31 Temmuz 2015 00:57

Kadınlardan yine yeniden Arınç’a tepki: Bir kadın olarak susmayacağız

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın, “Öldürülen subayın IŞİD tarafından öldürüldüğünü niye ifade etmiyorsunuz” diye sorması üzerine, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Bir kadın olarak sus” demesi kadınlar tarafından tepki topladı. Arınç’ın cinsiyetçi söylemini kabul etmediklerini belirten kadınlar, “Bir kadın olarak susmayacağız” dedi. 

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Gerici ve otoriter bir zihniyetin 7 Haziran’ın sonuçlarını hazmedemediğini görüyoruz. Kadınların bedeni, kimliği ve emeğine yönelik müdahaleler bu zihniyet tarafından uzun yıllardır sürdürülüyor. Kadınların çalışmaması, çalışırsa da esnek çalışması, kendi gelecekleri hakkında söz söylememesi isteniyor. Oysa kadınlara karşı ciddi cinsel saldırılar var ve kadınlar bu saldırılara karşı mücadele ediyor. Yine SeraPool işçisi kadınlar gibi emekleri için mücadele eden kadınlar da var. Arınç zihniyeti bu sesleri susturmak istiyor ama biz mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan da “Her zamanki Arınç. Toplumsal cinsiyet eşitliğini bozan ve ırkçı ifadeler ile ilgili yasal düzenleme gerektiğine inanıyorum. Bu konuda Meclis iç tüzüğinde değişiklik yapılmasını önereceğim. Kadınların söz söylemesine, siyaset yapmasına olanak sağlamak için Meclisteyiz. ‘Kadınlar evde otursun, erkekler de onların kaderini tayin etsin’ anlayışını kabul etmiyoruz. AKP’li kadın vekil arkadaşlarımızdan da Arınç’ın sözlerine tepki gösterenler var” dedi.

‘TAHAKKÜMCÜ DİL’

Eşitiz Kadın Grubu’ndan Avukat Hülya Gülbahar,  “Arınç, daha önce de Mecliste kendi görev alanıyla ilgili eleştiri getiren CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ‘Kürsü’de konuşurken bana bakmayın. Mahcup oluyorum’ diyerek kadınlara bir bakış sansürü uygulamak istemişti. Dün yaşanan olay ise Arınç’ın kadınlara yönelik tahakkümcü erkek dilinin son örneklerinden biri oldu. Arınç’ın sözlerini hükmedici, küçümseyici ses tonu ve yüz ifadesiyle birlikte değerlendirmek gerekiyor. ‘Bir kadın olarak sus’ cümlesiyle beraber aslında siyaset alanında kadın varlığına tahammülsüzlük derecesinin ne kadar yüksek olduğu gösterilmiş oldu. Zaten Başbakan Davutoğlu, seçimden önce AKP’li kadın milletvekilleri adaylarıyla yaptığı toplantıda aslolanın aile olduğunu, siyasetin geçici olduğunu ifade etmişti. Arınç’ın ‘kadınların araba kullanması, cep telefonuyla konuşması, kahkaha atması, erkeklerle konuşurken boynunu büküp, gözlerini kaçırıp, yanaklarının kızarması’ şeklinde tüm kadınlara hayatın her alanında davranış kuralları belirlemeye çalışan IŞİD zihniyetinin bir uzantısı olarak görüyoruz. Meclis disiplinini sağlamak gerekçesi ile Arınç zihniyetinin kadınları hayatın her alanında ‘disipline etme’ derdi ve iddiası olduğu anlaşılıyor. Ve biz bir kadın olarak susmayacağız” dedi. 

‘SESİMİZ DAHA GÜR ÇIKACAK’

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Yönetim Kurulu da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamasına tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Kadına yönelik sözlü şiddet konusunda ‘sabıkalı’ Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘kadın düşmanı, ayrımcı, cinsiyetçi, aşağılayıcı, ötekileştirici’ söylemlerine ‘istikrarlı’ şekilde devam ediyor. Arınç yalnız değildir! Kadının sözünü, bedenini, giyim tarzını, yaşam biçimini, kısaca, kadının siyasette ve toplumda var oluşunu sorgulayan, kadınları kendi yaşam tarzının ve ideolojisinin kalıpları içine sokmaya çalışan ‘zihniyetin’ temsilcisi ve sözcülerinden biridir. Bu zihniyet, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin de temel nedenlerindendir. Arınç, hem HDP Milletvekili Nursel Aydoğan’dan hem de tüm kadınlardan ‘derhal’ özür dilemelidir. Ne Arınç ne de temsil ettiği zihniyet kadınları susturamaz! Bugüne kadar susmadık, bundan sonra da susmayacağız, ne dediğimiz anlaşılıncaya kadar sesimizi daha fazla, daha gür çıkaracağız” ifadelerine yer verildi. 

