05 Ağustos 2015 15:18

Dersim'de 'köyleri boşaltın' baskısı

Paylaş

Dersim'de 14 bölgenin "askeri güvenlik bölgesi" ilan edilmesinin ardından asker köyleri boşaltmak istiyor. Hozat'ın Zangirek köyüne giden asker, köy sakinlerine "Köyü boşaltın, aksi takdirde olası can kaybından sorumluluk kabul etmeyiz" dedi. Köylerini terk etmek istemeyen köylüler, yaşanacaklardan devletin sorumlu olacağını kaydetti.

Dersim'de geçtiğimiz günlerde 14 bölgenin "askeri güvenlik bölgesi" ilan edilmesinin ardından Hozat ilçesine bağlı bazı köylerin askerlerce boşaltılması istendi. Hozat'ın Zangirek köyü Esenler mezrasında ikamet eden yurttaşlar, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Karar kapsamında Yenibaş Karakolu Karaçavuş mezrasında ikamet eden köylülere '04.08.2015 tarihinde saat 17.00'a kadar köyü boşaltın, aksi takdirde yaşanacak herhangi bir çatışma durumunda can güvenliğinizi sağlamayacağız, herhangi bir sorumluluk kabul etmeyeceğiz' diyerek köyün boşaltılmasını istemişlerdir" denildi.

Karaçavuş ve belirtilen diğer bölgelerde herhangi bir can kaybının yaşanması durumda sorumluların devlet, Hozat Kaymakamı, Dersim Valiliği ve Yenibaş Karakolu olacağı belirtilen açıklamada, köylülere 15 günlük süre içerisinde ikamet edecekleri bir yerin gösterilmediği, hayvanların barınması ve hayvancılık faaliyetlerinin devam edilmesini sağlayacak bir mera yerinin gösterilmediği ifade edildi.

Açıklamada, şu sözlere yer verildi: "Güvenlikli bölgeden bahsediliyor ancak nasıl bir güvenlik bölgesiyse doğu-batı yönlerinde iki ayrı karakol bulunmasına ve bu bölgenin her iki karakoldan da net bir şeklinde görünmesine rağmen köydeki insanların can güvenliği konusunda karakol, kaymakamlık, valilik, devlet garanti vermemektedir. Herhangi birinin başına gelecek bir durumdan dolayı hesap verecek olan devlettir. Ayrıca yasak edilen bölgede kalan insanlarla iletişim kurulmasını sağlayacak hiçbir iletişim aracı bulunmamaktadır." (Dersim/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Didim'de mültecileri taşıyan lastik bot battı: 2 ölü

SONRAKİ HABER

Ağrı Dağı köylüleri topraklarını terk etmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...