29 Temmuz 2015 17:30

Finlandiya’da binler ırkçılığa karşı yürüdü

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Yabancı düşmanı Gerçek Finlandiya Partisi Milletvekili Olli Immonen’in yabancılara yönelik ırkçı söylemlerini protesto etmek için başkent Helsinki’de gösteri yapan binlerce kişi, ırkçı vekilin istifa etmesini talep etti.
Immonen’un Cuma günü Facebook’taki sayfasından “Çok kültürlü adlı kabusun üstesinden gelecek güçlü ve cesur bir halk hayal ediyorum. Düşmanlarımızın içinde yaşadığı çirkin köpük yakında bin parçaya ayrılacak” ifadelerini kullanması ülke çapında tepkilere yol açmış, aralarında politikacıların da bulunduğu pek çok kişi Immonen’in istifa etmesini istemişti.
Gerçek Finlandiyalılar Partisi’nin Parlamento Grup Başkanı Sempo Terho, Immonen’in Facebook’ta görüşlerinin kendi kişisel düşüncesi olduğunu ve partiyi bağlamadığını öne sürürken, aynı zamanda Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı olan partinin lideri Timo Soini olanları sessizce izlemekle yetiniyor.

IMMONEN’İN İSTİFA ETSİN!

Gerçek Finlandiyalılar Partisi’nin yöneticilerinin sessiz kalarak Immonen’e  tavır  almamaları tepkilerin daha da artmasına neden oldu. Irkçı vekilin istifası için imza kampanyası başlatılırken Facebook grupları aracılığıyla yapılan çağrıya uyan 15 bin  kişi Helsinki’nin Vatandaş Meydanı’nda toplanarak ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto etti ve Immonen’in istifa etmesini talep etti.
‘Çok Kültürlü Finlandiya’ parolasıyla düzenlenen gösteride konuşma yapan politikacı, aydın ve sanatçılar, tüm insanların eşit olduğunu ve aynı değere sahip olduğunu belirterek Finlandiya toplumunda ırkçılığa karşı çıkmanın önemine vurgu yaptılar ve Immonen’i nefret suçu işlemekle suçlayarak istifa etmesini istediler.
Sosyal Demokrat Partili eski Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ve Finlandiyanın ilk kadın Piskopozu Irja Askola, ırkçı ve yabancı düşmanı görüşlerin demokratik toplumlarda yerinin olmaması gerektiğine vurgu yaparlarken, Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Ozan Yanar, “Çok kültürlü topluma karşı çıkılmasını garip buluyorum. Finlandiya her zaman çok kültürlü oldu. Hepimiz farklı etnisitelerden geliyoruz”  dedi.
Başkent Helsinki’nin yanı sıra Tammerfors ve Uleåborg yerleşim birimlerinde de binlerce kişinin katılımıyla ırkçılığı protesto etmek için gösteriler yapıldı.
Bu yılın nisan ayında yapılan milletvekili seçimlerinde yüzde 17,7 oranında oy alıp 38 sandalye ile Finlandiya’nın ikinci büyük partisi olan Gerçek Finlandiyalılar koalisyon hükümeti içinde yer alıyor.

IRKÇILIK DİZ BOYU!

Gerçek Finandiyalılar, büyük başarı elde ettikleri 2011 seçimleri öncesi ve sonrası bir dizi skandala yol açmıştı. Partinin Milletvekili Teuvo Hakkarainen, “Zenci erkeklerin  ormanlarda çalıştırılmasını” ve “Eşcinsel ve Somalilierin Åland adasına sürülmelerini” talep etmişti.
Yine aynı partinin Milletvekili Jussi Halla-aho,  insan hakları ve hoşgörüden nefret ettiğini , İslamın pedolfil dini olduğunu ve Somalililerin genlerinin onları kriminal yaptığını söylemişti.  Partinin Helsinki Belediye Meclis Üyesi ise yabancıların özellikle de siyahilerin çok çocuk yaptıklarını iddia ederek Afrikalı erkeklerin kısırlaştırılmasını istemişti.
İstifası istenen Milletvekili Immonen’un  geçtiğimiz yıl da 20 Nazi ile beraber eski bir Finlandiya  milliyetçisinin mezarını ziyaret etmesi sırasında çektirdiği fotoğraf sosyal ve ulusal medyada yer almıştı.

ÖNCEKİ HABER

Sersem kocanın kurnaz karısı

SONRAKİ HABER

Ölümlere karşı barış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...