06 Ağustos 2015 13:18

HDP’den BM'ye yargısız infaz başvurusu

Paylaş

HDP 20 Temmuz tarihinden beri yargısız infazların yapıldığını belirterek AKP yetkililerini ve devletin karar verici merciinde olanları Birleşmiş Milletlere şikayet etti. 

HDP hakkındaki kimi bilgilerin de yer aldığı başvuruda, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde siyasal, sosyal ekonomik, kültürel haklar temelinde talepler ve bu alanlardaki sorunlardan kaynaklı son 30 yıldır iç çatışma ve düşük yoğunluklu savaş şeklinde PKK ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti silahlı kuvvetleri (ordu-emniyet-diğer güvenlik birimleri) arasında yaşanan savaş sürecinin, son 3 yıldan bu yana çatışmasızlık süreci şeklinde gelişen ve barış sürecine evrilen bir müzakere seyir aldığı belirtildi. 

SURUÇ KATLİAMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Başvuruda IŞİD'in Kürtlerin bulunduğu kentlere sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirdiği de belirtilerek, 20 Temmuz'da Suruç'ta yaşanan katliama dikkat çekildi.

Buna ilişkin olarak ise "20 Temmuz 2015 tarihinden sonra taraflar arasındaki ateşkes sonlandırılmıştır. Aynı gün ve ertesinde çatışma süreci başlamış olmakla birlikte insani kayıplar sadece çatışan taraflar ve silahlı üyeleri arasında kalmamıştır. Özellikle sivillere yönelen öldürme, yargısız infaz, toplu katliamlar, orman ve köy yakma, bu iç çatışma ve savaşın taraflar ile ilişkisi olmayanlara da yöneldiği bu anlamda Cenevre Sözleşmeleri'nin bütünen ihlal edildiği ve bundan sonrada ihlal edileceğinin açık deklarasyonudur" denildi. 

HDP'NİN BAŞVURUSUNDA ŞU GÖRÜŞ VE TALEPLERE YER VERİLDİ: 

" Özellikle aşağıda belirteceğimiz olaylar bakımından Sayın Raportörlüğün İnceleme başlatması talep edilmektedir. Türkiye iç barışı bakımından son derece kritik ve tehlikeli olan çatışma ve savaş sürecinin tekrar başlaması ile sivillere yönelik yargısız infaz ve savaş suçlarının tespiti ve sorumluların açığa çıkarılmasıdır. Zira ülkemizde ve bölgemizde vuku bulan - iç çatışma ve savaşta sivillerin öldürülmesi- kaybedilmesi- hedef alınması suç fiillerinin işlendiği - olaylarda partimiz kamuoyu oluşturulması, yargısal süreçlerin işletilmesi, gerek insan hakları alanında ve gerekse de çatışmalarda sivillerin korunmasına yönelik politikaların oluşturulması bakımından misyon üstlenmiş ve bu misyonu yaşama geçirmek adına büyük bir çaba içerisinde olmuştur. 

İnsanlığın ortak akıl, vicdanı ve duyarlılığın geliştirdiği, uzun mücadeleler sonucu yaratılan,"insanlık toplumu" için tarihin en uzun ve sürekli ihlali sayılan suçlar yönünden "cezasızlığın" önüne geçmek için mekanizmalara ulaşma ve bu hassasiyetle politikalar oluşturulması siyasi ve toplumsal hedeflerimizden birini oluşturmaktadır. Ne var ki özellikle yaşadığımız ülkede ve coğrafyada devletlerin sebep olduğu kıyım ve katliamlar, vatandaşları ancak uluslararası mekanizmaların hukuksal güvence olduğu gerçeği ile yüz yüze bırakmaktadır. Bu doğrultuda da bu tür mekanizmaların kapsayıcılığı, etkinliğinin artırılması, devletler açısından kabul edilebilirlik düzeylerinin ve başvuru süreçlerinin geliştirilmesi, yargı sınırlamaların kaldırılması hususlarında eylemsiz ve tavırsız kalmayacağımız açıktır. 

