23 Mart 2012 14:01

Bursa’da metal işçileri huzursuz

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Bursa’da metal işçileriyle bir araya geldi. Eğitim Sen Bursa Şubesinde yapılan toplantıya Şube Başkanı Hasan Özaydın ve Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan da katıldı.Bosch fabrikasında işçilerin sendikal demokrasi talebinin artık mücadeleye dönüştüğ&

Bursa’da metal işçileri huzursuz
Paylaş
Önen Ersin

Bosch fabrikasında işçilerin sendikal demokrasi talebinin artık mücadeleye dönüştüğünü söyleyen Levent Tüzel, işçilerin bu haklı mücadelelerinin başarıya ulaşacağını ifade etti.

Sermayedarların az işçiyle, az zamanda büyük kazançlar elde etmek istediğini belirten Tüzel, hükümetin de buna uygun yasalar çıkarttığını kaydetti.

İşçilerle karşılıklı sohbet şeklinde geçen toplantıda işçiler de sık sık söz aldı ve sıkıntılarını dile getirdi.

Yasalara göre sendikalaşmanın serbest olduğunu söyleyen bir işçi, buna rağmen sendikalaşmak isteyenin kapı önüne konulduğunu, Türkiye’de patronların yasaları bile dinlemediğini söyledi.

KARDEŞİ TEMSİLCİ DİYE ATILDI

“Fabrikanın soğuk olması nedeniyle sendika temsilcileriyle konuşup fabrikaya ısıtıcı takılmasını istediğimde, bizlere yelek verdiklerini söylediler” diyen Mako işçisi İsmail Bayram, abisi Birleşik Metal-İş’te temsilci diye kendisine Mako’da kötü davranıldığını ve en sonunda işten atıldığını dile getirdi.

İnsan kaynakları müdürünün kendisini odasına çağırdığını, Türk Metal Sendikası temsilcilerine diklendiğini öne sürerek dikkatli olmasını söylediğini belirten Bayram, buna rağmen insan kaynakları müdürünün, performansında bir problem olmadığını da dile getirdiğini söylüyor. Bu görüşmenin üzerinden bir hafta geçmeden kendisinin performans yüzünden işten atıldığını söyleyen Bayram, daha iyi koşullarda çalışmak istediği için kendisine yapılan bu muameleyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Sonrasında söz alan Renault işçileri, işten çıkartmalarda en yaygın kullanılan bahanenin performans düşüklüğü olduğunu söyledi. Bazen işe geç kaldıklarında ya da başka türlü bir gerekçeyle haklarında çok kolay bir şekilde tutanak tutulduğunu ve bu tutanaklar arttığında işten atılma nedeni olduğunu söyleyen Renault işçileri, sendikaya bu konuda sıkıntılarının olduğunu söylediklerinde kendilerini ciddiye alınmadıklarını aktardı.

TEMSİLCİMİZİ KENDİMİZ SEÇELİM

Sendika temsilcilerinin atama yöntemiyle seçildiğini dile getiren Renault işçileri, bu seçilenlerin de genelde işveren yanlısı kişiler olduğunu söyledi. 10 yılı aşkın süredir fabrikada çalıştığını söyleyen Renault işçisi, “Bu dönemde seçilen temsilcilerin hiçbiri sorunlarımızla ilgilenmedi çünkü biz hiçbir zaman kendi temsilcimizi kendimiz seçmedik” diye konuştu.

5 bin çalışanı olan Renault fabrikasında, 133 delege adayının listeye alındığını söyleyen işçiler, bunların 130’unun delege olduğunu belirtti. İşçiler, kendilerinin delege olamadığını, delege seçiminin de yemek arasında 5 dakika içinde apar topar gerçekleştiğini dile getirdi.

Bosch süreci ile birlikte sendika temsilcilerinin Renault’da sıkıyönetim havası estirdiklerini belirten işçiler, eskiden 15 günde bir fabrikaya uğrayan temsilcilerin, şimdi her gün fabrikada dolaştıklarına dikkat çekiyor. Bu süreçte temsilciye toplusözleşme sürecindeki taslağı sorduklarını belirten Renault işçileri, temsilcinin taslağı kendilerinin hazırlamadığını söyleyerek, işçileri başından savdığını belirtti.

Renault’da Türk Metal’in, milliyetçi söylemlerle işçilere Birleşik Metal-İş’i karaladığını söyleyen işçiler, Türk Metal Sendikasının temsilcilerinin, Birleşik Metal-İş’in aidatlarının PKK’ye gittiğini iddia ettiklerini belirtti. Bosch sürecinde Renault’dan da işçileri Bosch işçilerinin karşısına diktiklerini belirten işçiler, birçok kişinin bu durumdan çok rahatsız olduğunu söyledi.

MESLEK HASTALIKLARI ARTIYOR

İşçilerin fabrikadaki kötü koşullar nedeniyle sık sık rahatsızlandığını belirten Renault işçileri, devletin de bu kötü koşulları denetlemediğini söyledi. Yemekhanenin uzak olması sebebiyle, işçilerin zaten kısa olan yemek sürelerinin bu yolda geçtiğini belirten Renault işçileri, bu nedenle yemeğini hızlı şekilde yiyen işçilerin reflü hastası olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra bel fıtığı, boyun fıtığı, kas ve eklem rahatsızlıklarının sık sık görüldüğünü söyleyen işçiler, ayrıca 2009’da da bir arkadaşlarının yaşamını kaybettiğini söyledi.  Fabrikada metallerin daha kolay kesimini sağlayan “bor yağı” nedeniyle, Renault işçilerinin kanser tehdidiyle karşı karşıya olduklarını dile getiren işçiler, fabrikada hiçbir havalandırma olmadığına ve önlem alınmadığına dikkat çekti.

MÜCADELEYİ GÖZE ALMALISINIZ

İşçilerin sendikalaşmayla ilgili soruları üzerine söz alan HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, işyeri sendikacılığının teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Tüzel, Renault patronu ile işçilerin araya devlet girmeden, bir sözleşme imzalaması gerektiğini belirtti.

Tüzel’in ardından Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan söz alarak, işçilerin kurtuluşu başka yerde değil, kendi güçlerinde aramaları gerektiğini vurguladı.

Evrensel gazetesinin patronlar üzerindeki baskısını bir örnekle anlatan Aslan, Arçelik’te yaşanan bir servis sıkıntısının haberinin çıkmasının ardından, patronun anında bu sıkıntıyı çözdüğünü söyledi. Aslan, işçi sınıfının kendi basınına sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Sendikanın ve işverenin Renault işçilerine baskı yaptığını bildiğini söyleyen Aslan, Bosch işçilerinin 1 buçuk yıldır süren mücadelelerinin de kolay olmadığını fakat işçilerin bunu göz aldığını dile getirdi.

Toplusözleşme sürecinin metal işçilerinin mücadeleyi büyütmesi için bir fırsat olacağını dile getiren Aslan, Renault işçilerinin de mücadeleyi göze almaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

Sendika değiştirmenin tek çare olmadığını, işçilerin ilk hedefinin kendi bulunduğu sendikayı demokratikleştirmek olması gerektiğini söyleyen Aslan, Türkiye’deki tüm işçilerin Türk Metal’i tartıştığını, bu süreçte işçilerin baskısıyla Türk Metal’de değişimler olabileceğini belirtti. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Turizm cennetinde ulaşım cehennemi

SONRAKİ HABER

Ben bile umudumu yitiriyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...