29 Temmuz 2015 14:03

CHP MYK sona erdi

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. Basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat süren toplantıda, dış politika ve koalisyon süreci değerlendirildi.

Toplantının ardından, gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, koalisyon görüşmelerinde CHP tarafında “iyi niyetli bir tavrın” olduğunu belirterek, ancak taleplerinin de çok açık olduğunu ifade etti. Daha önce açıklanan 14 ilkeye vurgu yapan Tekin, “Öncelikle AKP’nin mevcut dış politikasından vazgeçmesi gerekiyor.  Bunu beyan etmesi lazım. Yine aynı şekilde eğitim sorunu, ekonomi, yeni anayasa, Kürt sorunu bütün bunlar bizim temel meselemizdir” dedi.

‘GÜVEN SORUNU VAR’

Kısa bir süre içinde, bir hükümetin kurulup kurulmayacağının belli olacağını belirten Tekin, “güven” problemine dikkat çekti. Hala bir güven sorunu olduğunu belirten Tekin şöyle devam etti:

“Bizde bir güven sorunumuz yok, CHP’de homojen bir yapı var. Partinin bütün kurulları Sayın Genel Başkana yetki vermiş, Genel Başkanın hesap vereceği bir başka mekanizma yok. Ama Sayın Davutoğlu konusunda ciddi sıkıntı var. Aynı gün, aynı saatlerde, AKP yetkililerinin, kaygı duyduğumuz meselelerle ilgili farklı görüşleri var. Sayın Davutoğlu, ‘mutlaka koalisyon olmalı’ diyor, Sayın Arınç, ‘Erken seçim ülkeye ihanettir’ dedi. Sayın Erdoğan ve gazeteleri ‘mutlaka erken seçim olmalı’ görüşünde. Böylesi bir ortamda nasıl güven duyacaksınız? Bir güven ortamını Sayın Davutoğlu’nun kesinlikle oluşturması gerekiyor.”

‘YÜZDE 50-50 SÖYLEMİ, MASANIN YARISI GİTMİŞ DEMEK’

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in, CHP ile heyetler arası koalisyon görüşmesinin ardından yaptığı “Hükümet ortaklığı ya da erken seçim seçeneğinin ortaya çıkması yüzde 50-50’dir” şeklindeki açıklamasını eleştiren Tekin, “Bu söylem masanın yarısının gitmiş olduğu anlamına gelir zaten. Takdiri bırakın genel başkanlar versin. Bütün bu cümleler güvensizlik ortamını yaratıyor” diye konuştu.

Komisyonların çalışmalarını bitirmelerinin ardından iki genel başkana teslim edileceğini belirten Tekin, “Nihayetinde, son aşamada her iki genel başkan, baş başa görüşecek. Bu görüşmeler kamuoyuna yansıyacak mı, genel başkanların takdiridir” dedi.

‘ERKEN SEÇİMDEN SONRASI YİNE KOALİSYON’

Tekin “erken seçim” ihtimalinin sorulması üzerine de, “Parlamentonun iradesinde olsa erken seçim kararı çıkmaz. Sayın Erdoğan bu iradeyi işletiyor, Kasım mı Nisan mı, onu bilmek zor. CHP olarak seçimlerden kaçan siyasi parti değiliz. Bizim birinci önceliğimiz CHP değil, Türkiye’nin geleceğidir. Türkiye’nin geleceğini düşüneceksek, erken seçim Türkiye’nin yararına değildir. Hayır, CHP’nin geleceğini düşünüyorsak, hodri meydan gelsinler erken seçime. Eğer bir erken seçim olursa, oyuna artıracak tek parti CHP’dir.Tek başına bir iktidar olmaz, erken seçimden sonrası yine koalisyon. CHP’nin eli bugün de güçlü yarın da güçlü olur” değerlendirmesinde bulundu.

‘CHP’DEN SEÇİM ARAŞTIRMASI’

Öte yandan CHP’de 2015 Milletvekilliği Genel Seçim sonuçlarının analizine ilişkin geniş çaplı bir çalışma yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Örgütlere “her an seçim olacakmış gibi çalışın” talimatının verildiği CHP’de, genel seçim sonuçları da kapsamlı bir şekilde masaya yatırılıyor.

Seçim sonucu analizi için uzman bir ekiple çalışan Genel Merkez, özellikle seçmen algısına yoğunlaşmış durumda. “CHP’nin projeleri yüzde 65 kabul görüp bun karşın yüzde 25 oy alınması ciddi bir soru işareti” olarak nitelendirilirken, çalışmada “Nerede eksik yapıldığı” sorusuna odaklanılıyor. Bunun bir güven sorunundan kaynaklanabileceği ihtimali üzerinde de durulurken, araştırmanın önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.

Genel Başkan Başdanışmanlarından Erdal Aksünger’in de, sandık başlarında üyelerin aktif olarak bulunmasının seçim sonuçlarına etkisine ilişkin MYK’ya bir sunum yaptığı belirtildi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Skandaldan taciz çıktı

SONRAKİ HABER

Kamera söken tutuklulara ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...