29 Temmuz 2015 08:17

İlk adım Demirtaş'a fezleke!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "Dolmabahçe'de mutabakat yoktu" açıklamalarına cevap veren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Barış yapmak cesaret ister. Dolmabahçe'de mutabakatı okunurken, orada okunan bakanlardan biridir. Açıklamayı da kendisi yapmıştır. İsmi neden 'mutabakattır' o zaman. Bizim yeniden çok hızlı, derhal karşılıklı çatışmasızlık ve yeniden diyalog, müzakere sürecine dönmenin koşullarını yaratmak zorundayız" dedi. Kendisi hakkında hazırlanan fezlekeye ilişkin "Hayırlı olsun" dedi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Halkevleri Genel Merkezi ve TMMOB'yi ziyaret etti. Demirtaş, ziyaret sonrası Konur Sokak'ta gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Halkevleri'nin isminde de olduğu gibi günlük yaşamda halkın karşılaştığı her türlü baskı politikasına karşı onurlu bir duruş ortaya koyan son derece saygın bir toplum örgütü olduğu belirten Demirtaş, "Bizde çalışmalarından dolayı demokratik siyaset adına, HDP adına teşekkür ziyareti gerçekleştirdik. Halkevleri örgütlü olduğu her yerde yurttaşların ayrım gözetmeksizin, özgür bir şekilde eşit, adil bir yaşam kurabilmesi için son derece etkili bir mücadele sürdürüyor. Bizde kendilerinin bu siyasetinden güç alıyoruz, moral alıyoruz. Halkın barış hakkını her yerde savunun duruşlarıyla da güzel işler yaptılar. Bütün Halkevcilere teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

AKDOĞAN'A CEVAP

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "Dolmabahçe 'de mutabakat yoktu, onlar Öcalan'ın mesajını okudu biz de hükümetin duruşunu aktardık" sözlerine yanıt veren Demirtaş, şöyle konuştu: "Barış yapmak, kurmak kolay değil, cesaret ister. Halkın her yerde arzusu barıştır. Nereye gidersek gidelim halk yaşanan ölümlerden üzüntü duymaktadır. Halkın bu isteğini kurucu bir unsur olarak hayata geçirmek cesaret ister. Cesaret şu dur; Halk için koltuklarınızdan vazgeçebiliyor musunuz? Yeri geldiğinde canınızdan vazgeçebiliyor musunuz? Bunu yapan siyasetçiler barış kurabilir. Aksi takdirde koltuk sevdası, makam hırsına kapılmış, siyasette sınırsız bir güç, para, rüşvet, hırsızlığa bulaşmış olan zihniyetler barışın ne kadar kıymetli olduğunu anlayamazlar. Polemiğe girmek istemiyorum. Kendisi Dolmabahçe'de mutabakatı okunurken, orada okunan bakanlardan biridir. Açıklamayı da kendisi yapmıştır. İsmi 'Dolmabahçe Mutabakatıdır.' Neden ismi 'mutabakattır' o zaman. Bir birimizi suçlayarak, birbirimizi zan altında bırakarak hiçbir yere varamayız. Bizim yeniden çok hızlı, derhal karşılıklı çatışmasızlık ve yeniden diyalog, müzakere sürecine dönmenin koşullarını yaratmak zorundayız. Gençlerimiz ölüyorlar. Asker, polis, gerilla, sivil… Hepsi bu toplumun insanları, bizim kardeşlerimiz."

Karşılıklı olarak silahların susacağı bir demokratik bir basıncın yaratılması zorunluluğunu belirten Demirtaş, "Bunun için çaba sarf eden her siyasetçiyle biz birlikte hareket etmeye hazırız. Hangi partiden olursa olsun, siyasi kimliği ne olursa olsun tekrar bir daha susturalım. Ölümleri bir durduralım. En acil olanı budur. Onun için herkes biraz daha sağduyulu hareket etmeli, barış dili kullanmalı. Bu zor günlerde bunları aşabilmenin yolu, birbirini suçlamak değildir" dedi. 

