31 Temmuz 2015 13:11

Eğitim Sen TİS taleplerini açıkladı: Satış sözleşmesine izin vermeyeceğiz

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, önümüzdeki hafta başlayacak toplusözleşme görüşmeleriyle ilgili “Geçici bir savaş hükümetiyle yeni bir satış sözleşmesi imzalanmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Ayrıca Karaca, en düşük maaşın 2 bin 900 TL’ye yükseltilmesini istediklerini duyurdu.

Paylaş

Eğitim Sen 3 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde taleplerini açıkladı. Sendika genel merkezinde yapılan basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Genel Başkan Kamuran Karaca, “Parmakların tetikte beklediği, cenazelerin ülkenin dört bir yanına dağıldığı, bir hafta sonra ne olacağının dahi kestirilemediği bir dönemde, üstelik geçici bir hükümetle ve eğitim emekçilerinin işyerlerinde olmadığı bir dönemde toplu sözleşme yapma ısrarı aklılarla soru işaretleri düşürmektedir” dedi. Karaca, en düşük kamu emekçisinin maaşı 2 bin 900 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Bu politikalara direnecek bir güç oldukları için sendikalarına yönelik saldırıların arttığını belirten Karaca, grev kararlarının “milli güvenlik” gerekçeleriyle engellendiği bir dönemde metal işçilerinin direnişlerle yırttığı sözleşmenin bir benzerinin de kamu emekçilerine dayatıldığını ifade etti. AKP’nin 7 Haziran seçimleriyle birlikte aslında hükümetten düştüğünü belirten Karaca, “Geçici bir savaş hükümetiyle yeni bir satış sözleşmesi imzalanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘HALİNDEN MEMNUN-SEN (!)’

2013 yılında Memur-Sen ve hükümet arasında imzalanan sözleşme ile kamu emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarının tarihi kayıplar yaşadıklarını kaydeden Karaca, bu dönem de benzer bir sözleşme ile karşılaşacaklarını ifade etti. Ayrıca Karaca, grevli-toplusözleşmeli sendika hakkının yok sayılması ve yandaş sendikaların desteklenmesiyle oldukça vahim bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Memur-Sen için “Halinden Memnun-Sen” ifadesini kullanan Karaca, “Ne halinden ‘Memnun Sen’in ne de geçici savaş hükümetinin, emekçilerin sorunlarını ve hak kayıplarını gözetmeyen bir uzlaşmaya imza atmasını meşru ve hukuki görmeyeceğimiz bilinmelidir. Kendisi dışındaki diğer konfederasyonların masaya oturmasını meşru görmeyenler bu gerçeği unutmamalıdır” diye konuştu.

‘KAYIPLAR KARŞILANSIN’

Karaca, öncelikle kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Toplu sözleşme görüşmelerinin kamu emekçilerinin çoğunun izinde olduğu ağustos ayında değil, ekimde yapılmasını istediklerini belirten Karaca, son toplu sözleşmeden kaynaklanan ekonomik kayıpların ödenmesi ve kamu emekçileri ile emeklilerin taban aylığına yansıtılması gerektiğini vurguladı. “En düşük kamu emekçisinin maaşı 2 bin 900 TL’ye yükseltilmelidir” diyen Karaca, 2016-2017 yılı için taleplerini şöyle sıraladı:

* Ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemler temel ücrete ve emeklilik hesaplamasına dahil edilmelidir
* Eğitimde performans değerlendirme, güvencesiz istihdam ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmeli, iş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen tüm hazırlıklar derhal durdurulmalıdır
* Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing, mülakat gibi ayrımcılık yaratan bütün uygulamalara son verilmelidir.

TRT’YE OPERASYON TEKZİBİ

Ayrıca sendika genel merkezine yapılan polis operasyonuyla gündeme gelen iddialara ilişkin de konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, misafirhanelerinde kalan Suriyelilerin bölgede tedavi olduğunu ve AFAD kimlikleriyle Ankara ve İstanbul hastanelerine sevk edildiklerini söyledi. Her şey ortadayken bazı medya kuruluşlarının durumu çarpıttığını belirten Karaca, TRT’de “Eğitim Sen’den kaçan iki kişi Aksaray’da yakalandı” haberinin yalan olduğunu ifade etti. Karaca, TRT, TGRT Beyaz TV gibi kanalara tekzipler gönderdiklerini, Star ve Yeni Akit gibi gazetelere de dava açtıklarını açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Cenazeleri alana kadar sınırdayız'

SONRAKİ HABER

BES, toplusözleşme çalışmalarını hızlandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...