31 Temmuz 2015 05:04

Platini, güven vermiyor

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

UEFA Başkanı Michel Platini, geçtiğimiz Pazar günü Zürih’te yaptığı kritik görüşmelerin ardından FIFA başkanlığına adaylığını açıkladı.
Pazar günkü görüşmeler, Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el Halife ve Kuveyt’in FIFA İcra Heyeti Üyesi Şeyh Ahmed el Sabah’la yapıldı.
Platini’nin bu 2 görüşmeyle birlikte 6 konfederasyondan 4’ünün desteğini arkasına aldığı ve bu güvenle Şubat ayında düzenlenecek FIFA Olağanüstü Kongresi’nde başkanlığını açıkladığı belirtiliyor. Şu anki hesaplara göre Avrupa, Güney Amerika, Kuzey ve Orta Amerika ve Asya, Platini’nin adaylığını destekliyor. Bu da Platini’nin seçimdeki pozisyonunun iyice güçlenmesi demek.

‘İŞLER GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ YÜRÜTÜLEMEZ’

Platini’nin başkan adaylığını açıklamasının ardından ilk tepki, son FIFA Kongresi’nde Blatter’a karşı Avrupalı federasyonların(ve Platini’nin de) desteğini arkasına alan Ürdünlü Prens Ali bin el Hüseyin’den geldi.
Prens Hüseyin, FIFA’nın geçmişin kötü deneyimleriyle lekelenmemiş, yeni ve bağımsız bir liderliğe ihtiyacı olduğunu belirterek Platini’nin bu kriterlere uymadığını ve FIFA’ya verecek bir şeyi olmadığını söyledi. “Futbolseverler daha iyisini hak ediyor. FIFA skandallar girdabında yüzüyor. İşler geçmişte olduğu gibi yürütülemez. Arka odalarda, masa altından anlaşmalar yapma dönemi sona ermeli” diyen Prens Hüseyin’in Platini’nin özellikle hafta sonunda yaptığı görüşmelere atıf yaptığı açık.
Yolsuzluk skandalları ve Blatter’in istifa kararı sonrası “reform” gündemiyle toplanacak olan yeni FIFA Kongresi’nde adayların, organizasyonun yıllardır içinde bulunduğu hattan nasıl çıkacağına dair açıklamış olduğu bir yol haritası mevcut değil. Genel geçer değişim vaatleri dışında şu ana kadar en çok öne çıkan aday olan Platini’nin de arkasındaki desteği klasik FIFA yöntemleriyle toparlıyor oluşu Prens Hüseyin’i haklı çıkarıyor.

PLATİNİ-SABAH İTTİFAKI

Platini’nin Pazar günü yaptığı görüşmelerden en ilgi çekici olanı, Evrensel Spor okurlarının yakından tanıdığı Şeyh Ahmed Sabah’la yaptığı görüşme.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)’nin başına Thomas Bach’ı seçtiren isim olarak bilinen Kuveytli hanedan ailesinin üyesi, spor dünyasının içinde bulunduğu çürümüş yapının kaymağını en çok yiyen isimlerden biri. Sepp Blatter’in de en büyük destekçilerinden olan Sabah, bu yıl FIFA İcra Heyeti’ne alınmıştı. Sabah’ın, tüm bu skandallar yaşanmasa Blatter’in yerine 2019’da yeni başkan olabileceği konuşuluyordu. Ancak gelişmeler onu geri adım atmaya itti.
Blatter’in istifa kararı sonrası gözlerin çevrildiği Sabah’ın aday olup olmayacağı ya da seçimde kimi destekleyeceği merakla bekleniyordu. Platini’ye verdiği destek, yenilenmeye çalıştığı iddia edilen FIFA’ya, ‘eski düzen’den önemli bir destek olarak görülebilir. FIFA’ya yeniden hak ettiği saygıyı kazandırmak istediğini söyleyen Platini’nin bunu eski yöntemlerle gerçekleştirebilmesi mümkün gözükmüyor.

ÖNCEKİ HABER

Everton, Stones için direniyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın hedefi, HDP'siz seçim hükümeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...