04 Ağustos 2015 13:07

Koalisyon görüşmelerinde top Davutoğlu’da

AKP ile CHP arasında 5 kez yapılan ön görüşmenin ardından CHP ile koalisyon müzakerelerinin başlayıp başlamayacağına AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu karar verecek. Daha açık bir ifade ile top Cumhurbaşkanı Erdoğan’da. Hafta başında liderler arasında nezaketen de olsa bir görüşmenin olması bekleniyor.

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

7 Haziran seçimlerinin ardından iki ayı aşkın süre geçmesine rağmen bir koalisyon hükümeti kurulmadığı gibi, kurulacağına dair işaretler de görünmüyor. AKP ile ön görüşme niteliğinde yapılan 5 görüşmenin ardından CHP’deki hava, “Görüşmeler öncesi yüzde 10 olan AKP-CHP koalisyon olasılığı yüzde 1’e inmiş durumda” diye özetlenebilir. Heyetler arasındaki ‘istikşafi’ görüşmeler bitti, şimdi liderlerin bir araya gelip gelmeyeceği, AKP lideri Ahmet Davutoğlu’nun çağrısına bağlı. 

AKP’nin tek başına iktidar olmasına olanak tanımayan seçim sonuçlarını hazmedemedikleri belirtilen AKP’liler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koalisyon sürecini zora sokup, “erken seçim”i zorlamanın peşinde. Her ne kadar CHP ile istikşafi görüşmeleri sürdürse de, kulislerde AKP’nin MHP ile alttan alta iş birliği yaptığı, özellikle HDP’yi baraj altında bırakacak veya seçimlere girmesini engelleyecek formüller peşinde oldukları konuşuluyor. 

NEZAKETEN BİR ARAYA GELEBİLİRLER

Tarafların birbirlerine yönelik sert açıklamalarının ardından şimdi gözler AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’da. Davutoğlu’dan çağrı gelmesi halinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu arasındaki görüşmenin pazartesi veya salı günü yapılabileceği ya da hiç yapılmayacağı konuşuluyor. Fakat bugüne kadar sürdürülen görüşmelerden sonra iki liderin nezaketen de olsa bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmenin olumlu sonuçlanması halinde ise iki parti yetkilileri arasında bu kez müzakere görüşmeleri başlayacak. 

Ancak CHP’liler arasında AKP’nin koalisyon konusunda işi yokuşa sürdükleri görüşü hakim. MHP’nin AKP’nin işini kolaylaştıran kimi açıklamaları, Meclis Başkanlığı ve terörün araştırılması gündemli oturumda ortak tutum almaları “AKP-MHP koalisyonu” veya “MHP’nin desteği ile AKP azınlık hükümeti” ihtimallerini daha olası kıldığı da hem Meclis, hem CHP kulislerinde konuşuluyor. 

KOALİSYON OLASILIĞI YÜZDE 1

CHP bir yandan Davutoğlu’dan liderler arası görüşme için çağrı beklerken, bir yandan da görüşmelerin durumuna bağlı olarak istikşafi görüşmelerin tutanağını yayımlayıp yayımlamamayı tartışıyor. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine AKP-CHP koalisyon olasılığı yüzde 10’dan yüzde 1’e inmiş durumda” dediği ifade ediliyor. 

14 İLKE 5’E İNMİŞTİ      

Görüşmeler öncesi koalisyonda yer almanın şartı olarak 14 ilke belirleyen CHP görüşmeler sürerken bu ilkeleri “Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, yeni anayasa ve ekonomi” olmak üzere 5 başlık altında sadeleştirmişti. 

Parti kurmayları ile toplantılarda Kılıçdaroğlu bu 5 başlıkta bir uzlaşma sağlanamaması halinde koalisyonda olmayacaklarını ifade etmişti. CHP’nin “olmazsa olmaz” dediği bu hedefler, “4+4+4’e son verilmesi, tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmesi, gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesi, barışı odaklayan bir dış politika sürdürülmesi, Kürt sorununun çözümü” olarak ifade ediliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bitirilen, “Kürt sorununun çözümü” sürecini de olmazsa olmazları arasında sayan CHP, sürecin parlamento merkezli yürütülmesinde ısrarlı olacak. Ancak bütün bu ilkeler elbette AKP Lideri Ahmet Davutoğlu’nun, ondan da öte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP ile bir koalisyon isteyip istemediğine göre şekillenecek. 

ÖNCEKİ HABER

Bulanık'ta düzenlenen barış yürüyüşüne polis saldırdı

SONRAKİ HABER

CHP ile HDP görüşmesi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...