29 Temmuz 2015 15:57

Özdağ: UCM, Erdoğan, Davutoğlu, Fidan ve Ala hakkında inceleme başlattı

Paylaş

TBMM'deki olağanüstü toplantıda konuşan MHP Milletvekili Ümit Özdağ, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) IŞİD'i desteklediği iddiasıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve eski İç İşleri Bakanı Efkan Ala hakkında inceleme başlattığını söyledi.

Meclis kürsüsünde konuşan Özdağ, "Uluslararası Ceza Mahkemesi haberi biraz önce internet sitelerine düştü. Bu dava açılacağı anlamına gelmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve yetkilileri için de böyle bir şeyi arzu etmeyiz. Ancak bunun incelemeye alınmasının dahi Türkiye için ne kadar olumsuz olduğunu sizlerin de takdir ettiğini düşünüyorum" dedi.

YARGILANMALARI OLASI MI?

Ümit Özdağ'ın bahsettiği inceleme hakkında OdaTV'de yazan Avukat Vural Ergül,  "UCM’de başlayan şimdilik yalnızca “inceleme süreci”nden ibaret. Ancak bu sürecin soruşturma ve yargılama sürecine dönüşmesi olasılığı, Türkiye’nin, birdenbire IŞİD’e karşı savaş açmasının nedenlerini de daha iyi anlamamızı da sağlıyor" diyor.

Vural, "Mevcut koşullarda fiilen Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde ne Recep Tayyip Erdoğan’ın ne de diğer hükümet mensuplarının yargılanması imkansız gibi görünebilirse de yine olası" ifadesini kullanıyor.

Ergül, inceleme yargılamaya dönüşürse, MİT TIR'ları dosyasının önemli rol oynayacağına işaret ediyor.

UCM NEDİR?

"Roma Statüsü olarak adlandırılan "Uluslararası Ceza Mahkemesi Kurucu Statüsü" düzenlemelerine göre, devletlerin sorumluları tarafından işlenebilecek soykırım, insanlığa karşı suçlar ile savaş suçlarını soruşturmak ve kovuşturmak amacıyla uluslararası toplum tarafından kurulmuş ve çalışmakta olan yargı organı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM). Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde, devletler yargılanmıyor, mahkemede kişisel sorumluluk esası gereğince yalnızca gerçek kişiler, Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar, asker, polis ve istihbarat yetkilileri gibi gerçek kişiler yargılanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadın vekiller, Arınç'ı özür dilemeye çağırdı

SONRAKİ HABER

Mudanya Eşkel köyünde halk şenliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...