29 Temmuz 2015 14:07

Kamera söken tutuklulara ceza

Paylaş

Cihan BAŞAKÇIOĞLU

Kaldıkları Kırıklar Cezaevinin koğuşlarına ve havalandırmaya takılan kameraları sökerek cezaevi idaresine teslim eden 7 tutukluya ‘kamu malına zarar verdikleri’ gerekçesiyle açılan davada 1’er yıl hapis cezası verildi.

İzmir-Buca Kırıklar Cezaevinde, 2013 yılında gösterdikleri tepkilere ve yaptıkları protesto eylemlerine rağmen kaldıkları koğuşlara ve havalandırmalara cezaevi idaresi tarafından kamera takılan tutuklular, bu uygulamaya takılan kameraları sökerek yanıt vermişti. Ancak kameraları söküp, idareye geri teslim eden 7 tutuklu hakkında, cezaevi idaresi tarafından ‘kamu malına zarar verdikleri’ şikayetiyle açılan dava, tutsaklardan bazıları tahliye olmasına rağmen iki yıl sonra sonuçlandı.
Tutukluların yaşanan olay itibariyle ‘kamu malına zarar vermek’ suçunu işlediklerine kanaat getiren mahkeme heyeti, Nurullah İpek, Eyüp Ölmez, İbrahim Halil Budak, Mahsum Tunç, Zeki Bulut, İbrahim Halil Kaya ve Turan Kaygısız isimli 7 tutukluya 1’er yıl hapis cezası verdi. Verilen bu cezalar, tahliye edilen tutuklular için ‘denetimli serbestliğe’ dönüştürüldü.

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren tutukların avukatlarından Mehmet Bayraktar, cezaevinde ortak alanlar haricindeki yerlerin tutuklunun özel yaşam alanı olması dolayısıyla kamera uygulamasının en başından tamamen ‘özel yaşama müdahale’ anlamına geldiğini vurguladı. İnsan haysiyetini ve onurunu rencide eden bu uygulamanın uluslararası hukuka da aykırı olduğunu belirten Bayraktar, “Bu tür uygulamalara uluslararası hukukun işlenmediği rejimlerde rastlanıyor” dedi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP MYK sona erdi

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Mario Gomez'i KAP'a bildirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...