29 Temmuz 2015 14:55

Yıldız Entegre işçileri kolları sıvadı

Yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek için kolları sıvayan işçiler, eylemlere ve sendika değiştirme tartışmalarına devam ediyor.

Paylaş

Adem KORKMAZ
Kocaeli

Türk-İş’e bağlı Ağaç-İş Sendikasında örgütlü Yıldız Entegre işçileri, sendikalarının  kendilerine danışmadan düşük zam oranıyla Toplu İş Sözleşmesi imzalamasına tepkilerini sürdürüyor. Yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek için kolları sıvayan işçiler, bir yandan eylemlere devam ederken, diğer yandan sendika değiştirme tartışmalarına devam ediyor. 

Fabrikada yaşanan birçok sorun karşısında sendikalarını yanında bulamayan işçiler şimdi ise sendika değiştirmeyi tartışıyorlar. 

Şimdiden birçok işçi ise Öz Ağaç-İş sendikasına üye oldu. Süreci konuştuğumuz işçiler ilk önce Selüloz-İş Sendikasına üye olmak istediklerini, ancak patronun o zaman Ağaç-İş Sendikasını fabrikaya getirdiğini anlattılar. İşçiler, “Patronun Ağaç-İş i tercih etmesinin sebebi kendi güdümlerinde olmasıydı. Zaten o dönem Selüloz-İş Sendikasına üye olan işçilerden atılanlar oldu. Ağaç-İş fabrikada örgütlenmeye başladığında bazı işçiler bu patron sendikasına üye olmayalım dediler. En son ayrılık olmasın gücümüzü birleştirelim diyerek işçilerin neredeyse tamamı olarak Ağaç-İş’e üye olduk” diye yaşadıkları örgütlenme sürecini anlattılar. Temsilcilik seçimlerinde işçiler kendi adaylarını belirledikleri için işten atma ile tehdit edilmiş. Seçim sürecinde sendika merkezinin işçilerin arkasında durmadığını belirten işçiler, buna rağmen kendi temsilcilerini seçen işçilerin de şubesinin kapatıldığını ifade ediyor. 

KENDİ ŞUBELERİ OLACAK

İşçilerden biri, “Zaten Türk-İş’ten darbeyi yedik. Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş’e geçtik. Zaten Selüloz-İş de biz eylemler yaparken hiç yanımıza uğramadı. Nedenini ise biz çağrılmadığımız yere uğramayız diye açıkladılar” diyor. Bir başka işçi ise “Öz Ağaç-İş yanımıza geldi. Biz Türk-İş den görmediğimiz ilgiyi onlardan gördük. Öz Ağaç-İş, işçilerin kendi şubelerini kurma sözü de verdi” diye konuşuyor. 

Söz yaşam koşullarına geldiğinde, “Hak-İş ağırlaşan yaşam koşullarını iyileştirmek için hükümete muhalefet etmiyor” diyor işçiler. Maddi olanaklarının gittikçe daraldığını, çocuk büyütmenin maddi anlamda yarattığı zorluklarla baş etmeye çalıştıklarını söyleyen bir işçi, aynı zamanda fabrika yönetimi tarafından aşağılandıklarını hatırlatıyor ve ekliyor: “Ben bunun birgün değişiceğine inanıyorum.” 

NE OLMUŞTU?

Yıldız Entegre’de bir süre önce işçiler, patton ve Ağaç-İş Genel Merkezi rasında imzalana sözleşmeye tepki göstermişti. Sözleşmenin kendilerine ve şubelerine haber verilmeden yapılmasına tepki gösteren işçiler sendikal bürokrasiye karşı mücadelelerini sürdürüyor. 

ÖNCEKİ HABER

Platini, FIFA başkanlığına adaylığını açıkladı

SONRAKİ HABER

İ.Ü rektörünün Suruç tahammülsüzlüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa