04 Ağustos 2015 18:00

İncirlik’ten Suriye’ye ilk uçak havalandı

Paylaş

IŞİD’e karşı mücadele iddiasıyla Suriye’deki hükümet karşıtı çeşitli grupları eğiten ve daha fazla silahlandıran ABD’nin, bu grupları korumak için saldırıda bulunabileceğini açıklamasının ardından Türkiye’den de bomba yüklü ilk savaş uçağı Suriye’ye doğru havalandı. ABD uçakları ilk kez Türkiye’deki İncirlik Üssünden bomba yüklü olarak havalandı. Uçaklar Suriye’de herhangi bir hedefi vurmadığı açıklandı. 

İNCİRLİK’TEN SURİYE’YE İLK UÇUŞ

ABD ile Türkiye’nin anlaşmasının ardından Amerikan insansız hava uçakları ilk kez İncirlik Üssünden bomba yüklü olarak havalandı. El Cezire’nin haberine göre uçakların Suriye’de herhangi bir hedefi vurmadığı açıklandı. Pentagon sözcülerinden Jeff Davis, İncirlik Üssü’nden insansız hava araçlarının bomba yüklü olarak havalandığını ve Suriye hava sahasına girdiğini söyledi. Davis “Bu noktada henüz hava saldırısı düzenlenmiş değil. Ama uçaklar ilk kez bomba yüklü olarak uçmaya başladı” açıklamasını yaptı.

Washington Post’a konuşan Amerikan ordusundan başka bir yetkili ise operasyonel planlamanın tartışıldığını anlatırken, İncirlik’in Suriye’ye yakınlığı nedeniyle uçakların Suriye hava sahasında geçireceği zamanı artıracağını söyledi.

RUSYA’DAN ABD MÜDAHALESİNE UYARI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Yönetimi’nin Suriye ordusunu vurma planlarının zarar verici olarak nitelendirdiklerini söyledi. Lavrov’a göre bu, “Bölgede istikrarsız oluşturur ve terörle mücadeleyi zora sokar”.
Doha’da basının sorularını yanıtlayan Lavrov, ABD’in eğit-donat programı kapsamında silahlandırdıkları grupları “Kime saldırırlarsa saldırsınlar” koruyacaklarına yönelik açıklamayı da yorumladı. ABD’nin bu planı “Suriye ordusunu da saldırabiliriz” anlamına geldiği için tartışma yaratmıştı. 

Lavrov, “Bu zarar verici... Burada çok konu ortaya çıkıyor. Bu terörle mücadeleyi zorlaştırır. Orada kimin kimle, kimin kime engel olduğunu da çözmek zor.” diye konuştu.

Rusya’nın Suriye sorununun dışarıdan müdahale olmadan çözülmesini istediğini savunan Lavrov, “Rusya derhal bu dış müdahalenin sona erdirilmesinden yana. Suriye konusuyla ilgili Katar, Türkiye, Mısır, Ürdün ve İran’la istişare yapılması lazım. Dış müdahale olmadan Suriyeli taraflar masaya oturmalı ve iki taraflı anlaşma temelinde kesinlikle barış ve siyasi yolla anlaşma sağlamalı” dedi.  

ABD İLK ATEŞİ AÇTI

ABD, eğit donat programı çerçevesinde oluşturulan ve adına “Yeni Suriye Gücü” denilen grubun Nusra Cephesi’yle çatıştığı sırada destek için ateş açtıklarını kabul etmişti. ABD Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis ülkesinin Yeni Suriye Gücünü “Kime karşı gelirlerse gelsinler” savunma desteği vereceğini söylemişti. 

Davis, 50 kadar savaşçının Özgür Suriye Ordusu ve YSG güçlerine saldırdığını ve saldırganların “Nusra cephesine çok benzediğini” belirtmişti. Ancak Davis ABD’li yetkililerin saldıranların Nusra Cephesi militanları olup olmadığını net olarak bilmediklerini de eklemişti. (DIŞ HABERLER)


RUSYA'DAN YENi KOALiSYON ÖNERiSi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un önceki gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve diğer meslektaşları ile paylaştığı plana göre IŞİD’le mücadelede yeni bir koalisyon öneriliyor. Suriye ve Irak hükümetleri ile Kürt yönetimlerinin bel kemiğini oluşturacak yeni koalisyonda bölgesel güçler de yer alacak. BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanacak koalisyonun hedefi Suriye lideri Beşar Esad’ı istifaya zorlamak ya da diğer muhalif silahlı unsurlara destek gibi planları kapsamayacak.
Basının sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Herkesi işbirliğine davet niyeti var. Detaylar konusuna gelince bunları konuşmak için henüz erken. Tüm bunların işbirliği yöntemlerine dayanıyor.” dedi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Bavulda göç ölümle sonuçlandı

SONRAKİ HABER

En çok kirletenden temizlik planı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa