28 Temmuz 2015 18:07

EÜ’de yeni ‘güvenlik’ tedbirleri

Paylaş

Ege Üniversitesi (EÜ) rektörlüğü  kampüsün ana giriş kapısı olmak üzere tüm girişlerine turnikeler koydu. Bundan sonra öğrenciler bu turnikelerden geçerek kampüse giriş yapacak. Ayrıca daha önce dışarıdan gelenlere de açık olan üniversiteye bundan sonra öğrenci olmayanlar alınmayacak. 

21 Şubat günü öğrenciler arasında çıkan kavgada ülkücü öğrenci Fırat Çakıroğlu’nun öldürülmesinin ardından rektörlükçe alınmaya başlanan güvenlik tedbirleri, yeni bir boyut kazandı. Yaşanan olayın ardından kampüsün tüm girişlerinde öğrencilere yönelik kimlik kontrolü ve üst araması yapılmasının yanı sıra kampüse giren araçlar da bagajları açılarak kontrol ediliyordu. Yine çeşitli noktaların çevik kuvvet ekipleri ile sivil polislerin gruplar halinde konuşlandırıldığı kampüs ana girişinde ise TOMA’lar bekletiliyordu. 

Ancak eğitim dönemini sona ermesiyle birlikte Rektörlük, kampüsün ana giriş kapısı olmak üzere tüm girişlerine turnikeler yerleştirdi. Öğrenciler, yeni eğitim dönemiyle birlikte üniversiteye adeta bir cezaevine girer gibi giriş yapmak zorunda kalacak. Daha önce yurttaşlara açık olan kampusa artık öğrenci olmayanlar da giriş yapamayacak.

BİLİMSEL EĞİTİME DARBE

Üniversitede okuyan öğrenciler ise rektörlüğün getirdiği bu yeni uygulamanın bilimsel eğitime darbe olduğunu ifade etti. Üniversitede var olan örgütlü yapıyı dağıtmak için 1 yıla aşkındır yurtsever, devrimci ve sosyalist öğrenciler üzerinde ciddi baskıların olduğunu dile getiren Felsefe Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Alçay Çelik, üniversite girişlerine konulan yeni turnike sisteminin baskılarının yeni öğretim yılında da devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Cezaevi tipi turnikelerinin İzmir Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve EÜ rektörlüğünün ortak kurgusu olduğunu belirten Çelik, bu baskılarla üniversitelerde yükselen mücadeleye bir set çekilmek istendiğini vurguladı. İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi Deniz Dilli de bilim alanının devlet eliyle hapishaneye çevrildiğine dikkat çekti. Cezaevi girişlerini anımsatan turnikelerin korkunç bir görüntü ortaya çıkardığını belirten Dilli, “Rektör Candeğer Yılmaz’ın kendisine verilen rolü çok iyi oynadığını” söyledi. Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Azad Zengin ise üniversite içerisindeki polis ve özel güvenlik personeli sayısının okulda okuyan öğrenci sayısını bile geçmek üzere olduğunu söyledi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Shakhtar Donetsk maçı 0-0 berabere bitti

SONRAKİ HABER

İHD’den zabıta terörüne tepki: Delillere rağmen ceza yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...