05 Ağustos 2015 13:01

Libya açıklarında 600 göçmeni taşıyan gemi battı: 400 göçmen kurtarıldı

Paylaş

Libya açıklarında 600 kadar Afrikalı göçmen taşıdığı belirtilen bir gemi alabora oldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre İrlanda donanması "önemli sayıda can kaybı" meydana geldiğini açıkladı. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de "birçok kişinin öldüğünü" duyurdu.

Ancak İtalyan Sahil Güvenlik ekipleri ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü 400 kişinin kurtarıldığını, şimdiye kadar denizden 25 cesedin çıkarıldığını açıkladı.

Geminin Libya'nın 15 mil (25 km) açıklarında imdat sinyali verdiği belirtiliyor. Yardım çağrısı üzerine bölgeye önce İrlanda donanmasına ait Le Niamh gemisi gitti.

Le Niamh cankurtaran botlarını indirirken, göçmenlerin bir tarafa toplandığı ve geminin alabora olduğu belirtildi. Le Niamh'dan yüzbaşı Donal Gallagher, Associated Press ajansına, denizde kurtarılmayı bekleyen 150 kadar kişi gördüklerini, bir helikopterden ilave can kurtaran botu atıldığını söyledi.

Kurtarma çalışmaları için bölgede şu an 7 gemi bulunuyor.

Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Leonard Doyle BBC’ye yaptığı açıklamalarda “Bu insanların denizcilik bilgilerinin olmadığını hatırlamalıyız. Çok küçük gemilerle yola çıkıyorlar ve büyük ihtimalle o anda hepsi korku içindeydi. O yüzden kurtarılacaklarını düşündükleri anda hep birlikte geminin tek tarafına koşmuş olabilirler” dedi.

Doyle, bugün yaşanan son olayın insan kaçakçılarının göçmenlerin hayatını nasıl hiçe saydığının en canlı örneği olduğunu da kaydederek “Gemileri kapasitelerin çok üzerinde göçmenle dolduruyorlar” diye ekledi.

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamalarda bu yıl Akdeniz'i geçip Avrupa'ya gelmeye çalışan 2 binin üzerinde göçmenin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Geçen yıl ise Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden göçmen sayısı 3 bin 279'du.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hastane basıp acil servis doktorunu dövdüler

SONRAKİ HABER

Kadın katilinden ‘özür’lü savunma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...