02 Ağustos 2015 11:03

Bakanlıklar Cengiz’in madeni için seferber oldu

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Sertan DOĞAN
Doğancan İLEK
Artvin

Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından yapılması düşünülen altın madenciliği için Çevre, Orman ve Enerji Bakanlığı Artvin’e çıkartma yaptı, madencilik faaliyetlerini övmeye kalktı. Ancak Artvin halkı, “Ya maden Artvin” diyerek madencilik faaliyetlerini izin vermeyeceklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı’nın yönettiği DSİ bölge müdürlüğünde gerçekleşen toplantıda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri Cerattepe madencilik projesi hakkında halk olmadan bilgilendirme yapmak istedi. Bu duruma karşı çıkan vatandaşlar, kapıda oturma eylemi başlattı ve ardından vatandaşların toplantıya alınacağı açıklandı.

ALTINI BİLİMSEL YÖNTEMLE ÇIKARTACAKLARMIŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Artvin halkının endişelerini anladığını belirterek gelişen teknolojik şartlar ve de Cerattepe maden projesi konusundaki endişeleri giderecek düzeydeki bilimsel raporlar ışığında Cerattepe’de madenciliğin yapılabileceğini ve Artvin’e zarar vermeyeceğini savundu.

‘NEDEN MAHKEME KARARINI UYGULAMIYORSUNUZ?’

Toplantıda söz alan Avukat Bedrettin Kalın ise “Bize sunum yapmayın. Bu insanlar 25 yıldır Cerattepe ile ilgili bilgi sahibiler. 25 yıldır bu insanlar mücadele etmektedirler. Halen Danıştay’da bir karar var iken neden halen zorluyorsunuz? “Bu projenin uygulandığı taktirde planlanan bu maden faaliyetinin hayata geçirilmesi Artvin ilinin yöre sakinleri açısından yaşam alanlarının yok olacağı anlamına gelecektir, bu bölgedeki yaşam alanları ve koruma altındaki alanların yok olacağı anlamı taşır” şeklinde mahkeme kararı vardır. Hukuk devletini ayaklar altına alıyorsunuz. Mahkeme kararlarının arkasından dolanıyorsunuz” diye konuştu.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, “Bize madenin yararlarını anlatmanız gerçekten üzücü ve komik. Bin 700 ağaç kesildi ve ardından 2007’de mahkeme ruhsatı önce yürütmeyi durdurdu ve ardından ruhsatı iptal etti. Artvin bir dünya cennetidir. Madencilik yapılamayacağı ispatlanmıştır” diyerek toplantıya tepki gösterdi.

Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, “Yeşil Artvin Derneği’nin Rize’de açtığı davanın diğer tarafı millete küfreden adamdır. Cengiz İnşaat kime güveniyor. Ya maden ya Artvin” dedi.

Toplantı pek çok kişinin görüşlerini belirtmesinin ardından son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'deki şenlikte ortak mesaj barış oldu

SONRAKİ HABER

Yerel medya ve çevre çalıştayı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...