05 Ağustos 2015 00:54

Takdir bekliyordu tehdit edildi!

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Muğla Dalaman’da bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) arazisinde toprağın, yer altı suyunun kirlenmemesi, çevre ve sağlık sorunlarına yol açmaması için yetkilileri uyaran, gerekli önlemleri almaları yönünde bildirim yapan vatandaş dava açılmakla tehdit edildi. Takdir edilmesi gereken duyarlılıkla sorunları ilgili kurumlara bildiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey, DSİ tarafından tehdit edilmesinin şaşkınlığını yaşadığını söyledi. 

TARIM ALANINI ATIK ALANI YAPTILAR

Gazetemizin “Çevre Dostu belediye kaplumbağaları diri diri gömdü” başlığı ile gündeme taşıdığı Muğla Dalaman’da yaşanan olayla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı. Dalaman Atakent Mahallesinde, baraj inşaatı için toprak alınması nedeniyle tarlalarda oluşan sulak alanın zamanla Muğla ve Dalaman belediyesi tarafından katı atık ve hafriyat atık bölgesi olarak kullanılması ile ilgili usulsüzlükler Dr. Eşref Atabey tarafından bir raporla ilgili kurumlara iletilmişti. Atabey, bu usulsüzlüklere son verilmesini, yılda 4 ürün alınan 1. sınıf tarım arazisi ve sulak alan olan bölgenin atık alanına dönüştürülmesinin önlenmesini talep ediyordu. Dr. Atabey ayrıca DSİ adına kayıtlı alanın bir şahsa kiralanmasının da yasalara aykırı olduğuna dikkat çekiyordu. 

DİRİ DİRİ GÖMÜLEN KAPLUMBAĞALAR

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü alana dolgu yapacaklarını söylerken, alana, moloz, inşaat atığı, her türlü katı atık (araç lastikleri,  naylonlar, plastikler, kanserojen asbestli malzemeler, geri dönüşümlü her türlü atık vd.) atılmaya devam edilmişti. Bunları ilgili kurumlara dilekçelerle sürekli şikayet eden Atabey, her şikayetlerinden sonra bu atıkların çukur alana itildiğini ve üzerinin de kireçtaşı ile kapatıldığını raporlamıştı. Atabey, doldurulan sulak alanda bulunan 46 kaplumbağanın da diri diri toprağa gömüldüğünü hazırladığı raporunda yer vermişti. 

‘BİR DAHA HAKKINI ARARSAN’ YANITI

Yaşadığı bölgedeki çevre ve sağlık sorununa yol açan uygulamalarla ilgili yetkililere uyarıda bulunan Atabey aldığı yanıtla şaşkına uğradı. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yanıtında Atabey’e başvuruları ile ilgili yeterli cevapların verildiğini belirtirken, rahatsızlığını da gizlemedi: “Başvurular bilgi edinme çerçevesi dışına çıkmış, yargılama şekline dönüşmüştür.” DSİ aynı yanıtında bir vatandaşın bu işlemleri sorgulamasına; “Üzerinizi vazife olmayan işlere karışıp bizi meşgul etmeyin” dedi. DSİ Atabey’i “Benzer başvuruların devamı durumunda hakkınızda hukuki işlem başlatılacaktır” diye tehdit etmeyi de ihmal etmedi. Atabey bu yanıtı, “Bir vatandaş olarak çevrenin, toprağın, yer altı suyunun kirlenmemesi için yetkilileri ve sorumluları uyarmam, gerekli önlemleri almaları yönünde bildirim yapmam karşısında, duyarlı davranışlarım nedeniyle  takdir toplamam gerekirken DSİ 21. Bölge Müdürlüğünce tehdit edilmekteyim” sözleriyle değerlendirdi. 

Atabey’in özellikle tıbbi jeoloji, jeolojik unsurlar ve halk sağlığı, asbest, insan kaynaklı çevresel kirlilik gibi konularda çok sayıda kitabı ve çalışması bulunmakta. 

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçilerinin TİS görüşmeleri ve bazı tartışmalar üzerine

SONRAKİ HABER

Zeytinler, çocuklar ve disiplin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...