‘BİR KADIN TİPİ İSTİYORLAR’

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği’nden Belkız Karabulut da “Arınç’ın ağzından çıkan sözler AKP’nin hayata geçirmek istediği kadın tipinin yansımasıdır. Evinde oturup 3 çocuğa bakan bir kadın modeli fikrini savunuyorlar. Hakkını aramayan, itiraz etmeyen ‘şükreden’ kadınlar istiyorlar. Meclis barış gibi kadınları yakından ilgilendiren bir konuda olağanüstü toplanmışken,  bir kadının fikrininin itirazına kulak verilmemesi, fikirlerinin dinlenmemesi ve kadınların susturulmaya çalışmasını kabul etmiyoruz” dedi.  

Sosyalist Feminist Kolektifi’nden Diren Cevahir Şen, “Bülent Arınç’ın kadına yönelik cinsiyetçi ve ayrımcı dilinden vazgeçmiyor. Mecliste ‘sus’ diyerek kadının pasif bir hayat sürmesi anlaşıyının önünü açıyor. ‘Kadınlara düşen susmaktır, biat etmektir’ anlayışına karşı biz yıllardır mücadele ediyoruz ve susmuyoruz. Bu anlayış bize ‘hayatın içinde var olmayın’ diyor ve erkek devlet şiddeti bunu öngörüyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Hayatımıza yapılan her türlü müdahaleye karşı mücade edeceğiz ve susmayacağız” dedi.  

‘ÖZÜR DİLE ARINÇ’

Cinsiyetçilik karşıtı online platform Erktolia, hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın “Bir kadın olarak sus” sözlerinin ardından imza kampanyası başlattı. Arınç’ın tüm kadınlardan özür dilemesini talep eden kampanyayı iki saat içinde 13 bin kişi imzaladı. İmzacıların sayısı 38 bin 538’e ulaştı. Kampanyaya imza atan kadınlar, “Susmuyoruz. Arınç’tan korkmuyoruz, Arınç’a itaat etmiyoruz!” dedi


‘BİR KADIN OLARAK SUS’ DIŞ BASINDA

Arınç’ın, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a, “Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus” demesi dış basınında geniş yer buldu.

Almanya’da yayın yapan Focus, “Başbakan Yardımcısı Arınç’ın cinsel ayrımcı ifadeleri kızgınlık yarattı” başlığı ile verilen haber, Focus dergisinin internet sayfasında en çok okunan haber oldu. Arınç’ın ilk kez bu ‘kadın karşıtı’ tarzda konuşmadığına dikkat çekildi. Haberde, CHP ve HDP’nin Arınç’ın sözleri dolayısıyla özür dilemesini istedikleri yer aldı.

Stern dergisi Arınç’ın kadınlara yönelik ifade şeklinin ilk vakası olmadığını vurgulayıp, Arınç’ın yaklaşık bir yıl önce kadınların ortalıkta yüksek sesle gülmemeleri gerektiği ifadesine yer verdi.

Almanya’nın en çok okunan gazetesi Bild ise “Türk başbakan yardımcısından maço ifadeler” başlığıyla verdiği haberde, Arınç’ın sözleri “sözlü raydan çıkma” olarak nitelendirildi.

Münchener Merkür gazetesi de tepkilere geniş yer verdi. Gazete, politikacıların tepkilerinin yanı sıra, Twitter’da “Bir kadın olarak susmayacağız” etiketiyle atılan mesajlarla kadınların da tepkilerini dile getirdiklerini bildirdi.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Telegraph gazetesi, “‘Bir kadın olarak sus’ diyen Türk Başbakan Yardımcısı yeni bir cinsel ayrımcılık tartışmasına bulaştı” başlığı ile haberi duyurdu. Haberde, Arınç’ın bu sözlerini “saldırgan” olarak niteledi. 


ARINÇ İLK DEFA YAPMIYOR

Bülent Arınç daha önce de cinsiyetçi söylemlerle gündeme gelmişti. İşte Arınç’ın daha önce söyledikleri:

* “Kadın iffetli olacak. Mahrem-namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak. Bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak, iffetini koruyacaksın.”

*  Vajina kelimesini kullanan CHP’li Aylin Nazlıaka’ya: “Kürtaj meselesi konuşulurken siz öyle bir söz sarfettiniz ki benim yüzüm kıpkırmızı oldu. Bir evli, bir bayan, çocuğu olan milletvekili kendisi ile ilgili bir organını nasıl böyle açıkca konuşabilir” dedi.

*  “Taksim’de her şey oldu, ama sonunda bir kadın geldi, afedersiniz üstünde ne varsa bir kenara attı, iç çamaşırlarıyla oynamaya başladı. Ben kendimi zor tutuyorum bir şey söylememek için.”

*  “Kocasını bırakıp sevgilisiyle tatile çıkanlar direği gördüğünde dayanamayıp direğe çıkanlar...”

ÖNCEKİ HABER

Bir toplusözleşme çalışmasının öğrettikleri

SONRAKİ HABER

Okul masrafları için çalışan genç akıma kapılıp öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa