29 Temmuz 2015 14:39

Cemevleri mimarisi proje yarışması sonuçlandı

Paylaş

Cemevlerini belediye meclis kararıyla Türkiye’de ilk kez ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediyesi, öncülük ettiği mimari proje yarışmasıyla da “cemevi mimarisi” için de bir ilke imza attı. Yarışmaya 55 proje katıldı. Birinciliğe, İbrahim Eyüp ve ekibi tarafından hazırlanan proje layık görüldü. 

Türkiye’de cemevleri için düzenlenen ve bir ilk olarak gösterilen, “Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışmasını” kazananlar belli oldu. Yarışmayı İbrahim Eyüp’ün başında olduğu ekip kazanırken, yarışmaya katılan 55 projeden 30’u, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir sergiyle görücüye çıktı. Büyük bir ilgi gören ve 8 projenin ödüle layık görüldüğü yarışmada, ikinciliğe Ömer Selçuk Baz ve Ece Özdür’ün projesi, üçüncülüğüyse Selen Sarıkulak Bal ve Emre Bal’ın projesi layık görüldü.  

Yarışmanın jürisi, birinciliğe layık görülen İbrahim Eyüp ve ekibini projesinin seçilmesinde etkili olan unsurları, şöyle sıraladı: “Mevcut yapı strüktürünün kısmen kullanılmış olması olumlu bulunmuştur. Açık, yarı-açık ve kapalı mekan kurgusu başarılıdır. Topoğrafya ile kurduğu ilişki olumludur. İçeride oluşturulan avlunun kuzey rüzgarına karşı korunaklı olması olumludur. Kültür ve ibadet işlevlerinin net bir şekilde ayrılması ve cemevi mekanının vurgulanması başarılıdır. Aşevinin iç mekan ve dış mekan kullanımına olanak veren kurgusu beğenilmiştir. Farklı kullanımların avlularının ayrıştırılmış olmasına rağmen, mekansal bütünlüğün sağlanabilmiş olması başarılı bulunmuştur. Abartısız kitlelere rağmen simgesel bir kutsal mekana ulaşılması başarılıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bitlis'te sağlıkçıya şiddet kınandı

SONRAKİ HABER

Enpay patronundan yeni oyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa