05 Ağustos 2015 15:55

Ağrı Dağı köylüleri topraklarını terk etmeyecek

Paylaş

Ercan ÖZHAN

Ağrı Valiliği tarafından Ağrı ve Tendürek dağlarında yapılacak askeri operasyonlar nedeniyle 15 gün süre ile ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilan edilen köylerde yaşayan halk, 90’lı yıllardaki köy boşaltmaların benzerini yaşamaktan endişeli. Yıllar sonra Ağrı Dağı eteklerindeki köy ve yaylalarına dönen halk, artık hiçbir şekilde topraklarını terk etmeyeceklerini, gerekirse direneceklerini söylüyor.
‘Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilan edilen köylerden biri olan Ağrı Dağı eteklerindeki Kulê mezrası sakinlerinden Sebile Zengel, 20 yıl önce de köylerinin yakıldığını anımsatarak, “Bu insanlığa sığmaz. Zaten bizi perişan ettiler. Daha önce köylerimizi yaktılar. Birliğimiz bozuldu. Her bir çocuğum bir yere gitti. Artık kesinlikle köyden inmeyeceğiz. 20 yıl önce köyümüzü yaktılar. Bu sefer buna izin vermeyeceğiz. Bir kaç hayvan besleyip, burada geçimimizi sağlıyoruz. Köyümüzü boşaltırlarsa bizi fakirliğe mahkum edecekler” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masa başında gençleri savaşa gönderdiğini ve gençlerin toprağa düştüğünü söyleyen Sıdıka Zengel ise “Erdoğan ve Davutoğlu, kardeşi kardeşe öldürtüyor. Dağa giden de benim oğlum askerdeki de benim oğlum. Biz tüm kazancımızı bu köylerde elde ediyoruz. Bizi şimdi yine şehir yaşamına sürükleyecekler. Orada perişan olacağız. Ama eskisi gibi yerimi, yurdumu, doğduğum toprakları bırakmayacağım” dedi.
Köyleri dışında gidecek yeri olmadığını, şehir yaşamına uyum sağlayamadığı için yeniden köye döndüğünü belirten Hatice Cihan de “Evimizi yine yaksalar da, kadınları çocukları öldürseler de gitmiyoruz. Devlet bizi buradan sürecek nereye gideceğiz? Ağrı Dağı’nda 400’e yakın köy ve mezranın tüm insanları nereye gidecek? Biz iki tarafın da artık ölmesini istemiyoruz. Asker ölüyor biz yasını tutuyoruz, gerilla ölüyor biz yasını tutuyoruz. 90’larda asker bizi perişan etti. Şehirde yaşamaya çalıştık, yapamadık. Yine doğduğumuz yere gittik. Burada hayvanlarımız var, besleyip geçimimizi sürdürüyoruz” dedi. (Ağrı/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 'köyleri boşaltın' baskısı

SONRAKİ HABER

Adana Barış Bloku'ndan ateşkes çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...