30 Temmuz 2015 14:11

Haber sitelerine yönelik 'erişim engeli' kararını Başbakanlık istemiş

Paylaş

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) aralarında 96 haber sitesine getirdiği ve mahkemenin de onayladığı "erişim engeli" kararının, bizzat Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün istemiyle alındığı anlaşıldı.

24 Temmuz sonrasında gözaltı operasyonları ve hava bombardımanın hemen ertesinde 25 Temmuz tarihinin ilk saatleriyle birlikte 96 haber sitesine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) talebi üzerine getirilen "erişime engelli" hukuksuzluğu halen devam ediyor. TİB'in bu talebini, aynı gün onaylayarak uygulamaya sokan Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara ulaşılmasıyla birlikte ise, "erişim engeli" talebinin TİB'e bizzat Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından iletildiği ortaya çıktı. 

Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, TİB'e gönderdiği 24 Temmuz 20115 tarihli ve 41654118-951-01-07/01139 sayılı karar ile muhalif basın yayın kurumlarının "erişime engellenmesi" talimat verdi.
Başbakanlık'tan gelen bu talimatla harekete geçen TİB de "Basın özgürlüğü"nü ayaklar altına alan bir tutumla mahkemeye başvurdu.

Mahkemenin bu kararına geçtiğimiz günlerde itirazda bulunan DİHA Hukuk Danışmanı Avukat Özcan Kılıç, dilekçesinde TİB'in Anayasa ve yasalara aykırı olarak aldığı "erişim engelleme" kararını onaylamanın da Anayasa, AİHS usul ve yasa kurallarına, AİHM ile AYM içtihatlarına aykırı olduğu vurgulayıp, mahkemenin kararından vazgeçmesini talep etti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve Adalet Bakanı Kenan İpek'in cevaplandırmasını istediği soru önergesiyle, getirilen erişim yasağını Meclis gündemine taşımıştı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu, Demirtaş'ın 'Saray Gladyosu' sözüne öfke yağdırdı

SONRAKİ HABER

Demirtaş'a 6-8 Ekim’ eylemleriyle ilgili soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...