03 Ağustos 2015 06:24

TİS görüşmesi öncesi emekçilere polis şiddeti

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Birkan BULUT

Geçici savaş hükümeti dün de toplusözleşme taleplerini dile getirmek isteyen kamu emekçilerini hedef aldı. Hükümet ile kamu emekçileri sendikaları arasında 2016-2017 yıllarını kapsayan toplusözleşme görüşmeleri gergin başladı. Görüşmelerin yapıldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürümek isteyen KESK üyesi kamu emekçilerine polis saldırdı. Hükümete verdiği destekle bilinen Memur Sen ise hükümete yöneltilen eleştirilere bile kendini siper etti. 

Hükümet ile en çok üyeye sahip konfederasyonu (Memur Sen, Kamu-Sen ve KESK) arasında 3. dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda başladı. 

KESK YÖNETİCİSİNE GÖZALTI

Bakanlığa yürümek isteyen KESK üyeleri polislerce engellenmek istendi. Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) karşısındaki Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi önünde toplanan KESK üyesi emekçileri polis durdurdu. Polisler, ‘valilik izni bulunmadığı’ ve ‘eylemin kanuna aykırı olduğu’ gerekçesiyle toplanan emekçilere saldırdı. Cop ve kalkanlarla emekçileri darp eden polis, plastik mermi ve biber gazı kullandı. 

Saldırıda KESK MYK Üyesi İlhan Yiğit ve BES İşyeri Temsilcisi Sinan Ok gözaltına alınırken, yaralanan emekçiler de hastaneye götürüldü. Sivil polislerin özel hastanelere başvuran yaralı emekçilerin kimlik fotokopilerini alması dikkat çekti. 

MEMUR SEN'E SERBEST, KESK'E YASAK

Ara sokaklardan Bakanlık önüne gitmek isteyen emekçilere polis burada da sözlü müdahalelerde bulundu. Emekçilerin kaldırımdan yürümesini söyleyen polis, emekçilere slogan da attırmadı. Geçtiğimiz günlerde Memur Sen'in de Bakanlık önüne yürüdüğünü hatırlatan emekçiler, “Yandaş sendika Memur Sen'in yürümesine izin veriyorsunuz. Bizim anayasal hakkımızı kullanmamıza ise müdahale edip, bize saldırıyorsunuz” diyerek polise tepki gösterdi.  Emekçilere HDP İzmir Milltvekili Müslüm Doğan ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da destek verdi. 

'BAKAN MİLLETVEKİLİ BİLE DEĞİL'

Bakanlık önünde konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin çatışma ve savaş yaratmaya çalıştığı bir ortamda 2016-2017 toplusözleşme görüşmelerinin yapıldığını söyledi. Memur Sen ile AKP Hükümetinin 2013 yılında tarihte görülmemiş bir sözleşmeye imza attıklarını kaydeden Özgen, bu sözleşmeyle emekçilerin ücretlerinin enflasyon altında kaldığını ifade etti. AKP ve Memur Sen'in aynı anlayışa bugün de devam etmek istediğini dile getiren Özgen, “Kamu emekçilerini yüzde 5, maksimum yüzde 7 zam oranına mahkum etmek istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi. 

Toplusözleşme görüşmelerinin geçici hükümetle yapılmasını eleştiren Özgen, görüşmelerin Eylül , Ekim ayına ertelenmesi çağrısı yaptı. Özgen, “Bu geçici hükümetle yapılan görüşmeler yasal değil. Görüşmelerin yapıldığı Çalışma Bakanı milletvekili bile değil. Hükümet suç işliyor. Taleplerimiz açısından da 2014-2015 yılındaki kayıplarımızın giderilmesini istiyoruz. Bütün emekçileri, emeklileri, işçileri gözeten toplusözleşme görüşmeleri istiyoruz. 4688 sayılı yasanın da yeniden düzenlenmesini istiyoruz” dedi. 

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da AKP'ye seslenerek “Türkiye'nin emekçisine, emeklisine, gencine, kadınına, halklarına karşı şiddet uygulayarak meşru bir hükümet olamazsınız” dedi. Açıklamanın ardından KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen'le birlikte bir heyet taleplerini iletmek ve görüşme yapmak üzere Bakanlığa girdi. 

MASADA YER TARTIŞMASI

En çok üyeye sahip olduğu için Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu Çalışanları Heyeti Başkanı sıfatıyla toplantıda yer aldı. Görüşmelerin yapıldığı salonda konfederasyonlar arasında yer tartışması yaşandı. Her üç konfederasyondan 6'şar kişilik bir heyetin yer aldığı görüşmelerde KESK ve Kamu Sen heyetine yeterli yer ayrılmadığı görüldü. Kriz bir süre sonra aşıldı. 

FAŞİZM TARTIŞMASI

Toplantıda Memur Sen heyetinin gergin olduğu belirtilirken, zaman zaman kavganın eşiğinden dönüldüğü iddia edildi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, KESK'li kamu emekçilerine yapılan polis saldırısını toplantıda aktardı. Anlatımı sırasında saldırının faşist devletlerde görülen türden olduğunu belirten Özgen'e Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tepki gösterdi. Bunun üzerine iki heyet arasında faşizm tartışması çıktı. 

Memur Sen'in geçtiğimiz sözleşme döneminde attığı imzaya ilişkin eleştiriler de Memur Sen heyetinden sert tepki aldı. Toplantı salonu sıkça gerilimli sahnelere tanıklık etti. 

BAKAN'A 'BU VEBALİ ÜZERİNE ALMA' ÇAĞRISI

TİS masasında konuşan Özgen, görüşmelerin eylül, ekim ayında yapılması gerektiğini söyledi. Daha önce üç konfederasyonun bu talepte ortaklaşmış olduğunu hatırlatan Özgen, “Memur Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın yeni seçilmiş olabilir ancak satış sözleşmesinin mükafatı olarak milletvekili seçilen Eski Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'ya sorsaydı; 2012 yılında TİS görüşmelerinin eylül ayında yapılmasına dair her üç konfederasyonun ortak talebinin tutanak altına alındığını kendisine söylerdi! Arada Devlet Personel Başkanlığı uzmanları da kendisine yardımcı olup ilgili taslağı gösterebilirler” dedi. Özgen, Bakan Faruk Çelik'e de “Şu an milletvekili olamayan Sayın Bakanın da milyonlarca kamu emekçisinin iki yılını bağıtlayacak olan bir TİS sözleşmesinin altına imza atma vebalini üzerine almayacağına inanmak istiyoruz”  diye seslendi. Bakan Çelik'in ise “Devlet süreklilik arz eder. 3 Ağustos'ta bu süreci başlatmak benim görevim” diyerek Özgen'e yanıt verdiği öğrenildi. Toplantıda üç konfederasyon tekliflerini sunarken, ikinci toplantının 11 Ağustos Salı günü yapılması kararlaştırıldı. İkinci toplantıya kadar hizmet kollarına ilişkin sendikaların talepleri, teknik komiteler tarafından ele alınacak. Hizmet kollarının tümünde yetkili sendikalar Memur Sen'e bağlı. Diğer konfederasyonlara hizmet kollarına ilişkin teknik komitelerin yaptıkları çalışmaların da raporlaştırılıp ileteceği öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)

KESK üyelerine Ankara'daki polis saldırısı İstanbul'da protesto edildi

ÖNCEKİ HABER

DBP ve HDP'li seçilmişler Mardin ve Şırnak valilik binalarını işgal etti

SONRAKİ HABER

Muş ve Mersin'de gözaltı operasyonları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...