30 Temmuz 2015 17:35

30 TL için ter döküyorlar

Paylaş

Kimisi emekli, kimisi öğrenci, kimisi de düzenli iş  bulamadığı için yaz ayında bahçelerin yolunu tutuyor.  Onlar, sayıları on binlerle ifade edilen mevsimlik tarım işçileri. Sadece yaz ayında faaliyete olan Torbalı İlçesi’nde bulunan BİPA domates kurutma fabrikasına bağlı bahçelerde çalışan mevsimlik işçiler, birçok zorlukla karşılaşıyor. Sabah 06.00 fabrikanın yolunu tutan işçiler, fabrika dışında güneşin kızgınlığı altında akşam 18.00’e kadar çalışarak,  toplanan domatesleri ikiye bölerek kurutmaya bırakıyorlar. 

Günde ortalama 30 lira kazanan  işçiler,  emeklerin karşılığını ise alamamaktan şikayetçi. Evli ve 3 çocuk babası Salih Polat, ailesinin geçimini sağlamak için güneşin kızgınlığı altında çalıştığını belirtiyor. İzmir’in sanayi kent olmasına rağmen fabrikalarda iş bulmakta zorlandığını kaydeden Polat,  zorunlu olarak ortalama 4 ay bağ ve bahçelerde çalıştığını söyledi. Hiçbir sosyal güvencesinin olmadığını dile getiren Polat, gelecek kaygısı taşıdığını  kaydetti. Manisa’nın Soma İlçesi’nde İzmir’e taşınan işçilerden 45 yaşındaki Ayşe Dilek ise, geçiminin sağlamak için ilerlemiş yaşına rağmen tek başına çalışmak zorunda kalanlardan. Daha önce Manisa’da 15 yıl tütün bahçelerinde çalıştığını ifade eden Dilek,”Fakat orada tütün bahçeleri bittiği için İzmir’e geldim. Ben ve eşim tek yaşıyoruz. Bize bakacak kimse olmadığı için gelip ben çalışmak zorundayım” diyor. Her sabah güneş doğmadan bahçeye gelmek için yola çıktıklarını belirten Dilek,”Paydos olduktan sonra eve gitmemiz bir saatten daha fazla alıyor. Yaklaşık 3 ay bu böyle devam ediyor. Yaşım büyük tarla işinden başka bir yerde de kabul etmiyorlar beni. Bende yıllardır böyle tarlalarda çalışıyorum. Akşamları da ancak eve gittikten sonra yemeğimi yapabiliyorum” dedi.

‘45 DERECEDE YÜZLERİNİ KAPATIYORLAR’

18 yaşındaki Berivan Çelik, Menemen İlçesi’nden Torbalı’ya çalışmaya geldiğini söyledi. Sabah güneşin doğuşu ile birlikte bahçenin yolunu tutuğunu dile getiren Çelik, “Bazı günler 45 derece sıcaklıkta ve yüksek nemden dolayı çalışamaz duruma geliyoruz. Güneşten korunmak için yüzümüzü ve başımızı yazmalarla kapatıyoruz ama yine de fayda etmiyor” diye kaydetti. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Kadınlar barış için şarkı söylüyor'

SONRAKİ HABER

İzmir emek ve meslek örgütleri: Geç olmadan silahlar sussun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...