04 Ağustos 2015 15:55

Yunus’un ölümünde öğretmene yargı yolu açıldı: Yeniden ölümleri saymayalım diye

Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara

Sakarya Bölge İdare Mahkemesi verdiği kararla, işitme engelli Yunus Eser’in okulda elektrik akımına kapılması sonucu yaşamını yitirmesi sebebiyle açılan davada öğretmenlere yargı yolunu açtı. Davaya müdahil olan Gündem Çocuk Derneği, bu tür ölümlerin bir daha yaşanmaması için kararı çok önemli buluyor.

Karamürsel İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencisi işitme engelli Yunus Eser’in ölümü ve sonrasında açılan davanın gelişim süreci hakkında Gündem Çocuk Derneği yöneticileri gazetemize bilgi verdi.

Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Koman, “Bu tür ölümlerde sonuçta çocuk devletin koruması altındadır. O okuldaki müdür ve öğretmenler de çocuğun korunmasından sorumludur, diye soruşturmanın o şekilde genişletilmesini istemiştik ama en son yine mahkeme buna itiraz etmişti. Dava Kredi Yurtlar Kurumunun Müdürü ile ustanın cezalandırılması ile sonuçlanmıştı. Biz de bu sonucu Bölge İdare Mahkemesine götürmüştük. Mahkeme birkaç gün önce karar verdi. Öğretmenlerin yargılanmasının yolunu açtı. Çocuğun orada bulunduğu süre içinde yükümlülük sahibi olan devletin görevlisi öğretmen ve ondan sorumlu müdürdür. Şimdi onlar hakkında bir soruşturma açılacak” dedi.

Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Onur Yılmaz da “Devletin kendi yurttaşı olan çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmişken, onun yaşam hakkını savunacak şekilde çocuğun ailesinin yanında durması gerekirken kendi personelini, kendi bakanlığını koruyacak şekilde savunmaya geçiyor. Sorumlu kişileri yargılamıyor, avukat tutuyor, hatta çocuğu suçlayabiliyor” diye konuştu.

Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kırımsoy da, cezasızlık kavramının genelde çok ağır insan hak ihlallerinde kullanıldığını belirterek, “Bunun çocukla ilişkili çok daha geniş ele alınması gerekiyor. Biz sürekli bunun altını çizmek istiyoruz. Çocuk hakları ihlalinde sürekli bir cezasızlık var, kimsenin de çok umurunda değil” diye konuştu. Kırımsoy, “Okul kazalarında sorumlu olan okul personelinin yargılanmasında ısrarcı olmamızdaki amaç illa bir şamar oğlanı bulmak değil. Olayın bir kez daha tekrarlanmasını önlemek istiyoruz” dedi.

Okul kazalarında yaşanan ölüm olaylarından sonra çocuklarını kaybeden ailelerin de travma yaşadığını belirten Kırımsoy, “Okulların açılmasına 6 hafta gibi bir süre kaldı şimdi zamanı geriye sayıyoruz okullar açıldıktan sonra ölümleri saymaya başlayacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kadın heyeti Kışanak'la görüştü

SONRAKİ HABER

Suruç katliamında hayatını kaybeden Vatan Budak toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...