04 Ağustos 2015 18:05

En çok kirletenden temizlik planı!

Paylaş

Dünyayı en çok kirleten ülkelerin başında gelen ve uluslararası çevre anlaşmalarını imzalamayan ABD, “kendi iklim değişikliğiyle mücadele” planını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama iklim değişikliğiyle mücadelede “şimdiye dek attığımız en büyük, en önemli adım” diye tanımladığı yeni enerji planını kamuoyuna sundu.

“Yenilenen Temiz Enerji Planı” adı verilen plan ABD’deki enerji santrallerinin ortaya çıkarttığı karbon gazı salımlarını 15 yıl içinde yaklaşık üçte bir oranında azaltılacağı iddiasında. Plan uyarınca rüzgar, güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilecek. Planda enerji sektöründeki karbon salımlarının 2030 itibariyle 2005 seviyelerine göre yüzde 32 azaltılması amaçlanıyor.

KÖMÜRE YENİ YATIRIM!

Obama “Gezegenimizin geleceği adına daha büyük bir tehdit oluşturan sorun bulunmadığına ikna olmuş durumdayım. Çok geç kalındı diye bir şey yok” diyor. Obama planın “işsizliğe yol açacak kömüre savaş” anlamına geldiği iddialarını da reddediyor ve ülkenin “kömür üretim bölgelerine” yeni yatırımlar yapılacağını belirtti.
Enerji sanayicilerinin ise plana karşı çıktığı belirtiliyor. Termik santraller ABD’nin elektrik ihtiyacının üçte birinden fazlasını karşılıyor.

BU SİCİLLE NASIL OLACAK?

ABD Başkanı, “Bunu biz yapmazsak kimse yapmayacak. Amerika önderlik edecek. Planın amacı bu. Çocuklarımız için doğru bir şeyler yapmanın zamanı bu” dese de ABD’nin çevre konusundaki sicili Obama’nın duygusal açıklamalarıyla çelişiyor. 
ABD, dünyayı, özellikle de atmosferi en çok kirleten ülkelerden biri. ABD, atmosferi kirleten sera gazı salımının azaltılması yönünde bağlayıcı hedefler koyan tek uluslararası anlaşma olan Kyoto Protokolü’nden de çekilmişti. (DIŞ HABERLER)


OBAMA’YA ‘GÜNAYDIN’ DEMEK İSTERDİK AMA...

Özer AKDEMİR*

Yıllardır küresel ısınmaya dikkat çeken bilimsel raporları işaret ederek önlem alınmasını talep eden bilim insanlarını üç maymunu oynayarak görmezden gelen Obama’ya ‘günaydın’ demek isterdik ama sonuçta esprisi yapılacak bir durum yok ortada. ABD Başkanı, küresel ısınmanın gezegenin en önemli sorunu olduğuna ‘ikna’ olmuş. Ne pahasına; “geri dönülecek eşik çoktan aşıldı” görüşlerini her geçen gün doğrulayan felaketlere, iklim değişikliklerine ve bunun etkisi milyonlarca canlının yaşamı pahasına!..

KAPİTALİZMLE NASIL OLACAK?

Obama “Çok geç kalındı diye bir şey yok” diyor ama üretim daha çok üretim, daha fazla tüketim ve doğanın, emeğin sömürüsü üzerinde dönün kapitalist sistemde bunun nasıl başarılacağı hala belirsiz. Kömürden kaçıp yenilenebilir enerji kaynakları ile küresel ısınmanın durdurulabileceği tezi, kapitalist sistemin doğasını göz önüne aldığımızda çok olanaklı görünmüyor. Yine de kapitalistlerin bindikleri dalı kestiklerini fark etmesi olumlu ancak dal kırıldı kırılacak. Onların daldan indirilmesinin dışında çözüm yok gibi görünüyor.

KÖMÜRCÜ AKP NE DİYECEK?

Öte yandan ülkemizi Avrupa Birliği’nin enerji tedarikçisi olacağız diye termik cehennemine çevirmek isteyen AKP hükümetinin, ABD’nin en yetkili ağzından itiraf edilen bu “kömürden kaçışı” nasıl yorumlayacağını merak ediyoruz. Öngörümüz bu sözlerdeki “termiğe hayır ve kömürden kaçış” kısmını görmezden gelip, dağı, taşı, tarlayı, merayı “temiz/yenilenebilir enerji kaynağı RES” direkleri ile donatmak için bir dayanak olarak kullanacakları yönünde. Hep öyle yapıyorlar çünkü!...

*Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 
Eş Dönem Sözcüsü

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

İncirlik’ten Suriye’ye ilk uçak havalandı

SONRAKİ HABER

Yangından büyük kaçış, 13 bin tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...