02 Ağustos 2015 14:58

kastamonu Gürmün fabrikasında üyelik bilgileri patrona nasıl verildi?

Paylaş

Kastamonu’da ünlü markalara üretim yapan Gürmen fabrikasında Öz İplik-İş Sendikası’na üye olan işçilere baskı yapılıyor. Örgütlenme çalışmaları başlar başlamaz 23 işçinin işten atıldığı Gürmen fabrikasında yöneticiler, sendika genel merkezleri ve üye olan işçiler dışında başka sadece Çalışma Bakanlığı yetkililerinin görebildiği sendika üyelik bilgileriyle işçilere istifa baskısı yapıyor. Fabrika yetkililerinin üye bilgilerine nasıl ulaştığı, bilgileri kimlerin verdiği merak konusu. 

İşçilere sendikadan istifa et baskısı yapan patronun tutumu fabrika içerisinde gerginliklere de sebep oluyor. Fabrikanın bir bölümü Kastamonu’nun Araç İlçesinde bulunuyor. Araç’taki fabrikada sendikaya üye olan işçilerden Sema Sarıoğlu geçtiğimiz günlerde fabrikada mesaiye başladığı saatlerde ustabaşı tarafından darp edildi. 

YETKİ BAŞVURUSUNDAN SONRA SALDIRILAR ARTTI

Sendika bakanlığa yetki başvurusu yaptıktan sonra işçilerin üyelik bilgilerini alan fabrika yöneticileri istifa baskısına başlamış. Çoğunluğu sağlayarak geçtiğimiz cuma gününden itibaren  yetki başvurusunda bulunduklarını ifade eden Öz İplik İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Sönmez, Kastamonu Araç’ta işçilere sürekli baskı yapıldığını belirterek saldırgan hakkında suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Sendika üyeliklerini sendikanın genel merkezleri, e-devlet şifresi ile işçinin kendisi ve bakanlıktan birkaç kişi dışında kimsenin göremeyeceğini dile getiren Sönmez, “İşçiye gidip ‘onay konuyla birlikte kimin üye olduğu bilgisi elimizde’ diyerek işçilere tek tek sendikadan istifa edin baskısı yapıyorlar” dedi. İşçilerin üyelik bilgilerinin gayrı resmi yollardan alındığını ifade eden Sönmez, bunun hukuk dışı olduğunu, dava açacaklarını ifade etti. 

İŞÇİLERE TEHDİT

Araç’ta Kent Konseyi üyesi olduğunu söyleyen Cengiz Pamukçu isimli bir şahsın işçileri, “Sendika sizin karnınızı mı doyuracak? İstifa edin; sizin için iyi olur” şeklinde tehdit ettiğini anlatan Sönmez, bu şahıstan da şikayetçi olacaklarını dile getirdi. İşçilerin verdiği numaradan ulaştığımız Cengiz Pamukçu, Kent Konseyi üyesi olduğunu söyledi ancak, kimseyi tehdit etmediğini savundu. 

ATILAN İŞÇİLER İÇİN İADE KARARI VERİLDİ

Geçtiğimiz yıl işçilerin kendilerini fabrikaya davet ettiklerini aktaran Sönmez, “Örgütlenme süreci başlar başlamaz 4 işçi işten atıldı. Sonra bu ayı 23’e yükseldi. Dava açtık, yerel mahkeme işe iade kararı verdi. Aynı zamanda sendikal tazminat davasını da kazandık. İşten atılan 8 kişi işe iade edildi. Kalanlar için de aynı kararın verilmesini bekliyoruz” dedi. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Remzi Gür ve Birleşmiş Markalar Birliği eski başkanı Hüseyin Doğan’a ait olan Ramsey markasını üretim yapılan fabrikada Armani, Zegna gibi dünyaca ünlü markalara da üretim yapılıyor. Gürmen A.Ş.’de sendika gelene kadar işçilerin işten çıkarken tazminatlarını dahi alamadıkları söyleniyor. (KASTAMONU)

ÖNCEKİ HABER

Fındık hasadı erken başladı

SONRAKİ HABER

‘Her şeye rağmen barış istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...