05 Ağustos 2015 12:18

Hiroşima'nın yıl dönümünde Akkuyu uyarısı

Paylaş

Hiroşima ve Nagazaki kentlerine ABD tarafından 6 Ağustos 1945'te atom bombası atılmasının yıl dönümünde CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Akkuyu’da kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali’nin bölgeye zararlarının tespit edilmesi için TBMM’ye bir araştırma önergesi verdi.

Önergesinin gerekçesinde dünyada birçok ülkenin son yıllarda meydana gelen nükleer kazalar nedeniyle nükleer enerji santrallerini kapatma kararı aldığını hatırlatan Atıcı, enerji ihtiyacı olan gelişmiş sanayi ülkelerinin bile nükleeri tercih etmediğinin altını çizdi: “Nükleer enerji santrallerini kapatma kararı alan ülkeler arasında, elektrik enerjisine en çok ihtiyaç duyan ülkelerden Almanya bile vardır. Bu örnek ‘sanayileşme için nükleer gerekir’ yalanını deşifre etmektedir.”

NÜKLEERİN SONUCU SAKAT BEBEKLER

Nükleer kazaların yarattığı yıkıcı, yok edici sonuçların en önemli örneklerinden birinin Çernobil kazası olduğunu belirten Atıcı, “Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve çok daha fazlasının sakat kaldığı kazanın ardından 25 yıl geçmesine rağmen sorunlar devam etmektedir. Çernobil bölgesindeki çocuklarda tiroit kanserinin yüzde 200 arttığını, diğer kanser oranlarında ciddi oranda artışlar yaşandığını, sakat bebek doğum oranlarının yükseldiğini, insanların genetik yapılarının bozulduğunu gördük. Kaza sonucunda kirlenen topraklarda da yüzlerce yıl tarım yapılamayacak” dedi.

FAY HATTI ÜZERİNE NÜKLEER SANTRAL

Mersin'de kurulacak Akkuyu Nükleer Santralinin, Ecemiş fay hattında olduğunun altını çizen Atıcı, “AKP Hükümeti tarafından Mersin’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali kurulması kararlaştırılmıştır. Mersin en son 30 Temmuz 2015 tarihinde 5.2 büyüklüğünde depremle sarsıldı, bölgede daha büyük depremler olabilir. Yeni bir Hiroşima cehennemi olmaması için nükleer santral yapımından acilen vazgeçilmesi gerek” diye çağrıda bulundu. Atıcı, Akkuyu’da kurulması planlanan Nükleer Güç Santralinin bölgeye, insan sağlığına ve çevreye vereceği zararların tespit edilmesi için Mecliste araştırma komisyonu kurulmasını istedi.(AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asker cenazesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki: Bilal'i askere gönder

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da operasyon: Çok sayıda gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...