31 Temmuz 2015 14:30

Heyet bekletilen cenazeler için Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçti

Paylaş

DTK, HDP milletvekilleri, KJA ve DİSK gibi kitle örgütü ve sendikalardan oluşan heyet, 13 YPG/YPJ ve HPG savaşçılarının cenazelerinin bekletildiği Habur Sınır Kapısı'nda yaptıkları açıklamanın ardından cenazeler hakkında bilgi edinmek için Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçti.

Bakanlar Kurulu'nun kararı ve İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla HPG ve YPG/YPJ'lilerin cenazelerinin Habur Sınır Kapısı'ndan girişlerinin engellenmesine tepki gösteren ailelerin ve yurttaşların 6'ıncı gününe giren bekleyişi Başverimli beldesinde devam ediyor. Aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), HDP milletvekilleri, KJA aktivistleri, DİSK ve Şırnak Barosu'nun da bulunduğu kitle örgütü ve sendikalarıın üyelerinden oluşan heyet, ailelere destek vermek ve cenazelerin alınabilmesi için girişimlerde bulunmak amacıyla Habur Sınır Kapısı'nda basın açıklamasında bulundu. 

'CENAZE BEKLETMEK HANGİ İSLAMİ VECİBEYE DAYANIR?'

Heyet adına konuşan DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, cenazelerin hırsa kurban edilerek rehin tutulduğunu belirterek, "Bu rehinelik durumu bütün insanlığa karşıdır. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan diyorki 'Bizim en hassas noktamız İslam'dır. Evet bizler de Müslüman'ız bizler de bu dine mensubuz. Ama sormak isteriz; Bir Müslüman olarak İslam'ın vecibeleri arasında bir ölüyü en kısa zamanda defnetmek yok mudur? Cenazeleri kasıtla, vicdansızca bekletmek hangi İslami vecibeye dayanır?" diye sordu. 

Cenazelerin düşmanlık hukuku üzerinden bekletildiğinin altını çizen Irmak, şunları aktardı: "En koyu düşmanlıklarda bile cenaze takası vardır. Ölülerinizi alır, yanınızda ölü varsa karşıya verirsiniz. Bu savaşın ahlaki bir etik kuralıdır. Şu anda o ahlaki etik kural çiğnenmektedir." dedi. Irmak, bu gençlerin sözde onlarında şu an mücadele ettiği DAİŞ'e karşı mücadele ederken yaşamlarını yitirdiğini dile getirerek, "Taziyelerini kabul ettiğiniz Suruç'ta İŞİD tarafından katledilen gençler ile şu an sınırda beklettiği cenazeler aynı kurşunla katledilmişlerdir. Onları bu şekilde bekletmek insanlık, vicdan ve ahlak dışıdır. Her şeyden önce hukuk dışıdır" şeklinde konuştu.

Bakanlar kurulunca alınan karara tepki gösteren Irmak, "Böyle bir Anayasa maddesi yok, böyle bir yasa yok, böyle bir düzenleme yok. Cenazelerin yurt içinden ve ya yurt dışından ailelere verilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu tamamen siyasi bir karardır" dedi. 

Heyet yapılan açıklamanın ardından cenazelerin durumuna ilişkin bilgi almak amacıyla Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Pozantı'da hastaneyi basan faşist grup cenazeleri yakmak istedi

SONRAKİ HABER

AB Komiseri Hahn Demirtaş ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...