02 Ağustos 2015 09:31

Mamak'ta 'barış' toplantısı: Barış için mücadele yükseltilmeli

Paylaş

Mamak Barış Meclisi Girişimi tarafından düzenlenen panel ve forumda halk savaş politikalarına tepki gösterdi. Barış mücadelesinin yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı etkinlikte, “Bu savaş emekçilerin savaşı değildir” denildi.

HDP Milletvekilleri ve Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da katılımıyla Mamak Barış Meclisi tarafından düzenlenen panel ve forumda, Suruç katliamından bugüne kadar artarak devam eden şiddet ve baskılar konuşuldu. Tek Mezar Parkı’nda yapılan etkinlikte konuşan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen “Bir tarafta Suriye’de olup bitene tahammülü olmayan, Kürtler bir şey elde etmesin diye hareket eden bir devlet politikası var. Öbür tarafta da bu devlet politikasıyla şahıs çıkarlarını birleştirip halkın çocuklarını cepheye göndermeye karar vermiş bir siyasi irade var” dedi. Seçimden kayıpla çıkmış olmasına rağmen bunu kabul etmeyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarını belirten Bilgen, AKP’nin iktidarını devam ettirmek için 90’lı yılları bir kez daha yaşatmaya kararlı olduğunu söyledi. “Kandil’i bombalıyoruz” denilerek bir köyün bombalandığını dile getiren Bilgen, ortaya çıkan tablonun utanç verici olduğunu söyledi.

AKP BÖLGEDEKİ ROLÜNÜ YENİLEMEK İSTİYOR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bir savaş konseptine tanıklık ediyoruz” dedi. Barışın tesis edilmesi için kurulmuş bir görüşme masasının devrildiğini belirten Gürkan, bunun sadece Erdoğan’ın başkanlık hırsıyla açıklanamayacağını ifade etti.

Erdoğan’ın Ortadoğu'da bölgesel lider olma hayallerinin olduğunu kaydeden Gürkan, geçtiğimiz haftalarda İran’da nükleer silahların azaltılması için bir sözleşme imzalandığını hatırlatarak Türkiye’nin de ortadoğudaki rolünü yenilemesi için bir hamle yaptığını söyledi. Gürkan bu hamleye de katliamlarıyla teşhir olmuş IŞİD’e karşı mücadelenin gerekçe edildiğini dile getirdi. Hükümetin halkın Gezi’de, Kobanê’de Soma’da, metal direnişindeki tepkilerinden rahatsızlık duyduğunu belirten Gürkan, bu rahatsızlıkların ardından bir savaş konsepti oluşturulduğunu kaydetti. Gürkan, “Bu savaş emekçilerin savaşı değildir, Erdoğan’ın başkanlık hırsı savaşıdır. Bu savaş Erdoğan ve AKP’nin 7 Haziran yenilgisi ve bölge politikaların ters yüz olması nedeniyle çıkarılmış bir savaştır” dedi.

‘SANDIĞA GİTMEKLE YETİNEMEYİZ’

SYKP Eş Genel Başkanı Nejla Kurul da yıllardır barışın, dayanışmanın hakim olduğu bir ülke kurmak için mücadele ettiklerini söyledi. Bunun için 300 gencin de yola çıktığını ancak 31'inin Suruç’ta canlı bombayla katledildiklerini belirten Kurul, Suriye’de olan her şeyin Türkiye’yi, Türkiye’de olanların da komşu ülkeleri etkiler hale geldiğini dile getirdi. HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ise AKP hükümetinin Suriye rejimine ve Kürtlere karşı İslamcı terör örgütlerine destek verdiğini söyledi. Suriye’nin içinde olduğu durumdan AKP ve Erdoğan’ın sorumlu olduğunu belirten Akdoğan, “Suriye’nin kuzeyinde kendi siyasetine yakın piyonları oluşturmaya çalıştı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetine müebbet istemi

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Gezi olayları çözüm sürecine en büyük darbeyi vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...