29 Temmuz 2015 12:15

Cenazelerini alamayan ailelerden suç duyurusu

Paylaş

Rojava ve Şengal'de yaşamını yitiren HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazelerinin Habur Sınır Kapısı'ndan geçişinin engellenmesine ilişkin aileler, suç duyurusunda bulundu. Kapıyı cenazelere kapatan kararın Bakanlar Kurulu'nda alındığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından da engellendiği belirtildi. 

Rojava ve Şengal'de farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazeleri 26 Temmuz'dan itibaren Sêmalka Sınır Kapısı'ndan İbrahim Halil Gümrüğü'ne getirilerek, Habur Sınır Kapısı'na girişleri devlet tarafından engellendi. HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazelerinin kendilerine teslim edilmemesine ilişkin aileler ve Şırnak Barosu avukatları, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

ENGEL İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 

Çıkışta açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşerivan Elçi, Türkiye'deki hukuk sistemine göre, insanların ölü ya da diri olmasına bakılmadan alınması gerektiğini bu sebeple savcıyla görüşme yaptıklarını ifade etti. Elçi, yapılan görüşmede savcılığın kendilerine "Cenazelerin alınmaması tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlı. Biz ancak cenazeler içeriye alındıktan sonra otopsi işlemi ile ilgilenebiliriz" dediğini ifade etti. 

Yapılanan keyfi uygulamalar olduğunu ifade eden Elçi, "Bu şekilde hukuk çiğneniyor" dedi. Elçi, cenazelerin günlerce bir TIR'ın içinde bekletilmesi hem cenazelere hem ailelere hem de devlete saygısızlık olduğunu dile getirdi.

KARARI BAKANLAR KURULU ALDI 

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ise, Kobanê de insanlık onuru için direnen 13 savaşçının cenazesinin bekletildiğini belirterek, Kaymakamlık, Valilik ve İçişleri Bakanlığı'yla yaptıkları görüşmelerde de kendilerine cenazelerin içeri alınmayacağının söylendiğini ifade etti. İrmez, kararın bizzat Bakanlar Kurulu tarafından alındığını belirterek, karara tepki gösterdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Fındık üreticisi laf değil, çözüm istiyor!

SONRAKİ HABER

Top atışlarının yapıldığı bölgede yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...