'BAZI AKP'Lİ VEKİLLER ÖNE ÇIKMALI, ROL ÜSTLENMELİ'

"Müzakere süreçlerinde birbirini suçlayarak güven oluşturulamaz. Ciddi bir güvensizlik var" diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Bunu aşmak için özellikle AKP'deki bazı yetkililerin eğer çözüm ve barış konusunda yeniden çaba sarf etmek istiyorlarsa daha ciddi rol üstlenmeleri, önce çıkmalarını rica ediyorum. Bizim tek bir kişinin birilerinin hırsı için feda edemeyiz. Gençlerin canını birilerinin hırsı için feda edemeyiz. CHP ve AKP'de barış isteyen herkes sesini yükseltmelidir. Açık çağrı yapıyorum. Derhal silahlar durmalı. Bunu AKP ve CHP de söyleyecek çok sayıda insan, vekil var. Partiler üstü bir barış duruşu sergileyelim. Toplumun barış istediğini öne çıkartalım. Bizim görevimiz bu." 

'YUKARDAN KIŞKIRTIYORLAR, ALDANMAYIN'

Demirtaş, "Ben yurttaşlarımızdan ele ele tutuşmalı, 'Gönül gönüle, huzur içinde yaşayacağız' mesajını vermelerini istiyorum. Yukardan hedef gösteriyorlar, kışkırtıyorlar, aldanmayın bunlara. Sizler kardeşsiniz, bu topraklarda bir arada yaşacağız. Bunu birilerinin tek başına bu ülkeyi yönetme arzusuna feda etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'550 VEKİLİN DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILSIN, HERKES RAHAT ETSİN'

Demirtaş, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin bir soruya da, "Beyannamemiz, parti programımız okunursa orada biz dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunuyoruz. Yurttaştan daha fazla neden dokunulmazlığımız olsun? Söylediğimiz sözler, ifade özgürlüğü dışında vekillere dokunulmazlık gerekmez. Hırsızlık, yolsuzluk mu yaptık derhal yargılanmalıyız. Vatandaşın parasını çaldık, yargılanmalıyız. Ne dokunulmazlığı. Biz bu zırhı istemiyoruz. Ama öyle ayrımcılık yapalım da değil. 550 vekil tıpış tıpış gidelim, dokunulmazlıkları kaldırılalım. Biz evet oyu vereceğiz. Kendine güvenene hodri meydan. Yargı da onların elinde, buna rağmen yargılanmaktan korkmuyoruz. İçimiz rahat. Eğer kendinden şüphesi yoksu vekillerin, Sayın Davutoğlu başta olmak üzere hep birlikte dokunulmazlıkları kaldıralım. Herkes rahat etsin" şeklinde cevap verdi. 

'CHP İLE BİR ARAYA GELMEKTE FAYDA VAR'

Demirtaş, CHP ve diğer partilerle bir araya gelmenin ve içine girilen süreci tartışmanın fayda sağlayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Eşbaşkanlarımızla birlikte Sayın Kılıçdaroğlu ya da başka partilerle bir araya gelip, ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. Biz diyaloga kapalı değiliz, Sayın Kılıçdaroğlu'nun da kapalı olacağını sanmıyorum. İleriki süreçte böyle bir şeye ihtiyaç duyulabilir. Önümüzdeki günlerde bir araya gelmek gerekir. İçinden geçtiğimiz süreçte karşılıklı bilgilendirme ve karşılıklı neler yapabilirizi tartışmakta fayda var." 

Demirtaş, kendisi hakkında düzenlenen ve Adalet Bakanlığı'na iletilen fezlekeye ilişkin de, "Hayırlı olsun" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Derhal karşılıklı çatışmasızlık ve yeniden diyalog, müzakere sürecine dönülmeli

SONRAKİ HABER

Trafodaki 'Kırmızılı kadın' resmi beyaza boyandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...