03 Ağustos 2015 05:50

'Plakasız araçların amacı yeni faili meçhul infazlardır'

Paylaş

Selman KELEŞ

Van'da son günlerde polise ait zırhlı araçların hiç birinde plaka takılmaması halkta tedirginliğe yol açarken kentin her yerinin plakasız zırhlı araçlarla dolduğunu ifade eden İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, plakasız araçların halkta büyük kaygıya neden olduğunu söyledi

AKP'nin başlattığı topyekun savaş konseptinin ardından Kürt illeri polis ve asker tarafından adeta kuşatmaya alındı. Van'da şehrin en işlek caddelerinde ve nerdeyse her sokak başında eli tetikte bekleyen polis, asker ve özel harekat polislerinin yanı sıra kullanılan zırhlı araçların hiç birinde plaka bulunmaması yurttaşlarda tedirginliğe yol açıyor. Konuya dair İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet ile DBP Van İl Eşbaşkanı Hamiyet Şahin, plakasız araçların işlenebilecek "faili meçhul" cinayetlerin işareti olduğuna dikkat çekti.

'PSİKOLOJİK ŞİDDET UYGULANIYOR'

Van'ın adeta kuşatma altına alındığına dikkat çeken Murat Melet, "TOMA'lar ve polis ablukası seyyar karakol görevi yürütüyor" diyerek, polisin psikolojik baskı uyguladığını belirtti. Melet, "Polisin eli tetikte, her an ateş açacakmış gibi beklemekte. Gelen geçen insanlara canlı bomba muamelesi yapıyor. Kürdistan'da son yapılan gözaltı furyası ile birlikte başladı bu durum. Polis ilk önce bunlar en işlek caddeleri işgal etmiş durumda insanların rahat dolaşmalarını engelliyorlar. İnsanların üzerinde de büyük bir psikolojik baskı yaratıyorlar. Bu uygulamanın bir an önce son bulması gerekir" dedi.

'PLAKASIZ ARAÇLARIN AMACI YENİ FAİLİ MEÇHUL İNFAZLARDIR'

Kentin her yerinin plakasız zırhlı araçlarla dolduğunu ifade eden Melet, plakasız araçların halkta büyük kaygıya neden olduğunu söyledi. "Araçlara plaka takılmamasının tek bir nedeni vardır" diyen Melet, plakasız araçlardan açılan ateş sonucu şimdiye kadar onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini ve hiç birinin de faillerinin ortaya çıkarılmadığına dikkat çekerek şunları aktardı: "Üzerlerinde herhangi bir amblem ve işaretin olmaması insanlarda farklı bir algıya neden oluyor. Çünkü daha önce bu plakasız araçlardan çok sayıda vatandaşımız katledildi ve failleri bulunamadı. Bu anlamda insanlarda kaygılar meydana geliyor. Bu da ciddi anlamda bir insan hakkı ihlalidir. Polis araçlarında plaka olmak zorunda ve bu araçların şoförleri içinde kimlerin olduğu bilinmeli. Çünkü oluşabilecek bir can kaybında bunların kimler olduğu tespit edilmeli. Burada da bir kargaşa ortamı yaratılmamalı." 

'BU HALK BEYAZ TOROS'LU GÜNLERİ ARTIK GÖRMEK İSTEMİYOR'

Özellikle 90'lı yıllarda 17 bin kişinin devlet eliyle "faili meçhul" cinayetlere kurban gidip hiç birinde faillerinin ortaya çıkarılmadığına dikkat çeken DBP İl Eşbaşkanı Şahin ise, Kürt halkının artık beyaz Toros'lu günleri görmek istemediğini ve araçların plakalarının derhal takılması gerektiğini vurguladı. Daha önce de onlarca kişinin plakasız araçlardan açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiği ya da yaralandığını hatırlatan Şahin, "Van şehir merkezinde son günlerde polis ve asker ablukası altında. Bunlarla beraber kentte kullanılan zırhlı polislerin araçlarının tamamında plaka yok. Bu plakaların takılmamasının tek amacı yarın öbür gün yapılabilecek bir infazın faillerin bulunmamasıdır. Halk da bu konunun bilincinde ve çok tedirgin. Bu uygulamaların derhal kaldırılması gerekir. Bu halk geçmişte beyaz Toros'ları çok gördü, artık o günleri bir daha görmek istemiyor" şeklinde konuştu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Seyyar satıcı bıçakla 7 zabıtayı yaraladı, 1 zabıta ağır yaralı

SONRAKİ HABER

HDP mitingine katılıp flama taşımak da suç kapsamına girdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa