04 Ağustos 2015 18:19

HDP’den RTÜK’e ‘dönüşümlü başkanlık’ önerisi

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundaki (RTÜK) çoğunluğunu da kaybeden AKP, RTÜK başkanlığını yeniden kazanmaya çalışıyor. 14 Temmuz tarihinde AKP’nin desteği ile kurayla belirlenmesi gereken RTÜK üyeliğini alan ve seçimden beri HDP’yi yok saydığını söyleyen MHP ise, CHP ile yaptığı ittifak sonucunda, “HDP’nin desteği ile” RTÜK başkanlığını kazanmak istiyor. Ancak oluşan dengelerden dolayı, RTÜK başkanlığının kaderinin bağlı olduğu HDP ise, HDP’nin iradesini kabul etmeyen, yok sayan hiç bir girişime destek vermeme tutumunu sürdürüyor. 2 haftadır yapılan ve sonuçsuz kalan RTÜK Başkanlık seçimlerinde AKP’den İlhan Yerlikaya, CHP’den Ali Öztünç, MHP’den Esat Çıplak ve HDP’den Ersin Öngel RTÜK başkanlığı için aday oldu. Ancak CHP, HDP’yi dışında tutan “dönüşümlü RTÜK başkanlığı” teklifi kapsamında MHP adayı lehine başkanlıktan çekildi. Böylece AKP’nin 4, CHP ve MHP’nin 4 olan RTÜK oy oranı arasında denge oluştu ve herhangi bir başkan belirlenmesi için HDP’nin bir oyu belirleyici hale geldi. 9 kişilik RTÜK’te başkanlık için 5 oy gerekli ve her iki tarafında HDP oyuna ihtiyacı bulunuyor.

RTÜK’TE ZİHNİYET DEĞİŞİMİ ŞART

Bugün yapılacak 3. seçim için de belirleyici konumda olan HDP’nin RTÜK Başkan Adayı Ersin Öngel, RTÜK’te bir zihniyet değişiklik olması gerektiğini belirterek, “Bunun adresi ne AKP ne de MHP olabilir. Bizim buradaki tavrımız, muhalefet blokunun birer yıl dönüşümlü olarak başkanlık yürütmesi yönündedir. Bunun bir protokole bağlanması şeklindedir. İlk etapta başkanlığın HDP’de olmasını talep ediyoruz. Sonra CHP ile MHP’nin olması gerekiyor. Böylesi bir anlayış ile burası yönetilebilir” dedi. Öngel, başlangıçta CHP ve MHP’li üyelerin HDP’yi yok sayarak, “RTÜK başkanlığını miras paylaşır gibi paylaşma” yoluna gittiklerini hatırlatarak, HDP’nin denklem dışında tutulmasına tepki gösterdi. 

HDP’DEN ‘DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK’ ÖNERİSİ 

Öngel, geçen hafta kendi teklifleri çerçevesinde CHP ve MHP’lilere teklifte bulunduklarının altını çizerek, şöyle konuştu: “HDP kontenjanı üyesi olarak biz de, bu yaklaşım karşısında aday olarak kendi özgün tavrımızı duruşumuzu ortaya koyduk. HDP’siz bir RTÜK başkanlığının HDP’siz bir yönetim anlayışının eksik olacağını bu iki haftadır yapılan seçimlerde göstermiş olduk. Sonuçta HDP’nin oyu ile belirlenecek süreç. CHP ve MHP kontenjanına çağrımız dönüşümlü başkanlık ve bunun bir protokole bağlanması şeklinde. MHP’nin mevcut adayına destek vermemiz söz konusu olamaz. Protokole dayanmalıdır ve dönüşümlü başkanlık etrafında şekillendirilmelidir.” HDP’nin teklifinin kabul edilmemesi ya da bir anlaşma sağlanmaması halinde yarın yapılacak olan 3. oylamada da sonuç çıkması beklenmiyor. (Ankara/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Savaştan 16 yıl sonra Savaş Suçları Mahkemesi

SONRAKİ HABER

Adana’da barış yürüyüşüne polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...