28 Temmuz 2015 14:22

HDP, basın sansürüne ilişkin Meclis araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, haber sitelerinin erişimin engellenmesi kararına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, DİHA, Özgür Gündem Gazetesi, ANF, ETHA, Sendika Org gibi haber sitelerine erişimin engellenmesi kararına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. 

Önergenin gerekçesinde, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun gereği web siteleri ve Twitter hesaplarına erişim engeli getirilmesi uygulamalarının kaygı verici boyutlara ulaştığı belirtildi. Basın Özgürlüğü gününde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın özgür basını hedef gösteren sözlerinin hatırlatıldığı önergede, "Geçici Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde HaberTürk TV canlı yayınında Evrensel ve Özgür Gündem gazeteleri için 'Bunlar suç makinesi. Terör örgütünü övüyorlar…' demesinin ardından 96 internet sitesine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca (TİB) terör örgütlerinin propagandasını yaptıkları gerekçesiyle erişim engellemesi getirildi. Erişimi engellenen web siteleri arasında Fırat Haber Ajansı (ANF), Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hawar Haber Ajansı (ANHA) Özgür Gündem gazetesi, Yüksekova Haber, Sendika.org da yer almaktadır" denildi. 

Söz konusu basın kurumlarının Türkiye'nin basın özgürlüğü açısından gerileyen ortamında halkın haber alma özgürlüğünün korunmasında önemli rol oynayan kurumlar olduğunun vurgulandığı önergede, "Özgür basının yaptığı haberler sayesinde aksi takdirde üstü örtülebilecek olan onlarca insan hakları ihlali ve insanlığa karşı işlenen suç, yolsuzluk, kadına yönelik şiddet ve çevre katliamı haberleri kamuoyu gündemine girebilmektedir. Yine bu kurumların büyük çoğunluğunun Hükümet ile kurulmuş bir ihale ya da himaye bağımlılığı bulunmamakta, bu sayede özgür yayın çizgilerini sürdürebilmektedirler. Son engellemelerin zamanlaması ve kapsamı 5651 Sayılı kanunun Hükümete tanıdığı keyfiyet ve uygulamasından kaynaklanan yöntemsel sorunlar nedeniyle tekrardan masaya yatırılması gerektiğini gözler önüne sermiştir" ifadelerine yer verildi. 

Söz konusu yasadan kaynaklanan sansürcü uygulamaların Türkiye'nin uluslararası kamuoyu nezdindeki itibarını zedelediğine ve Türkiye'yi küçük düşürdüğüne işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Mevcut teknolojik imkânlarla engellemeler kullanıcılar ve site yöneticilerince etkisiz kılınabilmekte, izlenen yöntemin etkisiz de olduğu gözlenmektedir. Bu da engelleme kararlarının engelleme amacıyla değil de siyasi yaftalama amacıyla alındığı şüphesini doğurmaktadır.TİB'in almış olduğu engelleme kararları arasında aslında http://ksp-dcs.com/ gibi 'olmayan siteler'in de bulunduğu gözlenmiş, bu da TİB'in engelleme kararlarını alırken nasıl bir yöntem izlediğine dair soru işaretleri doğurmuştur. Bu çerçevede, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un uluslararası ve ulusal olmak üzere siyasi ve toplumsal etkileri ve kanunun uygulanmasından doğan sorunların ve kanunun bir sansür kanunu olmaktan çıkarılması için gerekli değişikliklerin araştırılması biçin bir Meclis Komisyonu açılmasını talep ediyoruz." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'liler savcılığa çıkartılmadan serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Uzman çavuşun ölümü sonrası helikopter destekli operasyon başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa