02 Ağustos 2015 12:00

Türkiye’de kayıp 7 bin 69 çocuk hâlâ aranıyor

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya kayıp çocukları sordu. Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Nazlıaka, dünyada her yıl 2,5 milyon çocuğun kaçırılarak satıldığı ve bunun yarısından fazlasının kız çocuğu olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Nazlıaka, şöyle devam etti: “Ülkemizde de kayıp çocuklarla ilgili tablo ürkütücü boyutlardadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 81 ilde yaptığı araştırmaya göre, 2008-2011 yılları arasında kaybolan çocuk sayısı 27 bini geçmiştir. 2008’de 4 bin 517, 2009’da 5 bin 81, 2010’da 8 bin 81, 2011’de 10 bin 67 ve 2012 yılında ise 12 bin 474 çocuk kaybolmuştur. Sayı her geçen yıl artmaktadır. Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı (KİHBİ) verilerine göre 2014 yılı için Kasım 2014 tarihi itibariyle halen aranan kayıp çocuk sayısı 7 bin 69’dur. Artan çocuk kayıpları nedeniyle KİHBİ’nin düzenli olarak yayınladığı kayıp çocuk sayısını açıklamaya ara verdiği iddia edilmektedir. Özellikle IŞİD gibi eli kanlı terör örgütlerinin çok sayıda çocuğu kaçırdığı, bu olayların kayıp çocuk sayısını arttırdığı iddia edilmektedir.”
Aylin Nazlıaka bu bilgiler kapsamında Davutoğlu’ya şu soruları yöneltti:
- Temmuz 2015 tarihi itibariyle kayıp çocuk sayısının illere, yaş grubuna ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Emniyet ve Jandarma bölgelerine göre bu sayı nedir?
- Çocuk kaçırma olaylarının kaçı, terör, fuhuş, organ ticareti, uyuşturucu, dilendirmek vb. amaçlarla gerçekleşmiştir? Organize suç örgütleri tarafından gerçekleştirilen olay sayısı nedir? Bu kapsamda ortaya çıkartılan organize suç örgütü var mıdır?
- Çocukları kaçırma amaçlı organize terör ve suç örgütlerinin internet üzerinden bazı faaliyetler yürüttüğü iddiaları bilinmektedir. Bu durumun önlenmesi konusunda alınan önlemler nelerdir? Bu konuda kaç olay saptanmıştır?
- Evden kaçan ya da kaçırılan çocukların sosyal, kültürel ve ekonomik durumları konusunda yapılan bir çalışma veya bu konuda istatistikler var mıdır? Bu ailelerin eğitim, gelir ve meslek gruplarına göre dağılımı nedir? Bu çocuklardan kaçı parçalanmış ailelilere mensuptur?
- Kayıp çocuklarla ilgili istihbarat teşkilatı ve emniyet güçleri tarafından bu güne kadar hangi etkin ve kalıcı önlemler alınmıştır? Önlem alındıysa kayıp çocuk sayısı her yıl neden ikiye katlamaktadır? (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 640 kurumdan ortak deklarasyon: Bütün insanlık bu savaşa karşı durmalı

SONRAKİ HABER

'Yeter! Anaları Ağlatmayın' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...