30 Temmuz 2015 13:17

‘Yeşil Yol’ denilerek, Karadeniz yok edilecek!

Paylaş

Yeşil Yol Projesi hakkında Meclis'te araştırma önergesi veren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, önergesinde “HES derken bir de üstüne 'yeşil yol' denilerek yaratılan kavram kargaşasıyla Karadeniz yok edilmek isteniyor” dedi.

“Projenin sadece adı yeşil” diye ifade edilen önergede Pekşen, “Karadeniz’in eşsiz yaylalarının doğası tahrip edilerek, tıpkı şehirlerde olduğu gibi beton yığınlarına dönüşmesine neden olunacaktır. Üstelik proje otantik patika ve taş yollar üzerine konuşlandırılarak, tarihi yollar tümüyle yok edilecektir” diye projeye neden karşı çıktığını açıkladı. 

Yapılmak istenen yolun  ekolojik denge, çevreye  nasıl etki edeceğinin tespit edilmesi isteyen Pekşen, “Yol yapımı adı altında yaratılmak istenen rantın belirli güç odaklarının eline geçmesinin neden olduğu haksızlıkların araştırılmalı; projede yer alan turizm merkezlerinin kimler tarafından paylaşılıp, işletileceğinin tespit edilmelidir” diye önergesinde belirtti.

OTELLER KİME?

Önergede “Yeşil yol” isimli projenin doğuracağı tahribat şöyle sıralandı: 

*  Zengin flora ve fauna kaynakları bilimsel hiçbir değerlendirme yapılmadan projenin tehdidi altına girmiştir.

* 2600 km’lik yolun 1500 km’si asfalt kaplanacak olması bölgedeki vahşi yaşama karşı; geçiş yollarının kapanması, trafik tehdidi, ses, izinsiz avlanma, yaşam alanlarında oluşan stres gibi sebeplerle ağır bir tehdit içermektedir.

* Açılacak yollar sebebiyle bölgenin yoğun yağmur altında oluşacak toprak yarıklarından zaten çok sayıda gerçekleşen heyelanlar ve yoğun erozyon çok daha ağır koşullara taşınacaktır. Güzergah üzerinde planlanan 40 turizm merkezinin paylaşımı üzerindeki şaibeler bir yana, derme çatma yapılar, kaçak inşaatlar, bölge mimarisiyle ilgisiz çirkin yapılaşma, betonlaşma yaşanacağı anlaşılmaktadır. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP : Çözüm sürecinin askıda tutulduğu her bir günün halklarımıza maliyeti çok ağırdır

SONRAKİ HABER

Cezaevinde ‘intihara’ cinayet soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...