03 Ağustos 2015 13:18

'ABD, Suriye ordusunu da hedef alabilir'

Paylaş

Beyaz Saray ve Pentagon’un aldığı yeni bir kararla eğit-donat programı kapsamında Suriye’de çatışmalara giren silahlı gruplara hava desteği sağlanacağı belirtiliyor. Buna göre ‘Bu hava saldırıları Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçleri de hedef alabilir.’ Bu gerçekleşirse ABD jetleri Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez doğrudan Suriye ordusunu da hedef almış olacak.

ABD’li yetkililer kendilerinin eğittiği Suriyeli silahlı grupları korumak için hava saldırısı düzenlenebileceğini söyledi. ABD yetkililerinin Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte bu saldırıların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sadık güçleri bile kapsabileceği belirtildi. Wall Street Journal gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, hava desteğinin öncelikli olarak militanların IŞİD mevzilerine ilerleyişinde devreye gireceğini belirtti.

Ancak ABD tarafından eğitilen birliklerin Suriye’deki herhangi bir grubun saldırısına uğraması halinde, karşıdaki silahlı grup kim olursa olsun hava desteğinin sağlanacağı da vurgulanıyor.

‘HER TÜRLÜ DESTEK VERİLECEK’

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye’de IŞİD’e yönelik operasyonlara başlamasından bu yana Esad’a bağlı güçler ABD savaş uçaklarını hedef almamıştı.

Ancak Washington’un aldığı son kararla ABD uçakları ile Esad güçlerinin karşı karşıya gelebileceği iddia edildi.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan açıklamaya göre bu karar ABD’nin ‘eğit-donat’ projesi kapsamında eğitim verdiği 30. Tümen mensubu 30 militanın Nusra Cephesi tarafından kaçırılmasının ardından geldi.

Nusra Cephesinin 30 militanı kaçırmasının ardından ABD, Nusra’nın bulunduğu bölgeye hava saldırısı düzenlemişti.

SURİYE’DE YENİ DÖNEM OLABİLİR

ABD’nin eğitim programı Mayıs ayında başladı ve bu programa 60 kişi dahil edildi. Programın başarısızlığının altında ise eğitelecek kişiler için alınan yüksek kriterlerin yattığı belirtildi. ABD ‘eğit donat’a katılımda iki kriter belirlemiş, eğitilecek kişilerin tehlikeli gruplarla ilişkisi olmamasını ve IŞİD’le savaşmayı kabul etmesini istemişti. ABD’nin toplam 500 milyon dolar bütçe ayırdığı ve bu yıl 5 bin 400 kişinin eğitilmesi amaçlanan programda şu zamana kadar eğitime alınanların sayısı ise beklenenin oldukça altında.

Middle East Eye Haber sitesinde yer alan habere göre, gönüllü militanların IŞİD’e karşı savaşması ve militanların Esad’a bağlı güçlerle doğrudan çatışmaya girmemesi planlanıyordu. Bu planların alınan son kararla değişikliğe neden olacağı belirtildi.
Ancak Wall Street Journal’da yer alan bu iddialar Pentagon ve Beyaz Saray tarafından doğrulanmadı.

‘GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey Reuters’e verdiği demeçte “Biz angajman kurallarının ne olduğunun ayrıntılarına girmeyeceğiz , bu kuvvetler başarıyla görevlerini yürütmeleri için gereken adımları atacağız.”

Haber ajansı Associated Press, “Beyaz Saray ile Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) hava kuvvetlerinin değişen angajman kuralları konusunda detaylı bilgi vermekten kaçındı” diyor.

Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Danışmanı Alistair Baskey ise ABD tarafından eğitilen isyancıların çatışmalara girdiklerinde ‘her türlü desteği alabileceklerini’ söyledi ve “Buna savunma amaçlı silah kullanımı da dahil” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye Êzidî soykırımını tanısın’

SONRAKİ HABER

Serpil Koçak’tan tarihi altın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...