04 Ağustos 2015 10:45

HDP, Davutoğlu'ya Zergelê'yi sordu

HDP, TSK'nin hava saldırısında 8 sivilin hayatını kaybettiği Kandil'in Zergelê Köyü'ndeki katliama ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, AKP hükümeti döneminde yapılan hava saldırıları neticesinde şimdiye kadar kaç sivilin hayatını kaybettiğini ve bu saldırıların sorumlularının kim olduğunu sordu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Adem Geveri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hava saldırısında 8 sivilin hayatını kaybettiği, 15'in de ağır yaralandığı Kandil'in Zergelê Köyü'ndeki katliama ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Geveri, Başbakan Davutoğlu'na "Bombalanan alanın sivillerin yaşadığı bir köy olduğu bilgisi elinizde var mıydı? Eğer böyle bir bilgiye sahip idiyseniz hangi amaç ve niyetle bu köyü bombaladınız? AKP hükümeti döneminde yapılan hava saldırıları neticesinde şimdiye kadar kaç sivil hayatını kaybetti ve bunlarla ilgili ne tür girişimlerde bulundunuz?" sorularını yöneltti.

'Zergelê köyünde sivillerin bulunduğu nasıl tespit edilmemiştir?'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin katliamın yaşandığı saldırıya ilişkin, 02 Ağustos günü resmi internet sitesinden "Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlere ait hedefler, çok titiz ve detaylı bir çalışma sonucunda, görüntülü verilere dayalı olarak teyit edilmiş şekilde, ehil personel tarafından belirlenmektedir" açıklamasında bulunmasını da hatırlatan Geveri, yine "Zergelê köyünde sivillerin bulunduğu nasıl tespit edilmemiştir? Yoksa sivillerin bulunduğu tespit edilmesine rağmen mi köy bombalandı?" diye sordu.

Geveri'nin verdiği önergede şu sorular yer aldı: 

" * Ve yine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin aynı basın açıklamasında "vurulan hedefin bir köy olmayıp Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerin barınma alanı olduğu, bombanın tesir alanı içinde ve yakınında sivil yerleşim alanı bulunmadığı belirlenmiştir" denilmektedir. Peki bu sivillerin, özellikle katledilen hamile kadının nereden, niçin ve nasıl oraya geldiği ve nasıl orada katledildiği hakkında elinizde herhangi bir malumat var mı? Varsa bunu açıklamayı düşünüyor musunuz?

* Bu katliama ve AKP hükümeti döneminde şimdiye kadar yapılan diğer katliamlara sebep olan operasyonlarda yer alan personeller hakkında herhangi bir soruşturma açıldı mı? Açılmadı ise açmayı düşünüyor musunuz?

* Sivil katliamlarıyla ilgili şimdiye kadar Türkiye Devleti hakkında Uluslararası Ceza Mahkemeleri tarafından başlatılmış herhangi bir soruşturma veya dava var mı? Varsa bunları kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

* Bir daha böyle bir katliamın yaşanmaması için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Hükümet olarak savaş politikalarını devreye her soktuğunuzda dün Roboskî'de bugün Zergelê'de olduğu gibi siviller katledilmektedir. Toplumda oluşan büyük beklenti doğrultusunda savaş politikalarına son vermek, çözüm ve barış politikalarını hayata geçirmek ve yaşanan sivil katliamların sorumlularını açığa çıkarmak adına Hakikat ve Adalet Komisyonlarını kurmayı düşünüyor musunuz?" (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ermenek'te katliam itirafı: Müfettişler gelmeden tehlikeli yerleri kapatıyorduk

SONRAKİ HABER

Yeşil Yol’a karşı çıkan işletmecinin pansiyonu kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...