01 Ağustos 2015 00:50

Bitkiler de hayvanlar gibi stres sinyalleri gönderiyor

Paylaş

Araştırmacıların elde ettiği verilere göre, bitkiler şaşırtıcı bir şekilde hayvanlara benzer bir yolla stres gösteriyor.

Elde ettikleri bulguları bilim dergisi Nature Communications'ta yayınlayan bilim insanları, bitkilerin bir sinir sistemi olmamasına rağmen, hayvanların stres altında oldukları zaman kullandıkları aynı kimyasal ve elektrik sinyalleri kullandığını keşfetti. 

Adelaide Üniversitesi’nde Doç. Dr. Matthew Gilliham'ın Mashable Australia'ya anlattığına göre, hayvanlarda bulunan GABA adlı nörotransmiterin bitkilerde de olduğuna dair spekülasyon 20 yıldır var. Örneğin, bir böceğin yaprakta dolaşması gibi düşük stres seviyelerinde bile GABA konsanstrasyonunun hızla arttığı biliniyordu.

Bununla birlikte, bitkilerdeki GABA'nın varlığını onaylamanın ötesinde, araştırma grubu bitkilerin büyümesini düzenleyen elektrik sinyalleri ile GABA'nın bağlantılı olduğunu buldu. Araştırmacılar, buğday, pirinç, üzüm asması ve arpayla çalışarak, bir dizi bitkinin aşırı sıcak, asidik toprak ve su baskını gibi streslere benzer şekilde tepki verdiğini keşfetti. Gilliham, "Bitkiler büyümelerini kontrol eden elektrik sinyallerini düzenlemek için GABA’yı kullanıyor gibi görünüyor” dedi ve ekledi: “Bu, hayvanlar ve bitkiler arasında daha önce varlığını bilmediğimiz bir paralellik.”

Koşabilen ve saklanabilen insanların aksine, bitkiler sadece oldukları yerde durup doğanın onlara gönderdiği her şeyi almak zorundalar - ya uyum sağlarlar ya da ölürler. Gilliham’ın dediğine göre ise “Bitkiler bir süre boyunca nasıl yaşadıklarını değiştirmelerine olanak veren tepki sistemleri geliştirdiler. Büyüme hızını ya da metabolizmayı değiştirmek gibi.”
Bilim insanları şimdi de bitkilerin GABA’ya verdikleri tepkiler üzerinde değişiklik yapmak üzerine çalışıyor ve onların dostça olmayan durumlarla başa çıkmalarına nasıl yardım edebilecekleri üzerine test yapıyorlar. 

Gilliham, “GABA’yı anlayarak, buğday ya da arpa gibi bitkilerin ürün vermesini etkileyen faktörleri anlamaya başlayabiliriz.” dedi.

İLAÇ SANAYİİNDE KULLANILABİLİR

İlaç endüstrisi GABA’yı (hayvanlarda bulunan nörotransmiter)halihazırda depresyon, anksiyete ve uyku bozukluğu ilaçlarında kullanıyordu. Şimdi bitkilerin GABA’ya hayvanlara benzer bir şekilde tepki gösterdiklerini de bildiğimize göre, bu aynı zamanda bitki kökenli ilaçların insanlar üzerinde neden bu kadar iyi çalıştığını da açıklayabilir. 

Gilliham “Bu paralellikler yeni keşifler için de potansiyel olduğu anlamına geliyor” diye ekledi. Gilliham, “Bitki ve hayvanların ikisi de aynı haberciyi çalıştırıyorlar” dedi. “Bitkiler farklı görünebilir, ama hâlâ bazı aynı habercileri kullanıyorlar, ve bu büyüleyici.”

http://mashable.com’dan çeviren Merve Kaçar

ÖNCEKİ HABER

Teleferik açıldığı gün arıza yaptı, vatandaşlar havada mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

İsrail’deki NBA oyuncularına açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...