Ulusal yargı sistemimiz ve yargı sisteminin resmini ortaya koyan "cezasızlık" uygulamaları, geçmiş deneyimlerimiz savcılığa bildirdiğimiz bu olaylar ile ilgili devletin ve hükümetinin failleri ortaya çıkarıp yargılanmalarını sağlayacak iradeyi taşımadığı düşüncemizi maalesef teyit etmektedir. 

Kurban yakınlarının da etkin bir soruşturma yürütülmeyeceği şüphesi de her geçen gün kuvvetlenmektedir. Bu bağlamda uluslararası ceza mahkemesi savcılığının başvuru konusu olaylar ile ilgili harekete geçirilmesini sağlamak üzere Raportörlüğe başvurma yolunu seçmek siyasi sorumluluğumuz gereğidir." 

‘15 GÜNDE 10 SİVİLİN KATLEDİLMESİ OLAYI GÜNDEME GETİRİLDİ’

HDP başvurusunda, 23 Temmuz 2015'te Türkiye'ye geçmek isteyen ve daha sonra adının Firas Feyad olduğu öğrenilen Rojavalı bir kadının, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesi; 25 Temmuz 2015 tarihinde polisin ateşi sonucu Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise ağır yaralanan 23 yaşındaki Abdullah Özdal'ın yaşamını yitirmesi; 26 Temmuz 2015 tarihinde yine Diyarbakır'da polisin müdahalesi sonucu 11 yaşındaki Beytullah Aydın'ın evlerinin balkonda öldürülmesi; 26 Temmuz 2015 tarihinde Mersin'de, polisin saldırısı sırasında evinin balkonunda bulunan 35 yaşındaki Bülent Ecevit Güngör'ün öldürülmesi; aynı gün Mardin'in Nusaybin ilçesinde polisin protesto eylemi yapan kitleye saldırması üzerine açılan ateş sonucu üniversite öğrencisi Seyithan Dede'nin yaşamını yitirmesi; 29 Temmuz 2015 tarihinde Ağrı'da, Terörle Mücadele ekiplerinin bir eve düzenlediği baskın sonrasında Sezai Yaşar ve Ahmet Yaşar adlı iki kardeş ile Mirzettin Göktürk isimli kişilerin infaz edilmesi ile 29 Temmuz tarihinde Şırnak Cizre'de polisin açtığı ateş sonucu Hasan Nerse'nin katledilmesi olaylarının araştırılması istendi. 

HDP yaptığı başvuruda, "Başvuru konusu olayların tamamı tarafımızca hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz olarak değerlendirilmektedir" görüşlerine yer vererek, olayların aydınlatılmadığını kaydetti. Sözkonusu infazların, BM Yaşam Hakkı İhlali anlamına geldiğine işaret edilerek, şu taleplere yer verildi: 

"Yukarıda belirtilen bulguların ışığında, bildirilen olaylar ile ilgili BM mekanizmaları içerisinde inceleme başlatılması gerekmektedir. Olaylar ile ilgili ulusal mekanizmalar düzeyinde sorumluların ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması temel amacımız ve kaygımız olmakla birlikte yaşadığımız ülkede sivil kayıpları ve yargısız infazlar bakımından yargı ve hükümet uygulamaları 'cezasızlık' politikasının halen çok güçlü bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Yine en temel korkularımızdan biri de çatışmalı süreçte bu tür yargısız infaz ve toplu sivil katliamlarının bundan sonra da artarak yaşanabileceği ihtimalinin güçlü olmasıdır. Bu noktada uluslararası kurumaların ve işletilecek mekanizmaların yaptırım gücü ve önleyiciliğini önemsemekteyiz. Belirtilen bu sebepler itibariyle, başvurucu ve bildirimde bulunanlar olarak, Raportörlüğünüzün belirtilenler başta olmak üzere bundan sonra gelişecek hukuk dışı, keyfi ve yargısız infazlar ile ilgili inceleme başlatması için tarafınıza çağrıda bulunmaktayız." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de polis ateş açtı: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Karayılan: Süreci Erdoğan durdurdu, Ceylanpınar merkezi bir eylem değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa