgeci devletin yönetim sistemini aşmayı hedefliyoruz. Yeni paradigmamıza göre yaklaşıldığında ordu bizim öncelikli hedefimiz değildir. Ancak AKP kendi çıkarları için herkesi kullanıyor; orduyu da kullanmaktadır. Demokratik Ulus-Demokratik Özerklik perspektifiyle Türkiye’de demokratik bir dönüşümü hedefleyen hareketimizin esas olarak orduyu hedeflemek gibi bir sorunu yoktur. Fakat AKP orduyu önümüze sürüyor ve böylece çatışmalar başlamış bulunuyor" dedi. 

'SAVAŞ İSTİYORLARSA, BUYURSUNLAR'

Karayılan sözlerine şöyle devam etti:

"Madem onlar bizi savaşla yok etmek istiyorlarsa buyursunlar; yapabiliyorlarsa yapsınlar. Onlar gelişmiş istihbarat imkanlarına ve yüksek teknolojilerine güvenerek bizi yok edeceklerini sanıyorlar. Buyursunlar etsinler bakalım. Sonuçta bunu düşünüp uygulayanlar mı yok olur, yoksa biz mi yok oluruz zaman gösterecektir. Bu konuda gelecekleri varsa, elbet görecekleri de olacaktır.

Ama tekrar söyleyeyim; Türkiye’nin birliği ve bütünlüğü çerçevesinde düşünen, Türkiye’yi gerçekten seven bütün güçlerin AKP’nin bu savaş çığırtkanlığının Türkiye için yarattığı tehlikeyi görmeleri gerekiyor. Biz dürüstçe ve samimice çözüme açık olduğumuzu söyledik ama onlar şimdi bizi bombalarla yok etmek istiyorlar. Yok etmek istiyorlarsa o zaman biz de kendi yöntemlerimizle hem kendimizi ve halklarımızın iradesini savunma, hem de kendi çözümümüzü pratikleştirme seçeneğine yönelmek durumundayız ve şimdi bu seçenek gündemdedir. Devrimci Halk Savaşı seçeneği artık halkımız için tek seçenek haline gelmiş bulunmaktadır. Buna kararlıca yönelmek ve sonuç almayı başarmak öncelikli görevimiz durumundadır. Bu kez bizim başarı şansımız daha yüksektir. Halkımıza, şehitlerimize ve bütün dostlarımıza verdiğimiz sözlere bağlı kalmak ve bu konuda gereken fedakarlık ve cesaret ne ise onu göstermek durumundayız." (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

HDP’den BM'ye yargısız infaz başvurusu

SONRAKİ HABER

Pirsultan Abdal Derneği başkanına silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...