04 Ağustos 2015 08:21

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Yaşananlar 1990 görünümlü 1930 modeli

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye'de yaşanan şiddet olaylarının 1990'lı yıllarda yaşanan olaylara değil, 1930'larda tek partili dönemde yaşanan olaylara benzediğini söyledi.

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gelişen olaylara dair değerlendirmeler yaptı. Bilgen, Suruç katliamında yaralanan bir gencin daha hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını ifade etti. Önceki gün KESK'li emekçilere ve Mardin'de barış annelerine polis tarafından müdahale edildiğini hatırlatan Bilgen, kolluk kuvvetlerinin siyasi iradeden taraf oldukça şiddeti tırmandıracağını kaydetti.

'TEK PARTİ DÖNEMİNE BENZİYOR'
"Oldukça zor bir dönemden geçiyoruz. Siyasi liderler sağduyulu konuşması gerekirken seviyesiz konuşmalar yapıyor" diyen Bilgen, özellikle partileri HDP'nin hedef alındığını belirtti. Seviyesiz konuşmalar yapan partilerin ve yöneticilerinin kaybettikleri oyu kazanmak için böylesi söylemlere girdiklerini bildiren Bilgen, kendilerinin seviyeyi düşürmeden eleştirmeye devam edeceklerini ortaya koydu.
Bilgen, halkın  '90'lı yıllara geri mi dönüyoruz?' kaygılarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikna edici olmayan bir dille cevap verdiğini belirterek şunları söyledi: “Ülke manzarası 90'lı yıllara benzer bir manzara sergiliyor olabilir. Ancak şu an 90'lı yıllar görünümlü 1930'lu yılların modeli var gibi. Tek partili dönemde kolluk kuvvetleri, valiler nasıl siyasi iktidarın güdümündeydi; bugün de aynı manzara var".

'ROBOSKÎ'Yİ HATIRLASIN'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Zergelê köyü ile ilgili ifadelerine de tepki gösteren Bilgen, Arınç ile Dışişleri Bakanlığı'nın ise farklı açıklamalar yaptıklarına dikkat çekti. Arınç katliamı reddederken, Dışişleri'nin konunun araştırılacağı açıklaması yaptığını hatırlatan Bilgen, "Ülke yönetimi birbirinden farklı söylemler sarf ediyor. Eğer Arınç Zergelê'de sivillerin katledilmediğini söylüyorsa Roboskî'yi hatırlasın. 34 canın yitirildiği Roboskî. Orada ölenlerin çoğu çocuk hepsi sivildi. Devlet hâlâ yüzleşmedi Roboskî'yle. Analar hiçbir zaman unutmayacak. Devlet 'İhmal var' dedi, ama ihmali olanları cezalandırmadı" şeklinde konuştu.

'YAVRU KURTLAR HER ŞEYİ YAPAR'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP'li seçmene yönelik sözlerine de tepki gösteren Bilgen, MHP'li yöneticilerin öfkelerini HDP'ye yönelteceklerine Irak'ta tecavüze, şiddete, katliama uğrayan Türkmen kadınlara, gençlere, çocuklara yönlendirmesi gerektiğini söyledi. HDP'nin Meclis'te olmasından rahatsızlık duyulduğunu ifade eden Bilgen, "AKP'ye altın tepside iktidarı sunanlar için bir seçenek daha var. Sine-i millete dönmek. Bir partinin başkanı böylesi seviyesiz, akıl almaz konuşursa yavru kurtlar da her tür bayrağa saldırır. Her türlü saldırı ve şiddet yöntemini kullanır" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanlarının yapacağı görüşmenin içeriğine dair bilgi de veren Bilgen, Türkiye'de tırmana şiddet olaylarının iyi bir gidiş olmadığını; bununla ilgili diyalog yürütmek için genel başkanların bir araya geleceğini ifade etti

'KUZU DEMOKRASİYİ HAZMEDEMEMİŞ'
Bir gazeteciye konuşan Cumhurbaşkanı Danışmanı Burhan Kuzu'nun 'Koalisyon lafını duyunca kaşıntım tutuyor' sözlerini hatırlatan Bilgen, Kuzu'nun demokrasi kültürünü hazmedip hazmedemediğini sözleriyle ortaya koyduğunu belirtti. Bilgen, "Kolasiyon sözünü duyunca kaşıntısı tutar, parlamenter sistemi beğenmez" diyerek, Kuzu'ya kendisinin beğeneceği bir modeli ortaya koyması çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Viyadük inşaatında harcın altında kalan 4 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Cizre'de polis kurşunuyla yaralanan Eğitmiş Diyarbakır'a sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...