03 Ağustos 2015 12:11

Şengalliler 'Soykırıma artık yeter' dedi

Şengal'deki IŞİD katliamının 1'inci yıl dönümünde Diyarbakır'a sığınan Êzidîler, 'Soykırıma artık yeter' sloganıyla yürüdü. Êzidîler adına açıklama yapan Maha Haluga, 'soykırımın dünya tarafından kabul edilmesini' isterken, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, 'Şengal statüsünü kazanacak. Biz, Kuzey, Güney, Doğu ve Batı'daki tüm Kürtler Şengal halkının yanındayız' dedi.

Paylaş

Şengal'den Diyarbakır'a göç eden ve DBP'li belediyeler tarafından Yenişehir Belediyesi Fidanlık'ta açılan kampta yaşamını sürdüren Şengalliler, "Ji qirkirinêre êdî bes e (Soykırıma artık yeter)" sloganıyla yürüyüş düzenledi. Beyaz kıyafetler giyen Êzidîler, Kürtçe ve İngilizce soykırımı anlatan pankartlar açtı ve dövizler taşıdı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Maha Haluga, yaklaşık 5 bin Êzidî kadınının IŞİD tarafından köleleştirildiğini ifade ederek, soykırımın dünya ülkeleri tarafından resmi olarak da kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Haluga, son olarak kendilerini kurtaran HPG, YPG ve YPJ'li savaşçılara teşekkür etti.

Katliamın yıl dönümü nedeniyle yurttaşları ziyarete gelen DTK Eş Başkanı Selma Irmak, "Şengal'in düşmana yar olmayacağını" belirterek, "Rojava Devrimi'ne sahip çıkılması gerektiğini" belirtti. Dünya halklarına da seslenen Irmak, "Şengal statüsünü kazanacak. Biz, Kuzey, Güney, Doğu ve Batı'daki tüm Kürtler Şengal halkının yanındayız" diye konuştu.

AKP'nin kirli politikaları ile bir kez daha savaş yoluna girildiğini dile getiren Irmak, Suruç'taki patlama ve ardından gerçekleştirilen katliamların da bunu ortaya koyduğunu belirterek, "Kürt halkının gözünü korkutamayacaksınız. Êdî bes e" dedi.

Açıklamaların ardından kampta kalan gençler, yaşadıklarını anlatan tiyatro oyununu sergiledi. Oyun sırasında birçok kadının ve çocuğun fenalık geçirdiği görülürken, etkinlik sloganlar eşliğinde sona erdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP ile CHP heyetleri son kez bir araya geldi

SONRAKİ HABER

AOÇ planı iptal edildi: ‘Kaçak saray acilen boşaltılmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...