04 Ağustos 2015 17:42

Laleş’ten Êzidî ağıtları yükseldi

Paylaş

IŞİD’in Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın yıl dönümünde Laleş’e yalın ayak yürüyen ve IŞİD’in elinde esir olan kadınların özgürlüğü için dilek tutan Êzidîler, “Artık yeter, neden kimse bizi duymuyor, neden hâlâ kadınlar ve çocuklar kurtarılamıyor” dedi. 

Federal Kurdistan’ın Duhok kentinde bulunan kamplarda yaşayan binlerce Êzidî Laleş’e yürüyerek katliamı protesto etti. Onlarca kilometre yürüyen ve üzerinde kırmızı boya ile ‘Êzidîlerin sesini duyun’ ve ‘Katliamı unutmayın’ yazılı beyaz elbise giyen binlerce Êzidî, katliamda yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. ‘Hol hola Êzidî’yaye’ şeklinde slogan atan halk, ‘Şengal ve Kobanê’de katliam var’ yazılı pankart açtı.

Yürüyüşün sonunda kutsal mekanları Laleş’e ulaşan Êzidîler, toprağı dakikalarca öperek gözyaşı döktü. Yürüyüşün ardından gerçekleşen anma etkinliğine Êzidî Şeyhi Baba Çavuş, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ve YNK temsilcileri de katıldı.
Laleş’teki anmada, Êzidîler ilk olarak yalın ayak koşarak esir kadınların özgürlüğü için dilek tuttu. Koşunun hemen ardından Laleş türbelerine bez bağlayarak esir kadınların bir an önce özgür kalması için dilek tutuldu.

Yapılan ibadetlerin ardından konuşan Baba Çavuş, “Bizi yok etmek ve parçalamak istediler. Onlara vereceğimiz cevap en kötü günlerimizde yine birlik olmak. Hep barışı temsil eden Êzidîler olarak yine dualarımız barış üzerine olmalı” dedi. 
Daha sonra söz alan HDP Milletvekili Feleknas Uca ise “Bu gün biz Êzidîler için, tüm kadınlar için kara bir günün yıl dönümüdür. Hâlâ binlerce kadın esir pazarlarında satılıyor. Bir yıl geçti hâlâ Şengal özgürleşmedi. Bu acıyı paylaşmak için Şengal’e gitmek istedik fakat ne yazık ki bu olmadı. Şimdi de Laleş’teyiz. Acımızı paylaşmak için birbirimize ihtiyacımız var” dedi. 
Akrabalarının bir kısmı IŞİD tarafından katledilen ve bir çoğu esir olan Gulê Silo, “Dinimizi değiştirmek için katlettiler, yine de dinimizi değiştirmeyeceğiz. İnancımı, kültürümü yaşatacağım” dedi. Akrabalarını katliamda yitiren Merkez Berker ise başına sardığı beyaz şalıyla her şeye rağmen huzur ve temiz bir dünya istediğini anlatmak için Laleş’e yürüdüğünü söyledi. Berker, “Dinimi inancımı korktuğum için asla değiştirmem. Tek kişi kalsam da dinimi değiştirmeyeceğim” dedi. (Laleş/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den kamu emekçiler için kanun teklifi

SONRAKİ HABER

Katalonya’da bağımsızlık için erken seçim kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...