31 Temmuz 2015 16:20

Nijerya’da çatışmalar şiddetlendi

Paylaş

Nijerya’da ordu ve Boko Haram arasında devam eden çatışmalar son günlerde şiddetlendi. Çad ordusundan yapılan açıklamada, Boko Haram’ın saldırı üssü olarak kullandığı Çad gölündeki adalarda son iki haftada yapılan operasyonlarda 117 militanın öldürüldüğü belirtildi. Diğer bir taraftan da ordunun gerçekleştirdiği operasyonlarda esir durumundaki çoğu kadın 76 kişi kurtarıldı.

Çad bölgesinde Boko Haram militanları pek çok kez kanlı katliamlar yapmıştı. IŞİD’e bağlılık yemini eden Boko Haram son aylarda Nijerya’nın yanında Kamerun ve Çad gibi komşu ülkelere de yayılmaya başladı. 

Çad ordu sözcüsü Albay Azem Bermandoa, çatışmalarda iki askerin kaybolduğunu ve yaralı askerlerin olduğunu ifade etti. Bermandoa, geniş çaplı “temizleme operasyonlarında” örgüte ait botların imha edildiğini ve bir çok mühimmatın ele geçirildiğini ifade etti.

BALIKÇILARIN BOĞAZINI KESTİLER

Çad askerleri örgüte yönelik başarılı operasyonlar yaparken, Boko Haram Çad gölü kıyısındaki Nijerya’nın Kuzeydoğu kasabası olan Baga’da 10 balıkçının boğazını kesti.

Borno eyaleti Balıkçılar Sendikası Başkanı Abubekir Gamandi, “Boko Haram Pazartesi günü Çad gölü kıyısındaki üç köye saldırarak 10 balıkçıyı boğazlayarak öldürdü” dedi. Çad ordusunun Çad gölü adalarında Boko Haram’a karşı yaklaşık bin askerle operasyonlara devam ettiği söyleniyor.

76 KİŞİ BOKO HARAM’DAN KURTARILDI

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Maiduguri kentinde Boko Haram örgütü ile girilen çatışmanın ardından çoğu kadın 76 kişinin kurtarıldığını bildirdi. Boko Haram’ın merkezi olan şehirdeki operasyonda birçok militanın ölü ve sağ olarak ele geçirildiği belirtildi. 

Kawari köyünden kaçırılan ve Maiduguri’ye 40 kilometre mesafedeki Walimberi’deki militan kampına götürülen Yagana Kyari adlı kadın, özgürlüğüne kavuştuktan sonra basına yaptığı açıklamada, “Ölümü bekliyorduk, bizi sık sık tehdit ediyorlardı. Her zaman aç bırakıldık” dedi. 

Nijerya ordusu Mart ayında örgüt elindeki yüzlerce rehineyi kurtarmış, kuzeydoğuda Boko Haram’ın kontrolüne giren birçok kasabayı geri almıştı. Boko Haram, Nisan 2014’te Chibok kasabasından 300’e yakın kız öğrenciyi kaçırarak dünyanın birçok yerinde protesto edilmişti.  Mayıs ayında iktidara gelen eski asker Muhammed Buhari, Boko Haram’la mücadele için yeni komutanlar atadı. Buhari, komşu ülke Kamerun’a yaptığı ziyarette meslektaşı Paul Biya ile 1700 metrelik sınırda örgüte karşı ortak mücadele anlaşması imzaladı. Anlaşma ile örgütle mücadele edecek Nijer, Nijerya, Kamerun ve Çad askerlerinden oluşan 8 bin 700 kişilik ortak askeri güce daha fazla destek verilmesi kararlaştırıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Bu ağrı ve acı anlatılmaz’

SONRAKİ HABER

Üniversiteli genç, Erdoğan'a hakaretten cezaevine konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...