30 Temmuz 2015 13:38

‘Gezi’ dayağı işkence sayılmadı

Paylaş

Eskişehir’de Gezi direnişi sırasında, Anadolu Üniversitesi öğrencisi Tevfik Caner Ertay’ı saklandığı metruk binada yakalayıp döven ve otomobil bagajında hastaneye götüren polisler hakkındaki soruşturmada 3 polise dava açıldı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, polis müfettişinin disiplin cezası istediği polis amirleri için ise kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Anadolu Üniversitesi öğrencisi 25 yaşındaki Tevfik Caner Ertay’ı sığındığı eski otogardaki metruk binada bularak döven 2 polise Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi ‘nitelikli yaralama’ suçundan en az 8 yıl, 1 polise de ‘suça yardım’ iddiasıyla en az 4 yıl hapis cezası istendi. Ancak Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, polis müfettişlerinin disiplin cezası verilmesini istediği 1 emniyet müdür yardımcısı ve 2 şube müdürü ile 4 polis hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Polis müfettiş raporunda, Ertay’ı AKP il binası önünde ikinci kez dövmeye çalışan ve dayaktan haberdar olan 3 amir hakkında ‘resmi sıfatın gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarstıkları’ için 16 ay, 4 polise de ‘bilgi sakladıkları’ için 4 ay disiplin cezası istenmişti.

Mahkemede, 3 polis dışındaki 14 şüpheli polise ‘yaralama, hakaret, işkence yapma, tehdit’ suçlarından takipsizlik kararı verildi. Kararda, Ertay’a yönelik eylemin işkence kapsamına girmediği, çünkü ‘sistematik’ olmadığı savunuldu. Ertay’ın konduğu aracın gözaltı aracı olduğu ve bu amaçla kullanıldığı öne sürülürken, araçla götürüldüğü AKP il binası önünde eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Aygün ve 2 şube müdürü tarafından dövüldüğü iddiasının doğrulanmadığını kaydedildi. Bu iddia, dövülen Ertay değil, gencin bulunduğu aracı süren polis Mevlüt Saldoğan tarafından da dile getirmişti.

Ertay’ın avukatı Pınar Çelik Arpacı polis müfettiş raporunun bile gerisinde bir iddianame yazıldığını belirterek, “Polisler hakkında yürütülen disiplin soruşturmasında yazılan raporda amirlerin olayları kapatmaya çalıştığı belirttirmişken amire karşı bir dava açılmamıştır. Onlar hakkında takipsizlik kararı verildi bu karar itiraz ediyoruz” dedi. (Eskişehir/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Pervin Par hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Davutoğlu, Demirtaş'ın 'Saray Gladyosu' sözüne öfke yağdırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...