03 Ağustos 2015 09:16

Sınır kapısı Kobanê'de de cenazelere kapatıldı

Paylaş

Bakanlar Kurulu'nun kararı ve İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Habur Sınır Kapısı'ndan sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda da IŞİD’e karşı yürütülen savaşta yaşamını yitiren 11 YPG ve YPJ'linin cenazesinin geçişine de izin verilmedi. 

Habur Sınır Kapısı'nda bekletilen 18 HPG ve YPG/YPJ'linin cenazesinden sonra Kobanê'de yaşamını yitiren 11 YPG/YPJ'li savaşçısının cenazesi de 9 gündür Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda geçişlerine izin verilmiyor. Yetkililere başvuran ve henüz cevap alamayan 11 YPG/YPJ'linin ailelerinin Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu Suruç'ta bekleyişi sürüyor. 

DBP Urfa İl Eşbaşkanı İsmail Kaplan, Suruç katliamı başta olmak üzere yaşanan birçok karanlık saldırının üstünü örtbas etmek için başlatılan imha operasyonlarının devamı olarak cenazelerin de cezalandırılmaya çalışıldığını belirtti. Kaplan, AKP hükümetinin 22 Temmuz gününden itibaren startını verdiği topyekûn imha ve saldırı operasyonlarıyla ilk etapta Suruç katliamının üstünü örtmeye çalıştığını ifade etti.

'İNSANLIK DIŞI BİR UYGULAMA'

Başlatılan siyasi soykırım ve askeri operasyonların bir parçası olarak cenazelere tahammülsüzlüğün baş gösterdiğini söyleyen Kaplan,"9 günden bu yanadır vahşi DAİŞ çetelerine karşı verdikleri mücadelede yaşamını yitirmiş 13 HPG ve YPG/YPJ'linin cenazesi Habur Sınır Kapısı'nda bekletiliyor. İnsani, ahlaki ve vicdani olmayan bu uygulamanın aynısı Kobanê'de de, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda uygulanıyor. Tüm dünyanın başına bela olmuş, katliamcı, tecavüz şebekesi DAİŞ'le verdiği savaşta yaşamını yitirmiş 11 YPG ve YPJ savaşçısının cenazesi, Ankara'nın talimatı nedeniyle günlerdir sınır kapısında bekletiliyor" dedi. 

Aileler ile birlikte yaptıkları hiçbir müracaattan sonuç alamadıklarını ifade eden Kaplan,"Başlatılan topyekûn savaşın bir parçası olan cenazelerin ailelerine teslim edilmemesi yeni konsepttir. Tamamı kuzeyli olan bu cenazelerin ailelerine teslim edilmemesi tamamıyla insanlık dışı bir uygulamadır. Hiç bir savaşta böyle bir uygulama yoktur. AKP bu konseptiyle 'Ne dirinize, ne ölünüze tahammül etmiyoruz' mesajı veriyor" şeklinde konuştu. 

SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

"Tüm halklara, bugüne kadar Kürt halkının onur ve şerefini ayaklar altına aldırmayan, ayakta kalması için canını veren, tüm dünyaya Kürt adını yazdıkları kahramanlık destanıyla duyuran bu şehitlerimize, cenazelerimize ve onların ailelilerine sahip çıkma" çağrısı yapan Kaplan, şöyle devam etti: "Şehitlerimizin cenazelerini alarak onlara layık bir şekilde ve ait oldukları topraklarda defin edene kadar her türlü demokratik eylemselliğimizi devam ettireceğiz. Suruç'ta da Habur Sınır Kapısı'nda olduğu gibi süresiz nöbet eylemi başlatıp şehitlerimize, ailelerine ve mücadelelerine sahip çıkacağız."

YPG/YPJ'LİLERİN İSİMLERİ

Şu an Kobanê tarafında kapıda bekletilen savaşçıların isimleri şöyle: "Bitlis Tatvanlı Feryat Kaya, Urfa Siverekli Hamza Canşin, İstanbullu Dilan Sörgüt, Antepli Salih Aygün, Ağrılı Kamuran Kaya, Diyarbakırlı Muhamed Akyüz, Vanlı Hasan Timur, Hakkarili Leyla Yiğit, Mersin'de oturan Diyarbakırlı Ahmet Karadağ, Hakkarili Şiyar Bor (Zagros Azad), Hakkarili Serhat Bor (Rubar Azad)." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ermenek'te Kurtulan çavuş: Kaza eski ocağa çok yaklaşıldığından meydana geldi

SONRAKİ HABER

Arınç: Zergele isminde bir yerde sivillerin hedef alındığı alçakça bir yalandır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...