01 Ağustos 2015 00:49

Yassıpınar şenliğinde barış mesajları verilecek

Paylaş

Ahmet AKARSU
Eylem SARIOĞLU
Kayseri

Geçmişte birden fazla inançlara ve halklara ev sahipliği yapmış bir köy Kırkısrak ve çevresi. Asimilasyona uğramış, 12 Eylül darbe döneminde acılar çekmiş, bedeller ödemiş, baskılar görmüş ve 5 ayrı köy olarak dağılmış. Türkiye’ye ve yurtdışına göçler vermiş…

Kırkısraklılar Kültür ve Araştırma Derneği’nin yapacağı ilk şenlik bugün Yassıpınar’da olacak. Bu şenlik için Kırkısrak’tan ayrılma beş köy bir araya gelecek.

HER YERDEN KATILIM BEKLENİYOR

Şenlik için görüşlerini aldığımız Kırkısraklılar Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Hüseyin Gündüz, “Şenliği yapan isim, resmi olarak Kırkısrak köy derneği olsa da Londra ve Hamburg’daki arkadaşlarımızla ortak bir etkinlik olarak düzenliyoruz. Tüzük gereği çevre köyler, ilçelerle birlikte yapacağımız etkinlik derneğimizin ilk şenliği olacak. Aldığımız karar ise bundan sonra her yıl farklı bir köyde şenlik gerçekleştirmektir” dedi. 

ASIL HEDEF BİRLİK

Böyle bir şenliğin köylerde yapılmasının nasıl bir etkisi var diye sorduğumuz Gündüz şeyle dedi: “Birlik ve beraberliğimizi artırmamıza sebep oluyor. 40-50 bin nüfuslu bir köy Kırkısrak… Dünyanın dört bir yanına dağılan arkadaşlarımızı, gencinden yaşlısına bir araya getirmek,  kaynaştırmak kısacası asıl hedef birliğimizi sağlamak.”  

‘KATLİAMLARA İNAT ETKİNLİĞİMİZİ GÜÇLÜ GEÇİRECEĞİZ’

Suruç’taki patlamadan ve savaş halinden dolayı birçok köy şenliğinin, birçok etkinliğin iptallerinin söz konusunu olduğunu, Yassıpınar Şenliği’nin neden iptal edilmediğini sorduğumuz Gündüz, “Bilindiği üzere her yerde baskı var. Biz iptal edebilirdik. Etmedik çünkü bizim bir duruşumuz varsa da, her ne kadar da katliama uğrasak da biz bunun yasını tutmayacağız. Dimdik ayakta duracağız. Biz buradayız etkinliklere devam edeceğiz. Katliamlara, baskılara inat etkinliğimizi güçlendireceğiz” diye konuştu. 

ŞENLİĞİN MESAJI: BARIŞ!

Şenliğin mesajını sorduğumuzu Kırkısraklılar Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Hüseyin Gündüz, “Bombalar yağdırılsa da mesajımız barış olacaktır. Biz her şeye rağmen barış talebimizi dile getireceğiz. Alevi ve Kürtlerin yaşadığı köyler olduğumuz için zulmü daha öncede gördük. Gazi cem evine saldırıları biliyoruz. Hâlâ memleketin birçok yerinde Kürtlere ve Alevilere yönelik saldırılar var. Evler işaretleniyor. Katliam girişimlerine devam ediyorlar. Tüm bu savaş söylemlerine karşı BARIŞ diyeceğiz” dedi.

Şenliğe CHP’li ve HDP’li vekiller de katılacak. CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan bir konuşma yapacak. Ayrıca şenliğe Emek, demokrasi ve barış güçlerinin de katılımı bekleniyor.

Şenlik kapsamında “İç Toroslarda Alevilik ve Ezidilik” konulu bir panel gerçekleşecek. Şenlik birçok sanatçının katılımıyla, konserlerle devam edecek. 

ÖNCEKİ HABER

Tarihi kilise üzerine gerilim hattı direği

SONRAKİ HABER

Sendikalar savaşın yanında mı karşısında mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...