31 Temmuz 2015 13:09

'Cenazeleri alana kadar sınırdayız'

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak 

Rojava ve Şengal’de yaşamını yitiren 13 HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazelerinin Bakanlar Kurulu’nun kararı ve İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Habur Sınır Kapısı’ndan girişine izin verilmiyor. 6 gündür Habur Sınır Kapısında bekleyen ailelerin bekleyişi sürüyor. 

Aileler ile beraber sınır kapısında cenazeleri almak için bulunan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Bakanlar Kurulu yasaları çiğneyerek, cenazelerin geçişine izin vermediğini kaydetti. İrmez, hukuksuzluğa dikkat çekerek, cenazeleri alana kadar sınırda bekleyeceklerini de ifade etti. 

Gazetemize konuşan Aycan İrmez, cenazelerin geçişi için Şırnak Valisi ve İçişleri Bakanı ile bir dizi görüşmeler yaptığını söyledi. Valinin ve bakanın  Bakanlar Kurulu’nun “Yurtdışında ölen HPG, YPG ve YPJ’liler Türkiye sınırından alınmayacaktır” yönündeki kararını öne sürerek, cenazelerin geçişine izin verilmediğini kaydetti. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile yaptığı telefon görüşmesine değinen İrmez, Bakan Öztürk cenazelerin götürüldüğü şehirlerde olaylar çıktığı ve halkın mağdur olmasını da Bakanlar Kurulu’nun gerekçesi olarak kendisine söylediğini aktardı. İrmez, Bakan Öztürk’e daha önce getirilen cenazelerde herhangi bir olay çıkmadığını hatırlattığını kaydetti. 

YAZILI TEBLİĞ YOK 

Aycan İrmez, “Bakanlık ve valilikten yasakla ilgili yazılı bir tebliğ istedik. Buna karşı yetkililer bize sözlü tebliğin yeterli olduğunu söyledi” diye konuştu. Oyalanmak istendiklerini kaydeden İrmez, şunları söyledi: “Son bir haftada yaşanan gözaltı,tutuklamalar ve askeri operasyonlar ile cenazelerin verilmemesi birbirleriye bağlantılıdır. Geçici Erdoğan Hükümetinin savaş konseptini devreye sokmasından bir gün sonra cenazeler sınıra getirildi ve geçişe izin verilmiyor. Geçici hükümet son dönemde yurttaşlar üzerinde uyguladığı politikanın aynısını cenazeler üzerinde de uyguluyor.”

ÇİLLER-AĞAR DÖNEMİNİ GEÇTİLER

Karşı karşıya kaldıkları politikaların ‘90’lı yıllardaki Tansu Çiller  ve Mehmet Ağar döneminde yaşadıkları savaş politikalarından daha fazlasını yaşadıklarını belirten HDP’li vekil İrmez, Çiller- Ağar döneminde cenazelerin Türkiye sınırından geçişine izin verildiğini kaydetti. Cenazelerin sınır kapısından geçişine izin verilmemesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen İrmek, “Aynı zamanda bir hukukçuyum. Yasalara göre Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlarının ölü ya da diri sınıra yaklaştığında onun ülkeye alınıp korunması gerekiyor” dedi. İrmez, yasaların Bakanlar Kurulu kararıyla çiğnendiğini ifade etti. İrmez, 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin aldığı başarıya tahammül edilmediği için baskı politikaların devreye konulduğunu kaydetti. Cenazelerin geçişine izin vermeyen yetkililer hakkında Silopi Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını da hatırlatan İrmez, “Ailelerle birlikte cenazeleri alana kadar sınırı terk etmeyeceğiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

AYM şüpheli asker ölümünün üzerini örttü

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen TİS taleplerini açıkladı: Satış sözleşmesine izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa