31 Temmuz 2015 18:11

Davutoğlu: Meselelerin konuşulacağı yer TBMM'dir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "En aşırı uçlara sahip olan, anlayışlara sahip olan partiler de Meclis içinde yan yana duruyorlar. Meselelerin konuşulacağı yer Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Meselelerin konuşulacağı yer meşru siyasi kanallar, meşru siyasi mekanlardır" dedi.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni Türkiye Yolunda" adlı programla ulusa seslendi. Kritik hükümet kurma sürecini yürütmeye devam ettiklerini kaydeden Davutoğlu, "Kişisel çıkarlarımız bir kenardadır, parti çıkarlarımız ertelenebilir, ertelenmeyecek yegane şey ülkemizin geleceğiyle ilgili atılacak adımlardır" dedi.

"Milliyetçi Hareket Partisi ile de temaslarımız devam ediyor. HDP ile de eş başkanlarıyla bir görüşme gerçekleştirdik." diyen Davutoğlu, "Bir taraftan hükümet kurma çalışmaları yürütüyoruz, bir taraftan da ülkemizin geleceği için başlattığımız projeleri hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı. Geçmiş dönemlerde otoriterleşme ile kaos arasında çok çarpıcı bir gel-git yaşandığını ve o yılların kaybedildiğine ifade eden Davutoğlu, "Eğer farklı kanaatlere sahiplerse en aşırı uçlara sahip olan, anlayışlara sahip olan partiler de Meclis içinde yan yana duruyorlar. Meselelerin konuşulacağı yer Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Meselelerin konuşulacağı yer meşru siyasi kanallar, meşru siyasi mekanlardır. Bunları şunun için zikrediyorum: 7 Haziran’dan bu yana 2 önemli süreci bir arada yaşıyoruz. Birisi, hükümet kurma süreci, bununla ilgili sizlere detaylı bilgi vereceğim. İkincisi ise özellikle 20 Temmuz Suruç katliamından sonra Türkiye’yi bir terör sarkacına, bir kaos girdabına sokmak isteyen çevrelerle yürütmekte olduğumuz mücadele. Onun için demokrasiyle başladım, demokrasiyle devam edeceğim, demokrasiyle bu konuşmayı bitireceğim. Çünkü Türkiye, otoriter darbe dönemlerinde ve kaostan beslenen terör odaklarının faaliyet yaptığı dönemlerde yıllarını kaybetti. Eğer o yılları tekrar kaybetmeyeceksek, eğer kardeş kavgalarını yaşamayacaksak, yegane teminat demokrasidir, demokrasidir, demokrasidir. İşte onun için sizler hangi tercihte bulunmuş olursanız olun hepinizin tercihleri başımızın üzerindedir ve gelin hep beraber her yerde, her evde özgürlükleri konuşalım, demokrasiyi konuşalım, meşruiyeti konuşalım." ifadelerini kullandı. 

'GÖREVİ ALDIĞIMDA SORUMLULUĞU OMUZLARIMDA HİSSETTİM'

8 Haziran sabahı bir kaos beklentisi içinde olanların beklentilerini boşa çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Davutoğlu, "8 Haziran sabahında Türkiye’de bir geçiş dönemi, hükümetsizlikten kaynaklanan ekonomik sıkıntılar bekleyenler şunu gördüler; kararlı bir şekilde hükümet etme iradesini yürüten bir hükümetin varlığı Türkiye’de ekonomik bakımdan yaşanması muhtemel sıkıntıları giderdiği gibi ülke ekonomisi üzerinde en ufak bir baskı oluşturmadan Türkiye’de bu kritik hükümet kurma sürecini yürütmeye devam ediyoruz. Görevi aldığımda yaklaşık bir yıldır yürütmekte olduğum başbakanlık sorumluluğunu her zamankinden daha ağır bir şekilde omuzlarımda hissettim hepiniz adına. Şimdi sizlere evlerinizde, sofralarınızda belki yemek yerken şu taahhütte bulunuyorum: Nasıl son 9-10 ay içinde Başbakanlık görevini sadece hizmet aşkıyla yaptıysam, emin olunuz ki hükümet kurma görevini de sadece ve sadece sizlerin huzuru için en iyi şekilde yapmaya gayret ediyorum" dedi.

'PARTİ ÇIKARLARIMIZ ERTELENEBİLİR'

Ertelenmeycek yegane şeyin ülke geleceği için atılacak adımlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Kişisel çıkarlarımız bir kenardadır, parti çıkarlarımız ertelenebilir, ertelenmeyecek yegane şey ülkemizin geleceğiyle ilgili atılacak adımlardır. Bir taraftan hükümet kurma çalışmaları yürütüyoruz, bir taraftan da ülkemizin geleceği için başlattığımız projeleri hayata geçiriyoruz. Emin olunuz ki Türkiye hiçbir şekilde bir dakika dahi vaktini kaybetmeyecek şekilde yoluna devam etmektedir." şeklinde konuştu.

'MHP İLE TEMASLARIMIZ DEVAM EDİYOR'

AKP olarak CHP ile karşılıklı mutabakat içinde ilk tur görüşmeler sonrasında heyetlerin bir ortak hükümet kurma zeminini sınamak, görüşmek üzere bir araya gelmesine karar verdiklerini ve şu anda bu çalışmaların devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, "Milliyetçi Hareket Partisi ile de temaslarımız devam ediyor. HDP ile de eş başkanlarıyla bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye bayrama bütün bu süreçlerden sağlıklı bir şekilde geçerek iyi bir bayram idrak etti. Herkes de meşruiyet çizgisi içinde Türkiye yoluna devam ediyor kanaati uyandı. Demokrasimiz teminat altında kanaati uyandı. Bayramı çok güzel idrak ettik. Ama bizler bu çaba içindeyken bazı şer odakları bayram sonrası için son derece tehlikeli, kirli oyunlara kalkıştılar. Aynen geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda Kobani bahane edilerek şehirlerimizi bir şekilde yağmaya, baskıya muhatap kılan şiddet olaylarını organize edenler gibi, Ramazan Bayramı'nı müteakip 20 Temmuz sabahı Suruç’ta alçakça bir katliamla yüz yüze geldik." dedi. 

'SALDIRILAR TÜRKİYE'YE KARŞIDIR'

Türkiye'nin çok zorluklar karşısında büyük fedakarlıklar yaptığını savunan Davutoğlu, en büyük fedakarlığı, ülke için canını verenlerin yaptığını söyleyerek; " Terör örgütlerince gerçekleştirilen saldırıların hedefinde Türkiye var. Bu saldırılar Türkiye’ye karşıdır, bu saldırılar Türkiye’de demokrasiye karşıdır, insan hak ve özgürlüklerine karşıdır, en büyük hak olan hayat hakkına karşıdır. Ertesi gün bu kez iki polisimiz haince uykularında şehit edildiler. PKK terör örgütü, bölücü terör örgütü bu saldırıları üstlendi. Aynı gün bu kez DEAŞ terör örgütü sınırlarımızda bir askerimizi şehit etti. Bu eş zamanlı organize saldırı karşısında biz de eş zamanlı 3 ayaklı bir operasyonu başlattık. Bu operasyonun adını huzur ve demokrasi operasyonu olarak koyduk, çünkü Türkiye’ye dönük eş zamanlı terör saldırısı huzurumuza ve demokrasimize yönelikti." diye konuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

‘Akil İnsanlar’ çatışmaların durdurulması çağrısı yapacak

SONRAKİ HABER

Van'da askeri kışlaya bombalı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa